Evropski tehnološki velikan po uspešnem letu začrtal novo smer

Posel Forbes Slovenija 24. januarja, 2024 15.34 > 24. januarja, 2024 15.36
featured image

Nemški ponudnik programske opreme SAP se bo v letošnjem letu bolj posvetil umetni inteligenci, kar bo predvidoma vplivalo na 8.000 delovnih mest.

24. januarja, 2024 15.34 > 24. januarja, 2024 15.36

Največje podjetje s programsko opremo v Evropi, nemški SAP, bo v letu 2024 prestrukturiral poslovanje z večjim poudarkom na umetni inteligenci. V transformacijo bodo vložili dve milijardi evrov, ni pa podjetje jasno navedlo, koliko zaposlenih bo ostalo brez službe.

Spremembe bodo vplivale na 8.000 delovnih mest. “Pričakujemo, da bo večina od približno 8.000 prizadetih delovnih mest zajeta v programih prostovoljnega dopusta in internih ukrepih prekvalifikacije. Glede na ponovne naložbe v strateška področja rasti SAP pričakuje, da bo leto 2024 sklenil s številom zaposlenih, podobnim trenutnim ravnem,” so sporočili iz podjetja.

SAP na globalni ravni zaposluje dobrih 107 tisoč ljudi. V Sloveniji je leta 2022 zaposloval 36 ljudi, v tem letu pa je izplačeval tudi drugo največjo povprečno bruto plačo v državi. Ta je znašala 10.110 evrov in je za dobrih 100 evrov zaostala le za Microsoftom.

Novica sicer prihaja v času, ko je več tehnoloških velikanov, na čelu z Googlom, Microsoftom in Amazonom, napovedalo množična odpuščanja. Tudi Google je med razlogi navajal umetno inteligenco.

Na podlagi uspešnega poslovanja v zadnjem letu in predvidenem prestrukturiranju so pri SAP dvignili tudi napoved poslovanja v letu 2025. Prihodnje leto sedaj pričakujejo dobiček iz poslovanja v višini 10 milijard evrov. Od tega zneska je že odštet strošek dveh milijard evrov za nadomestila zaposlenim v obliki delnic.

SAP
Glavni finančni direktor Dominik Asam je na tiskovni konferenci dejal, da je SAP izpolnil obljubo dvomestne rasti dobička (Foto: PROFIMEDIA)

Prilagajanje umetni inteligenci

SAP, ki je poznan po programski opremi za podjetja, se bo osredotočil na “strateška področja rasti”, zlasti na poslovno umetno inteligenco. V svojem poslovanju bo skušal poiskati tudi večjo “učinkovitost, ki jo omogoča umetna inteligenca.”

Pri podjetju pričakujejo, da bo generativna umetna inteligenca temeljito spremenila njihovo poslovanje. Poleg prestrukturiranja bodo vložili tudi več kot milijardo dolarjev v podporo tehnološkim start upom na področju umetne inteligence. Te naložbe upravljajo prek svojega investicijskega podjetja Sapphire Ventures, poroča Reuters.

Storitve v oblaku

SAP je zadnjih nekaj let porabil za prehod svojega poslovnega poslovanja na naročnine v oblaku. Lansko leto je podjetje od skupnih 31 milijard evrov prihodkov dobrih 13,6 milijarde evrov ustvarilo iz naslova oblačnih storitev. To je bila 20-odstotna rast prihodkov iz storitev v oblaku, medtem ko so skupni prihodki narasli za šest odstotkov, je razvidno iz finančnega poročila.

Tudi pri rasti bruto dobička je prednjačil oblak. Celoten bruto dobiček se je povečal za pet odstotkov na dobrih 23 milijard evrov, bruto dobiček storitev v oblaku pa je poskočil za 23 odstotkov in znašal 9,9 milijarde evrov.

Podjetje si skupaj s svojimi tekmeci na področju programske opreme prizadeva za vključitev orodij umetne inteligence v skoraj celotno ponudbo izdelkov.

SAP
Sedež podjetja SAP se nahaja v nemškem Walldorfu (Foto: PROFIMEDIA)

Pričakovanje nadaljne rasti

Stroški prestrukturiranja naj bi se večinoma odrazili v prvi polovici letošnjega leta. Pri tem naj bi imel program v letu 2024 manjši učinek na dobiček, vendar bo zaradi boljše učinkovitosti po navedbah družbe prispeval 500 milijonov evrov k dobičku iz poslovanja v letu 2025.

Vseeno tudi letos pri podjetju pričakujejo rast prometa in dobička. Napovedujejo dvomestno rast prihodkov iz svojega ključnega poslovanja v oblaku in skupnega dobička iz poslovanja za tekoče leto.

Prihodki iz storitev v oblaku se bodo v letu 2024 predvidoma povečali za 24-27 odstotkov in znašali 17-17,3 milijarde evrov, so sporočili iz SAP. Dobiček iz poslovanja naj bi se letos povečal za med 17 in 21 odstotkov. Znašal naj bi 7,6-7,9 milijarde evrov.