Črni dnevi na kitajskih borzah: država pripravlja 278-milijardno injekcijo

Novice Marko Rabuza 23. januarja, 2024 16.23
featured image

Kitajski borzni trg v zadnjem mesecu beleži milijardne izgube, oblasti pa bodo poskušale trend obrniti z 278 milijardno dolarjev vredno injekcijo.

23. januarja, 2024 16.23

Delniški trgi na Kitajskem in v Hongkongu so ta teden padli na večletne najnižje ravni, zaupanje v drugo največje gospodarstvo na svetu pa je močno upadlo, ugotavlja Reuters.

Kitajski delniški trgi so že nekaj časa negativnemu trendu, zaskrbljenost tujih vlagateljev pa poganja nestabilno kitajsko gospodarstvo in predvsem slabi trendi na nepremičninskem trgu ter pomanjkanje spodbujevalnih ukrepov.

Tamkajšnje oblasti naj bi zdaj po poročanju Bloomberga želele borzni trg stabilizirati in pomiriti vlagatelje s približno dvema bilijonoma juanov oziroma 278 milijardami dolarjev (256 milijard evrov) pomoči prek računov v tujini, ki jih imajo državna podjetja.

Kitajske delnice so se takoj po napovedanem paketu pomoči nekoliko zvišale, nato pa je njihova vrednost znova padla na vrednost ob začetku današnjega trgovanja. Indeks CSI 300 je še vedno blizu najnižje vrednosti v zadnjih petih letih.

Bo pomoč ustavila negativen trend?

Že v ponedeljek je kitajski premier Li Qiang napovedal, da bo država povečala srednje in dolgoročne finančne pomoči na kapitalskem trgu, s čimer bi okrepila stabilnost in spodbudila razvoj, dodaja Reuters.

“Paket za kitajski borzni trg je dobrodošel ukrep in kaže na vse večjo odzivnost oblasti. Vendar se bojimo, da je pri manj kot dveh odstotkih BDP še vedno premajhen,” je za Reuters kitajsko odločitev komentirala vodja azijskih naložbenih strategij pri družbi BNY Mellon Investment Management Aninda Mitra.

Svetovni vlagatelji, ki so prodajali kitajske delnice, ko se je okrevanje po pandemiji ustavilo, so dejali, da bo za obnovo nepremičninskega sektorja, ki je nekoč pomenil četrtino kitajskega gospodarstva, potrebno veliko časa ali večje spodbude.