Gospodarstveniki pozivajo k izdaji bolniških kljub stavki zdravnikov

Novice Forbes Slovenija 24. januarja, 2024 11.00
featured image

Zaposlenim lahko zaradi neizdaje potrdila o bolniški grozi izguba službe, opozarjajo gospodarska združenja.

24. januarja, 2024 11.00

Stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikom Fides v neugoden položaj postavlja mnoge zaposlene, ki jim zdravstveni delavci izdajajo potrdila o bolniški odsotnosti z dela. Gospodarska združenja zato pozivajo ministrstvo za zdravje, da zdravnikom naroči, naj kljub stavki nadaljujejo z izdajo potrdil.

Organizacije delodajalcev in gospodarstvenikov – med njimi GZS, Obrtno-podjetniška zbornica (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (ZDS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) – pravijo, da razumejo in spoštujejo stavkajoče zdravnike. A obenem opozarjajo, da mnogim zaposlenim zaradi neizdaje potrdil o upravičeni zadržanosti od dela lahko grozi izguba zaposlitve.

“Opozarjamo na stisko in ogroženost zaposlenih, ki v situaciji stavkovne okrnjenosti izvajanja zdravstvenih storitev, ne morejo prejeti t. i. bolniškega lista oziroma potrdila o upravičeni zadržanosti od dela. S tem lahko preidejo v položaj neupravičene odsotnosti z dela. Ta predstavlja po določbi 110. člena Zakona o delovnih razmerjih razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi,” pojasnjujejo združenja.

GZS in druga gospodarska združenja skrbi tudi, da bi nepravočasna izdaja potrdil vplivala tudi na obračun plač (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pobuda ministrstvu

V izogib tovrstnim posledicam gospodarstveniki podajajo pobudo, “da ministrstvo za zdravje izda obvezujoče navodilo osebnim in imenovanim zdravnikom, da brez zadržkov iz naslova izvajanja stavke in stavkovnih zahtev, zagotavljajo nemoteno izdajanje potrdil”.

Pravočasno izdano potrdilo ni zgolj dokaz upravičene odsotnosti z dela, temveč tudi zakonita listina pri pravočasnem obračunu plač, še opozarjajo združenja. Tako lahko stavka zdravnikov vpliva tudi na gmotni položaj delavcev.

Sami delavci ne morejo vplivati na to, ali bo njihov izostanek veljal za upravičenega ali ne, saj je “pristojnost za izdajo potrdil o upravičeni zadržanosti od dela izključno v pristojnosti izvajalcev zdravstvenih storitev”, še poudarjajo v pobudi, ki jo je na LinkedInu objavila GZS.