Apple Rusom plačal dobrih 12 milijonov evrov kazni

Novice Marko Rabuza 23. januarja, 2024 18.55
featured image

Ameriški tehnološki velikan je v ruski proračun nakazal 12,5 milijona evrov zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja na področju plačil v aplikacijah.

23. januarja, 2024 18.55

Ruski regulatorji so Applu naložili kazen zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja pri plačilih v mobilnih aplikacijah, kjer so favorizirali svojo storitev Apple Pay.

Kazen je 1,2 milijarde rubljev oziroma približno 12,5 milijona evrov, ruska protimonopolna agencija Fas pa je sporočila, da je tehnološki velikan kazen že plačal in jo nakazal v ruski proračun, poroča Reuters.

Apple je sporočil, da se ne strinja z odločitvijo agencije, da je distribucija aplikacij prek Applovega operacijskega sistema iOS omogočila konkurenčno prednost njegovih izdelkov.

V začetku lanskega leta je Apple že plačal globo v ločeni zadevi, povezani s prevladujočim položajem pri mobilnih aplikacijah.

Večletni spor s tehnološkimi velikani

Rusija je že več let v sporu s tujimi tehnološkimi podjetji, zlasti zaradi po mnenju Moskve nezakonitih vsebin in nezmožnosti lokalnega shranjevanja podatkov o uporabnikih. Odnosi so se še dodatno zaostrili po februarju leta 2022, ko je Rusija izvedla napad na Ukrajino.

Apple je kmalu po začetku konflikta v Ukrajini ustavil prodajo vseh izdelkov v Rusiji in omejil svojo storitev Apple Pay v tej državi.

Tehnološko podjetje iz Cupertina je bilo zaradi storitve Apple Pay pred časom tudi na udaru Evrope. Konec lanskega leta je Evropska komisija namreč sprožila postopek proti njemu, saj so se banke in drugi finančni ponudniki pritožili, da jim omejuje dostop do čipa NFC. Apple se je nato v želji, da se izogne kazni, odločil, da bo drugim podjetjem omogočil dostop do brezstičnega plačevanja.