Z državno subvencijo prišel do prvega računalnika, nato postal milijarder

Ljudje Tilen Humar 22. januarja, 2024 05.26
featured image

Po 15 letih na čelu velikana plačilne panoge Klarna soustanovitelj in direktor Sebastian Siemiatkowski na veliko uvaja umetno inteligenco v svojo dejavnost in vse bolj namiguje na pohod na borzo.

22. januarja, 2024 05.26

Sebastian Siemiatkowski se je za podjetništvo navdušil v mladosti, ko sta nanj največji vtis naredila Richard Branson, sloviti ustanovitelj konglomerata Virgin Group, in Ingvar Kamprad, mož, ki stoji za švedskim pohištvenim velikanom Ikea. Svoj uspeh je pripisal švedski državni subvenciji, s katero si je njegova družina lahko privoščila prvi računalnik.

Na poslovno pot je stopil pri 23 letih, ko je z zamislijo novega spletnega plačilnega modela “kupi zdaj, plačaj pozneje” (buy now, pay later) še z dvema prijateljema zagnal svoje podjetje. Trojica je idejo sprva predstavila na podjetniškem tekmovanju, a jo je žirija zavrnila, rekoč, da zamisel ni izvedljiva, če pa bi bila, bi priložnost pograbile že banke. Potencial je opazil eden od poslušalcev in mladeničem vlil upanje z besedami: Banke tega nikoli ne bodo storile.

Dva milijona nakupov na dan

V zgodnjih letih novega tisočletja so bili spletni nakupi še novost. Na neizkušene stranke so pogosto prežali prevaranti, ki so ob plačilu denar pograbili, blaga pa nikoli dostavili. Ravno zato je Klarnin pristop takoj vzbudil zanimanje javnosti. Podjetje je kupcem omogočilo, da so izdelke po novem lahko preizkusili pred plačilom.

Klarna
Po svojih navedbah ima Klarna danes več kot 150 milijonov uporabnikov po svetu (Foto: PROFIMEDIA)

Klarna je v kratkem imela vrtoglavo rast. Kmalu po ustanovitvi se je iz Švedske razširila še na sosednje trge, nedolgo zatem pa je postala samorog, milijardo vredno podjetje. Po svojih navedbah ima Klarna danes več kot 150 milijonov uporabnikov po svetu, ki dnevno sklenejo približno dva milijona nakupov.

Preobrat

Po besedah Siemiatkowskega je zagonsko podjetje v mladosti spominjalo na navadno banko. Tako so se sprva videli tudi ustanovitelji, ki so se temu primerno oblačili v modre poslovne obleke z rdečimi kravatami, v denarnicah pa nosili uradne vizitke.

Sebastian Siemiatkowski, Klarna
“Ko najdem nekaj novega, to stvar želim preizkusiti, se jo naučiti in jo razumeti,” je dejal šef Klarne Sebastian Siemiatkowski (Foto: PROFIMEDIA)

“Več kot smo imeli izkušenj, manj pomembne so bile takšne drobnarije. Vse, kar šteje, je vrednost, ki jo lahko ponudiš strankam,” je spremembo mišljenja povzel glavni izvršni direktor. Novi kurz podjetja je vključeval popolnoma prenovljeno grafično podobo, kjer je glavno vlogo prevzela pastelna roza barva, in preusmeritev od preprostih spletnih transakcij k ponudbi enostavne nakupovalne izkušnje. Tako je Klarna s svojo mobilno aplikacijo zaplavala v finančno-tehnološke vode, čeprav je v letu 2017 pridobila tudi polno bančno licenco, s katero danes ponuja tudi potrošniške in varčevalne račune ter izdaja plačilne kartice.

Razvoj z umetno inteligenco

V intervjuju za revijo GQ je Siemiatkowski svoj proces inoviranja razložil tako: “Ko najdem nekaj novega, to stvar želim preizkusiti, se jo naučiti in jo razumeti.” Nič drugače ni ravnal v letu 2022, ko je svoje podjetje kot “poskusnega zajčka” ponudil Samu Altmanu, šefu start upa OpenAI. Razvijalec jezikovnega modela ChatGPT je ponudbo sprejel, s čimer je Klarna postala ena prvih družb, ki je klepetalnik umestila v svojo aplikacijo.

Klarna danes testira množico različnih funkcij umetne inteligence, med katerimi je Siemiatkowski posebej izpostavil iskalnik najboljše cene pri spletnem nakupovanju in orodje za razvrščanje odgovorov na poizvedbo strank. Zadnje prihrani okoli pet minut človekovega dela na vsako vprašanje. “Vsak mesec dobimo na milijone telefonskih klicev in sporočil,” je dejal. “Pet minut pri vsakem od njih bo naredilo ogromno razliko.”

IPO čaka na boljše čase

Klarna je že nekaj let eno najbolj pričakovanih imen na borzi. Svojo namero prve javne ponudbe delnic (IPO) je švedski nadzorni agenciji sporočilo že med pandemijo, ko je industrija finančno-tehnoloških podjetij cvetela. Ocena vrednosti se je tedaj gibala okoli 45 milijard dolarjev. Tedaj se je Siemiatkowski, ki ima v lasti okoli sedem odstotkov Klarne, tudi začasno vpisal med milijarderje.

Toda podjetje se za končni korak ni odločilo, panogi pa je z rahljanjem protikoronskih ukrepov pošla vsa sapa. Ob zadnjem krogu financiranja je Klarnino vrednotenje znašalo nekaj manj kot sedem milijard dolarjev, poroča Reuters. Trenutno družba fiksne časovnice za borzni pohod nima, a ga še vedno načrtujejo, ko bodo tržne razmere ugodnejše. Klarna je sicer v novembru ustanovila holding družbo v Združenem kraljestvu, kar je pomemben korak k najavljani prvi javni ponudbi delnic, je dejal glavni izvršni direktor.