Znana je obrestna mera ljudskih obveznic, ki jih Slovenija izdaja prvič

Novice Andreja Lončar, Aljoša Črnko 24. januarja, 2024 11.53 > 24. januarja, 2024 11.57
featured image

Obrestna mera ljudskih obveznic bo 3,4 odstotka.

24. januarja, 2024 11.53 > 24. januarja, 2024 11.57

Obseg izdaje ljudskih obveznic bo znašal 250 milijonov evrov, izdane pa bodo prvega februarja, je na novinarski konferenci pojasnil minister za finance Klemen Boštjančič. Ročnost obveznic bo tri leta.

Obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka. Minimalni vpis je postavljen pri tisoč evrih, maksimalen pri 100.000 evrih.

Na pomislek, ali ni zgornja meja 100 tisoč evrov nekoliko nizka, je državna sekretarka na ministrstvu Nikolina Prah odgovorila, da so v zakladnici ocenili, da je to meja med malimi in velikimi vlagatelji. Pri tem so preučili tudi tuje primere izdaj ljudskih obveznic.

Tako minister Boštjančič kot državna sekretarka Prah sta dejala, da bosta med kupci ljudskih obveznic.

Izdaja obveznice pri nas je namenjena polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Pozneje, ko bodo obveznice uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli.

Obresti, skupaj z obrestmi iz denarnih depozitov, ne bodo obdavčene do višine 1.000 evrov. Obresti na obveznice in bančne depozite se bodo torej seštevale.

Na voljo bo 186 vpisnih mest petih distributerjev, to so NLB, NKBM, BKS, SKB in Ilirika.

Manj tvegana naložba

Pri državnih obveznicah gre za naložbe, ki so namenjene zagotavljanju likvidnosti za potrebe države. Državne obveznice so manj tvegana naložba in bodo vodene in poplačane skladno z najvišjimi standardi transparentnosti in zaščite vlagateljev, kot vse do zdaj izdane od Republike Slovenije, navajajo pri finančnem ministrstvu.

Z izdajo ljudskih obveznic želi država tudi prispevati k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in večji finančni pismenosti prebivalcev ter aktivirati del vlog gospodinjstev na bankah, ki jih je po zadnjih podatkih Banke Slovenije okoli 29 milijard evrov, še poudarjajo na ministrstvu za finance.