Lastnik TikToka potiho izdal štiri aplikacije z umetno inteligenco; kaj zmorejo

Tehnologija Forbes 25. januarja, 2024 05.14
featured image

Na spletnih mestih in v pravilih za uporabo novih aplikacij ni navedeno, da so Cici AI, ChitChop, Coze in BagelBell produkti družbe ByteDance.

25. januarja, 2024 05.14

Forbes je izvedel, da je kitajski ByteDance, tudi lastnik TikToka, potihoma predstavil štiri nove aplikacije z generativno umetno inteligenco za uporabnike zunaj Kitajske. Aplikacije, imenovane Cici AI, Coze, ChitChop in BagelBell, so prišle na trg v zadnjih treh mesecih in imajo skupaj na milijone prenosov.

Pogon na tehnologijo GPT

Cici AI, ChitChop in Coze so platforme za ustvarjanje botov, ki uporabnikom omogočajo kreiranje in deljenje lastnih klepetalnih robotov. BagelBell pa ustvarja zaplete in besedila izmišljenih zgodb, ki se spreminjajo glede na odločitve bralcev.

Vendar pa ByteDance po besedah tiskovne predstavnice podjetja Jodi Seth ni sam izdelal osnovnih velikih jezikovnih modelov, ki jih poganjajo. Namesto tega se aplikacije zanašajo na tehnologijo GPT podjetja OpenAI, ki je dostopna prek licence Microsoft Azure.

Na spletnih straneh novih aplikacij in v njihovih pogojih uporabe ByteDance sploh ni omenjen, o tem, da je njihov lastnik, pa prvič poročamo na tem mestu. Tri aplikacije upravlja Spring (SG) Pte. Ltd., nova hčerinska družba ByteDancea, četrto pa Poligon Pte., tudi hčerinska družba ByteDancea, ki je v preteklosti objavljala erotične spletne romane in videoigre.

Cici in ChitChop se osredotočata predvsem na zabavo in ponujata bote, ki temeljijo na izmišljenih likih in romantičnih sopotnikih, medtem ko Coze omogoča bote, namenjene poenostavitvi opravil na delovnem mestu. Po podatkih spletne trgovine Google Play je od omenjenih aplikacij Cici doslej najbolj priljubljena, saj je zabeležila več kot 10 milijonov prenosov.

Kitajski velikan lovi ameriške tekmece

Zdi se, da so te aplikacije skupaj z orodjem umetne inteligence ByteDancea za ustvarjanje kratkih videoposnetkov in poskusi izdelave generatorja slik, podobnega programoma Midjourney in Dall-E, del prizadevanj kitajskega velikana, da se spopade s konkurenti na področju generativne umetne inteligence.

Facebook je septembra lani predstavil svojo linijo klepetalnih robotov, ki temeljijo na slavnih osebah, Snap pa je aprila v Snapchat vgradil klepetalnega robota z umetno inteligenco. Vsi osrednji tehnološki velikani si prizadevajo razviti lastne produkte generativne umetne inteligence. Microsoft v partnerstvu z raziskovalnim laboratorijem OpenAI gradi pomočnike z umetno inteligenco za številna svoja programska orodja. Google je predstavil nov jezikovni model Gemini, ki bo tekmoval z GPT-4, Amazon pa izdelke generativne umetne inteligence vključuje v svojega pametnega asistenta Alexa.

Bodo nove aplikacije vključene v TikTok?

Od štirih novih aplikacij ByteDancea je v ZDA trenutno na voljo le ena, Coze, v Evropski uniji pa nobena. Sicer je običajno, da tehnološki velikani izdelke najprej preizkusijo na manjših trgih z manj ostrim regulativnim nadzorom, preden se razširijo v ZDA in EU.

Na vprašanje o načrtih ByteDancea glede teh aplikacij je Seth dejala, da so še vedno v fazi testiranja, in ni želela povedati več podrobnosti. Ni jasno, ali bodo te aplikacije kdaj vključene v aplikacijo TikTok, čeprav je ByteDance v začetku leta izvedel test, v okviru katerega je v TikTok vključil klepetalnega robota z umetno inteligenco, imenovanega Tako.

ByteDance je že v preteklosti pogosto uvajal testne aplikacije, nato pa zavrgel vse, ki se niso uveljavile. Preden so predstavili TikTok v ZDA, so uvedli in nato ukinili aplikacije za kvize, za smešne gife in za združevanje novic. Njegova ponudba po vsem svetu se še naprej širi in spreminja. Trenutna ponudba zajema tekmeca WhatsAppu v Afriki, konkurenčno aplikacijo Spotifyu v jugovzhodni Aziji in tekmeca Twitterju (X), ki so ga v Braziliji nedavno ukinili.

Medtem ko so te štiri aplikacije osredotočene na mednarodne trge, je ByteDance aplikacije z generativno umetno inteligenco predstavil tudi na Kitajskem. Prvi je bil klepetalni robot Dou Bao. Aplikacija je začela delovati avgusta lani, potem ko je ByteDance pridobil odobritev vlade. Kitajski predpisi zahtevajo, da morajo roboti, ki delujejo na Kitajskem, “upoštevati temeljne socialistične vrednote kitajske države”, kar pogosto pomeni upoštevanje vladnih smernic za cenzuro.

Zakaj skrbi pohod kitajskega velikana na zahod

Glede na nedavni porast povpraševanja po botih in uspeh ByteDancea s TikTokom ni presenetljivo, da podjetje z aplikacijami z generativno umetno inteligenco prihaja tudi na zahodne trge. Vendar pa bi lahko to v prihodnosti spodbudilo nadzor regulatorjev, ki jih že zdaj skrbi, da bi kitajska vlada lahko s pomočjo uslužbencev ByteDancea zbirala zasebne podatke o tujcih ali pa jim pošiljala vsebine, naklonjene Kitajski.

Ljudje botom pogosto zaupajo občutljive osebne podatke, zato so lahko bogat vir dragocenih podatkov, boti pa seveda ne znajo pojasniti, zakaj se odzivajo tako, kot se odzivajo, zato so lahko učinkovit kanal za prikrito vplivanje.

Vse štiri nove aplikacije ByteDancea uporabljajo pravilnike o zasebnosti z besedilom (ki je del pravilnikov tudi drugih aplikacij ByteDancea), ki navaja, da lahko aplikacije delijo podatke o uporabnikih “z drugimi subjekti znotraj naše skupine podjetij”. Seth, tiskovna predstavnica ByteDancea, je potrdila, da lahko do uporabniških podatkov iz teh aplikacij dostopajo zaposleni v ByteDanceu na Kitajskem, ki so za to pooblaščeni in so tudi pod nadzorom.

Kaj je pokazal test

V testnih pogovorih sta Coze in Chitchop solidno opisala pokol na Trgu nebeškega miru leta 1989 in druge teme, ki so predmet kitajske vladne cenzure, čeprav sta oba bota imela težave z (neideološkimi) halucinacijami. Ker BagelBell ustvarja izmišljene zgodbe, nismo preizkusili njegovega zgodovinskega znanja, smo ga pa prosili, naj ustvari zgodbo o predsedniku Ši Džinpingu, ki se z medvedkom Pujem sprehaja po poljih, polnih rož. Ustregel nam je.

Ko je Forbes poskušal ustvariti račun in preizkusiti aplikacijo Cici, ki je zasnovana tako, da je videti povsem enako kot DouBao, je aplikacija večkrat javila napako, zato je nismo mogli preizkusiti.

Regulatorji so izrazili tudi zaskrbljenost, da kitajska vlada uporablja umetno inteligenco za krajo intelektualne lastnine tujim podjetjem. Decembra je tehnološki portal The Verge poročal, da je ByteDance uporabljal velike jezikovne modele OpenAI za ustvarjanje lastnega konkurenčnega modela, kar je očitna kršitev pogojev uporabe storitev laboratorija OpenAI. Ta je nato ByteDanceu začasno prekinil dostop do svojega aplikacijskega programskega vmesnika (API).

Tiskovna predstavnica ByteDancea Seth je dejala, da podjetje uporablja OpenAI prek licence za Microsoft Azure, ki mu omogoča dostop do GPT. OpenAI se na prošnjo za komentar do objave članka ni odzval.

Avtorica članka je Emily Baker-White.