Nemški ekonomisti za letos napovedujejo podobno svetovno gospodarsko rast kot lani

Novice Forbes Slovenija 23. januarja, 2024 11.28
featured image

Svetovna gospodarska rast bo po pričakovanjih ekonomistov v povprečju znašala 2,6 odstotka, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomsko politiko.

23. januarja, 2024 11.28

Svetovna gospodarska rast naj bi bila letos tako blizu lanskoletni ravni, ki je znašala 2,7 odstotka, so zapisali v poročilu pri münchenskem inštitutu za gospodarske raziskave Ifo in Švicarskem inštitutu za ekonomsko politiko.

Najnižjo gospodarsko rast ekonomisti napovedujejo Švedski (+0,4 odstotka), Združenemu kraljestvu (+0,5 odstotka) in Nemčiji (+0,6 odstotka), povzema STA.

“Čeprav strokovnjaki za letos napovedujejo rahlo povečanje gospodarske aktivnosti po padcu leta 2023, Nemčija še vedno močno zaostaja za drugimi državami,” je pojasnil raziskovalec inštituta Ifo Klaus Gründler.

Nekoliko bolj so zadržani tudi glede gospodarske rasti za Avstrijo (+0,9 odstotka) in Švico (+1,3 odstotka).

Poljski, Irski in Islandiji napovedujejo največjo rast

Večjo gospodarsko rast pa napovedujejo za Španijo (+2,0 odstotka), Poljsko in Irsko (po +2,8 odstotka) ter Islandijo (+3,3 odstotka).

“Splošni vzorec, ki ga je mogoče prepoznati je, da so strokovnjaki iz srednjeevropskih in severnoevropskih držav precej pesimistični. Strokovnjaki iz vzhodne Evrope pa so med najbolj pozitivnimi v Evropi,” so na inštitutu zapisali v poročilu.

Sloveniji napovedujejo med 2,0 in 2,5 odstotka

Točne ocene gospodarske rasti za Slovenijo v poročilu niso poudarili, kot pa je mogoče razbrati iz priloženega slikovnega gradiva, bo ta letos znašala med 2,0 in 2,5 odstotka.

Banka Slovenije je za letos napovedala 2,2, odstotka rasti bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa 2,3 odstotka. Novembrska napoved Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Sloveniji letos napovedala 1,8 odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 2,7 odstotno.

Za Afriko in Azijo ekonomisti napovedujejo po 3,6 odstotno rast. Evropa naj bi letos v povprečju zabeležila 1,9-odstotno gospodarsko rast, Amerika pa 2,3-odstotno.

Leta 2025 bo svetovna gospodarska rast v povprečju znašala 2,9 odstotka, leta 2027 pa 3,3 odstotka, še napovedujejo ekonomisti.

V raziskavi, opravljeni med 7. in 21. decembrom lani, je sodelovalo 1431 ekonomskih strokovnjakov iz 124 držav.