Sodnica razveljavila Muskovo “nepojmljivo” plačo v obliki Teslinih delnic

Posel Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 14.46
featured image

Sodišče v ameriški zvezni državi Delaware ni bilo naklonjeno največji kompenzaciji v korporativni Ameriki, ki bi najbogatejšemu Zemljanu Elonu Musku prinesla 55 milijard dolarjev.

31. januarja, 2024 14.46

Soustanovitelj in izvršni direktor Tesle Elon Musk se bo morda moral z upravo dogovoriti za nov paket delniških opcij, s katerimi je plačan za vodenje podjetja in doseganje poslovnih ciljev. V torek je namreč sodnica razveljavila rekordni 55,8 milijard dolarjev vreden načrt kompenzacije. V 200-stranskem mnenju ga je opisala kot “nepojmljivo vsoto” in krivičnega do delničarjev Tesle.

Odločitev sodnice Kathleen McCormick je prišla eno leto po zaključku sojenja. V tožbi je eden od delničarjev Tesle Richard Tornetta spodbijal načrt desetletne kompenzacije za Muska, ki ga je uprava predlagala leta 2018.

Na odločitev je še vedno možna pritožba. So pa delnice Tesle v trgovanju po zaprtju ameriških borz upadle za približno tri odstotke, poroča Bloomberg.

“Nikoli ne ustanovite svoje družbe v zvezni državi Delaware,” je v odziv zapisal Musk na svojem družbenem omrežju X. Predlagal je tudi, da je podjetje bolje registrirati v Nevadi ali Teksasu.

Muskov vpliv na odločitve uprave

Po mnenju odvetnikov tožnika je bila uprava zaradi osebnih vezi z Muskom premalo neodvisna pri pogajanjih za plačilo v obliki delniških opcij, piše Reuters. V svoji sodbi je temu mnenju pritrdila tudi sodnica.

Številni direktorji v Teslini upravi, vključno z Elonovim bratom Kimbalom Muskom in Jamesom Murdochom, sinom medijskega tajkuna Ruperta Murdocha, niso bili neodvisni zaradi tesnih osebnih vezi z izvršnim direktorjem. Dva druga direktorja Tesle, Robyn Denholm in Ira Ehrenpreis, sta prav tako pokazala pomanjkanje neodvisnosti pri odločitvi, meni McCormick.

“Najbolj presenetljiva pomanjkljivost v procesu je odsotnost kakršnih koli dokazov o nasprotujočih argumentih med upravo in Muskom glede velikosti nepovratnih sredstev,” je zapisala sodnica.

Motivacija za pot na Mars?

Muskovi odvetniki niso uspeli pojasniti, zakaj je bila tako visoka kompenzacija potrebna, da bi Muska motivirala pri doseganju “transformativne rasti”. Musk ni imel namena zapustiti Tesle, njegov lastniški delež pa je bil zadostna motivacija, je še dejala sodnica.

Musk sam je v okviru sojenja novembra leta 2022 dejal, da bi z denarjem financiral možnost medplanetarnega potovanja, poroča Reuters. “To je način, kako človeštvo pripeljati na Mars,” je pričal na sodišču in dodal, da bi Tesla lahko pomagala pri teh naporih.

Plačilni paket je vključeval delniške opcije za približno 304 milijone delnic, ki jih lahko Musk kupi po približno 23 dolarjih za delnico, piše Reuters. V torek je delnica trgovanje zaključila pri 191 dolarjih. Musk do sedaj ni izkoristil nobene od opcij. Ko to stori, mora držati delnice pet let, preden jih lahko proda.

Izstrelitev rakete SpaceX
Največji paket delniških opcij bi Muska domnevno motiviral, da s pomočjo Tesle razvije način medplanetarnega potovanja (Foto: PROFIMEDIA)

Udarec za najbogatejšega Zemljana

Musk je približno 13-odstotni lastnik največjega proizvajalca električnih vozil na svetu. Ta lastniški delež pomeni tudi največji kos njegovega premoženja, ki ga Forbes ocenjuje na 210 milijard dolarjev (194 milijard evrov).

Pred tedni je Musk v objavah na omrežju X dejal, da si želi imeti v Tesli vsaj 25-odstotni lastniški delež. Brez večjega nadzora nad podjetjem bo svoje projekte na področju umetne inteligence raje razvijal v ločenih podjetjih, kot je startup xAI, je dejal.

Odkar je oktobra kupil družbeno omrežje Twitter (sedaj X) za 44 milijard dolarjev, delno s prodajo delnic Tesle, je upravo večkrat pozival k dodelitvi večje nagrade v obliki delnic.

Muskov status najbogatejšega Zemljana je zaradi sodbe v negotovosti. Delniške opcije, vredne približno 51,1 milijarde dolarjev po obračunu stroškov njihovega uveljavljanja, so bile eno njegovih najdragocenejših sredstev. Brez njih bi njegovo premoženje padlo na 154,3 milijarde dolarjev (142 milijarde evrov), s čimer bi postal tretji najbogatejši človek na svetu, piše Bloomberg.