Kdo je prehitel Muska in postal najbogatejši zemljan

Novice Forbes Slovenija 29. januarja, 2024 12.54
featured image

Na vrhu Forbesove lestvice milijarderjev je Evropejec prehitel Američana.

29. januarja, 2024 12.54

Bernard Arnault, večinski lastnik in glavni izvršni direktor velikana luksuza LVMH, je z 211 milijardami dolarjev (okoli 190 milijard evrov) premoženja novi najbogatejši zemljan. Prehitel je Elona Muska, čigar premoženje je zdaj ovrednoteno na 180 milijard dolarjev (dobrih 162 milijard evrov).

Dobri rezultati LVMH in slabše poslovanje Tesle

Preobrat se je zgodil v petek, ko se je premoženje Arnaulta in njegove družine povečalo za okoli 21 milijard evrov, saj je delnica LVMH pridobila okoli 13 odstotkov. Konglomerat, ki združuje 75 luksuznih znamk, med njimi Louis Vuitton in Hennessy, je namreč v petek objavil, da so bili lanski prodajni prihodki višji od pričakovanih. Znašali so 86,15 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več kot leto prej.

Na drugi strani je delnica Tesle dan prej na borzi izgubila okoli 13 odstotkov vrednosti, potem ko je proizvajalec električnih vozil objavil slabše poslovanje v zadnjem lanskem četrtletju od načrtovanega. To je Musku odneslo približno 18 milijard dolarjev (dobrih 16 milijard evrov) premoženja.

Arnault je Muska sicer že prehitel tudi lani spomladi, a potem spet zdrsnil na drugo mesto.

Arnault krepi nadzor v LVMH

Francoski poslovnež je pred kratkim dva sinova imenoval v upravni odbor LVMH, kjer sta že sedela dva njegovih petih otrok. S tem želi Arnault zagotoviti družinski nadzor nad podjetjem.

.