Najbolj zadolžena nepremičninska družba na svetu gre v likvidacijo

Nepremičnine Forbes Slovenija 29. januarja, 2024 09.24
featured image

Sodišče v Hongkongu je kitajskega razvijalca nepremičnin Evergrande poslalo v likvidacijo za poplačilo več sto milijardnih dolgov.

29. januarja, 2024 09.24

Več kot dve leti, odkar je kitajski razvijalec nepremičnin prvič zamudil rok za plačilo dolga, je sodišče v Hongkongu včeraj podjetju odredilo likvidacijo, ki bo verjetno vznemirila že tako negotove kitajske finančne trge.

Sodnica Linda Chan se je odločila likvidirati najbolj zadolženega razvijalca nepremičnin na svetu, ki ima več kot 300 milijard dolarjev dolžniških obveznosti, piše Reuters. Chan je ugotovila, da Evergrande od leta 2021, ko je zamudil odplačilo obveznic, ni ponudil konkretnega načrta prestrukturiranja, kljub več sodnim obravnavam.

“Čas je, da sodišče reče, da je dovolj,” je dejala Chanova.

Podjetje bo zagotovilo, da bodo projekti gradnje domov dokončani kljub nalogu za likvidacijo, je za kitajske medije dejal izvršni direktor Evergrande Siu Shawn. Odredba ne bo vplivala na delovanje enot Evergranda v celinski Kitajski in v tujini, je dodal.

Tuji vlagatelji bodo v primeru Evergranda lahko spremljali, kako kitajske oblasti ravnajo s tujimi upniki, ko podjetje propade. Peking se spopada s šibkim gospodarstvom, najslabšim nepremičninskim trgom v zadnjih devetih letih in borzo, ki je blizu najnižjih vrednosti v zadnjih petih letih. Nov udarec za zaupanje vlagateljev bi lahko še dodatno načel prizadevanja odločevalcev za oživitev rasti.

Nepremičninski projekti na Kitajskem
Visoko zadolžen nepremičninski sektor na Kitajskem zavira gospodarsko rast (Foto: PROFIMEDIA)

Padec delnic, a prekinitev trgovanja

Delnice Evergrande so se pred zaslišanjem znižale za kar 20 odstotkov. Po odločitvi je bilo ustavljeno trgovanje z delnico China Evergrande in delnicami njenih podružnic China Evergrande New Energy Vehicle Group in Evergrande Property Services.

Evergrande je med zaslišanjem na sodišču julija citiral analizo Deloitta, ki je ocenila stopnjo izterjave na 3,4 odstotka, če bi bil Evergrande likvidiran. Potem ko je podjetje septembra dejalo, da njegovo vodilno enoto in njenega predsednika Huija Ka Yana oblasti preiskujejo zaradi nedoločenih kaznivih dejanj, upniki zdaj pričakujejo stopnjo izterjave manj kot 3 odstotke.

Kitajski razvijalec nepremičnin Evergrande
Evergrande je skušal v dveh letih sprejeti načrt prestrukturiranja, a predlogi niso zadovoljili upnikov (Foto: PROFIMEDIA)

Evergrande je v ponedeljek zaprosil za nov odlog, saj je odvetnik podjetja dejal, da je dosegel “nekaj napredka” pri predlogu za prestrukturiranje. V zadnji ponudbi je razvijalec predlagal, da upniki zamenjajo svoje dolgove za vse delnice, ki jih ima družba v svojih dveh hongkonških enotah. Še decembra so pred zaslišanjem predlagali približno 30-odstotne deleže v hčerinskih družbah.

Evergrandejev odvetnik je trdil, da bi likvidacija lahko škodovala poslovanju podjetja ter njegovemu podjetju za upravljanje premoženja in enoti za električna vozila. To bi posledično škodilo sposobnosti skupine, da poplača vse upnike, še piše Reuters.