Sanjate o selitvi na Islandijo? Tukaj je nekaj nasvetov

Dobro življenje Forbes 28. januarja, 2024 13.29 > 28. januarja, 2024 13.30
featured image

Ne glede na pogoste težave zaradi vulkanskih izbruhov je Islandija še vedno na vrhu najbolj priljubljenih destinacij za mnoge, ki imajo strast do geologije, narave in pustolovščin.

28. januarja, 2024 13.29 > 28. januarja, 2024 13.30

Pred pandemijo je Islandijo vsako leto obiskalo več kot dva milijona ljudi. Turizem v tej državi zdaj okreva, zato se na vrhuncu sezone včasih zdi, da je vsak človek, ki ga srečate, tuji turist.

Deloma je to mogoče pripisati razmeroma majhnemu številu domačega prebivalstva. Islandija ima samo 370.000 prebivalcev, kar dve tretjini jih živi v glavnem mestu Reykjavik in okolici.

Čeprav se na prvi pogled islandska družba zdi homogena, trenutno kar 15 odstotkov populacije sestavljajo priseljenci prve generacije. Njihovo število narašča, saj jih je zdaj že za 10 odstotkov več kot pred desetimi leti.

Prednosti in slabe plati življenja na Islandiji

Neverjetna pokrajina, polna gejzirjev, toplih izvirov, slapov in ledenikov, bo zagotovo pritegnila ljubitelje narave, ljubiteljske fotografe in vse, ki imajo radi pustolovščine. Življenje na Islandiji pomeni, da boste njene naravne lepote imeli dejansko pred svojim pragom. Vendar pa je vsakodnevno življenje tam veliko bolj zapleteno, kot ga boste doživeli med obiskom, ne glede na to, kako dolg bo.

Islandija
Življenje na Islandiji pomeni, da boste njene naravne lepote imeli dejansko pred svojim pragom (Foto: Bojana Humar/FORBES SLOVENIJA)

Zaradi odmaknjenosti otoka in razmeroma malo kmetijskih zemljišč večino hrane, razen morske, uvozijo, zato je zelo draga. Življenjski stroški na Islandiji so med najvišjimi v Evropi. Ker je prebivalstva tako malo, je velik izziv najti delo zunaj turizma, ribištva in področja obnovljive energije.

Mogoče bi bilo priporočljivo najprej razmisliti o začasni zaposlitvi v turizmu, da dobite pravi vtis o načinu življenja na Islandiji, preden v temeljih spremenite svoje življenje.

Selitev na Islandijo za Evropejce

Če res razmišljate o tem, se morate seznaniti s postopki. Državljani Evropske unije, skupnega evropskega gospodarskega prostora (EEA) in Evropskega združenja za svobodno trgovino (EFTA), ki bi radi živeli in delali na Islandiji, lahko brez posebnih dovoljenj v državo vstopijo za tri mesece. Če se želijo zaposliti, je to obdobje mogoče podaljšati za šest mesecev.

Reykjavik
Islandija ima samo 370.000 prebivalcev, kar dve tretjini jih živi v glavnem mestu Reykjavik in okolici (Foto: Bojana Humar/FORBES SLOVENIJA)

Če želijo ostati dlje kot pol leta, morajo vložiti prošnjo za davčno kartico in se registrirati kot tujec, ki živi na Islandiji. S tem dobijo pravico do nacionalne identifikacijske številke, brez katere je nemogoče živeti v državi. Edina morebitna ovira je dokaz finančne stabilnosti. Na kratko, če ste v prvih nekaj mesecih na Islandiji našli službo, lahko ostanete.

Dovoljenja za prebivanje za vse ostale

Za druge, ki se želijo preseliti na Islandijo, velja drugačen postopek s strožjimi pravili. Pridobitev dovoljenja za prebivanje ni enostavna in zahteva posebne kvalifikacije, znanja ali osebne okoliščine.

Neevropejci, ki se želijo preseliti na Islandijo, najpogosteje sklenejo zakonsko zvezo, študirajo ali pridobijo delovno dovoljenje.

S poroko z islandskim državljanom pridobite pravico do življenja na Islandiji. Pridobitev študijskega dovoljenja za študij na islandski univerzi je priljubljena izbira, zlasti za mlajše.

Za večino ljudi je cilj pridobitev delovnega dovoljenja. Veliko več možnosti za uspeh imajo usposobljeni strokovnjaki v poklicu, ki zahteva univerzitetno ali tehnično poklicno izobrazbo, pa tudi osebe, ki delajo v panogi, kjer je pomanjkanje delovne sile.

Začnite se učiti jezik

Če za dovoljenje za bivanje prosite prvič, ne potrebujete dokazila o znanju islandščine. A če želite povečati možnosti za zaposlitev, pridobitev trajnega dovoljenja za bivanje in sčasoma celo državljanstva, je dobro, da se takoj začnete učiti jezika.

Islandija
Neverjetna pokrajina, polna gejzirjev, toplih izvirov, slapov in ledenikov, pritegne mnoge turiste (Foto: Bojana Humar/FORBES SLOVENIJA)

Islandski jezik ima bogato lingvistično dediščino. Njegove korenine segajo v stari nordijski, govorjeni jezik slavnih Vikingov. V stoletjih se je le malo spremenil in je znan po tem, da je ostal zelo podoben svoji starodavni različici. Ker se je jezik ohranil v tako izvirni obliki, lahko Islandci z lahkoto prebirajo klasične sage, napisane pred več stoletji.

Islandščina ima zapleteno slovnico, z močnim poudarkom na morfologiji, pa tudi živo, odprto besedišče, ki dovoljuje oblikovanje novih besed na temelju obstoječih korenov. Jezik se lahko začnete učiti na spletni strani Icelandic Online, ki omogoča nekaj brezplačnih tečajev za začetnike. Tečaji vključujejo interaktivne vizualne in slušne vaje o temah, ki so pomembne za življenje na Islandiji.

Avtor članka je David Nikel.