Vile bogatašev in zvezdnikov, ki se prodajajo za vrtoglave vsote

Dobro življenje Forbes 27. januarja, 2024 18.33
featured image

Na trgu so med drugim nekdanja hiša slavnega pisatelja Ernesta Hemingwaya in številni dvorci športnih zvezdnikov.

27. januarja, 2024 18.33

Na Miami Beachu teniška zvezdnica Caroline Wozniacki in njen mož, nekdanji košarkar v ligi NBA David Lee, prodajata penthouse za 42,5 milijona dolarjev. Luksuzna nepremičnina ima pet spalnic in šest kopalnic. V kuhinji je marmorjev kuhinjski otok, na strehi pa bazen s pogledom na morje.

Carolina Wozniacki in David Lee
Teniško-košarkarski par pričakuje za hišo več kot 42 milijonov dolarjev (Foto: Douglas Elliman screenshot)

Novega lastnika išče tudi vila, v kateri je nekoč živel igralec Tyler Perry, v njej pa so snemali tudi film Dnevnik nore črnke. Prodaja se za šest milijonov dolarjev. V njej je šest spalnic, marmornata tla, panoramska okna, kino in telovadnica.

Svojo ogromno vilo prodaja tudi nekdanji državni sekretar v času predsednika ZDA Donalda Trumpa Rex Tillerson. Za svojo hišo v Washingtonu pričakuje 6,5 milijona dolarjev, kar je milijon več, kolikor je zanjo odštel pred leti. Ima štiri spalnice in 5.709 kvadratnih metrov površin.

Zveznik Philadelphie pričakuje 5,5 milijona dolarjev

Prav tako je na prodaj vila zvezdnika lige NBA Joela Embiida, ki blesti v dresu Philadelphie 76ers. Visokorasli košarkar kamerunskih korenin za dvonadstropni penthouse pričakuje 5,5 milijona dolarjev. Med večjimi posebnostmi hiše sta bazen na strehi in dve ogromni spalnici.

Embiid Philadelphia
Zvezdnik Philadelphie 76ers Joel Embiid se je odločil, da proda luksuzno stanovanje (Foto: Redfin screenshot)

Lastnika bo zamenjala tudi hiša, v kateri sta nekoč živela Ernest Hemingway in njegova prva žena Hadley Richardson. Hiša iz leta 1895 ni bila na prodaj že 55 let, prodajalec pa pričakuje dva milijona dolarjev. Nepremičnina v Chicagu ima dve garsonjeri z ločenima vhodoma, glavno hišo s petimi spalnicami in garažo za dva avtomobila.

Ernest Hemingway
Hiša s tremi stanovanji, kjer je nekoč živel Ernest Hemingway (Foto: STEPHEN K. RACHMAN/MARCUS & MILLICHAP)

Za 1,15 milijona dolarjev svojo hišo prodaja tudi Michael Soroka, ki igra v bejzbolskem moštvu Chicago White Sox. Soroka prodaja dom v Atlanti, kjer je igral do lanske sezone. V hiši so tri spalnice, pohištvo po meri in velika soba za vadbo.

Soroka, Atlanta
Potem ko je zamenjal moštvo, zdaj igralec bejzbola Michael Soroka prodaja hišo v Atlanti (Foto: CHARLES GUTHRIE/DORSEY ALSTON REALTORS)

Beyonce za nov dom plačala 190 milijonov dolarjev

Lani je sicer rekord med prodajami nepremičnin dosegla hiša v Malibuju, za katero sta pop zvezdnica Beyonce in Jay-Z odštela 190 milijonov dolarjev, poroča Wall Street Journal.

Približno 20 milijonov dolarjev manj je za svoj novi dom v Palm Beachu plačal trgovec z luksuznimi avtomobili Michael Cantanucci. Novega lastnika ima tudi nekdanja hiša radijskega voditelja Rusha Limbaugha, ki je umrl leta 2021. Za 155 milijonov dolarjev jo je kupil milijarder William Lauder.

Lani manj luksuznih nakupov

Ameriški nepremičninski trg je lani zaznal padec zaradi visokih hipotekarnih obresti.

Po podatkih Wall Street Journala je bilo leta 2023 sklenjenih vsaj pet poslov za 100 milijonov dolarjev ali več, 33 nepremičnin pa se je prodalo za 50 milijonov ali več. Številke so nekoliko nižje kot v letu 2022. Takrat je sedem poslov preseglo 100 milijonov dolarjev, 44 pa 50 milijonov dolarjev.

Čeprav so se obrestne mere v zadnjih mesecih po oktobrskem vrhuncu leta 2023, ko so znašale 7,79 odstotka, znižale, so se v prvem tednu letošnjega leta znova povzpele – povprečna 30-letna fiksna hipotekarna obrestna mera je bila 6,62 odstotka. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da leto 2024 morda ne bo prineslo odrešitve zaradi negotovosti glede inflacije in strahu pred morebitno recesijo.

Avtor članka je Mary Whitfill Roeloffs.