Prodaja v Starbucksu raste počasneje od pričakovanj

Posel Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 10.28
featured image

Prihodki ameriške verige kavarn Starbucks so v zadnjem lanskem četrtletju znašali osem odstotkov več kot v istem obdobju leta 2022. Povečal se je tudi dobiček, a vseeno manj od pričakovanj.

31. januarja, 2024 10.28

Rast prihodkov in dobička je bila manjša, kot je pričakoval Wall Street, a so vlagatelji poslovne rezultate vseeno nagradili z rastjo cen delnic, je poročala televizija ABC.

Po pisanju STA so se delnice Starbucksa v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov v torek na newyorški borzi podražile za 3,74 odstotka na 97,60 dolarja.

Starbucks je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju predlani. Čisti dobiček je porasel za okoli petino na milijardo dolarjev.

Analitiki Wall Streeta so napovedovali 10,2-odstotno rast prihodkov in 22,5-odstotno rast dobička.

Starbucks bi podvojil plače zaposlenim, a odpuščal

Prodaja v ameriških lokalih je narasla za pet odstotkov, kar je spet manj od pričakovanj analitikov, podjetje pa letos pričakuje med sedem do deset odstotno rast prihodkov od tistih v lanskem letu. Dobiček naj bi narasel med 15 do 20 odstotkov.

Vhod v kavarno Starbucks
Prodaja v lokalih Starbucksa je v zadnjem četrtletju 2023 narasla za sedem odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Prodaja na Kitajskem je v zadnjem četrtletju lani narasla za deset odstotkov, celotna mednarodna prodaja pa je narasla za sedem odstotkov, še poroča STA.

Starbucks namerava do konca svojega proračunskega leta 2025 podvojiti plače zaposlenim v primerjavi s tistimi v proračunskem letu 2020. Obenem pa v treh letih namerava izvesti “načrt povečanja učinkovitosti”, kar je lepša beseda za odpuščanja. Z načrtom naj bi prihranil tri milijarde dolarjev.