Kaj lahko storijo podjetja, če delavci nimajo zaključenih bolniških

Novice Marko Rabuza 30. januarja, 2024 05.30
featured image

Podjetja bodo morala čez nekaj dni obračunati plače za januar. Kaj naj naredijo, če delavci ne bodo imeli zaključenih bolniških? Vprašali smo računovodskega strokovnjaka, pravnico in davčno svetovalko.

30. januarja, 2024 05.30

Medtem ko ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na eni strani ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides na drugi še vedno niso enotni, ali je izdaja bolniškega lista obvezna med stavko, se bližajo dnevi, ko bodo morali v podjetjih obračunati januarske plače.

Že pretekli teden nekateri zdravniki niso odpirali bolniških, drugi so to storitev ukinjali z zaostrovanjem stavke, ki vstopa v tretji teden.

V nekaterih podjetjih, kjer plače izplačujejo okoli 5. v mesecu, imajo njihova računovodstva le še nekaj dni, da zberejo potrebne podatke za obračun plač.

In kaj naj storijo, če ne bodo dobili elektronskih potrdil o upravičeni zadržanosti od dela? Bodo zaposlenim zaupali in jim obračunali bolniško za dni, ko jih ni bilo v službi in bodo morebitne razlike poračunali v prihodnjih mesecih? Ali pa se odločijo, da se bodo strogo držali zakona in odsotnost delavca označili kot neplačani dopust?

Pomembno bo zaupanje

Strokovnjak s kadrovskega področja in obračunavanja plač pri podjetju TMF Jure Skok svetuje, naj ravnajo v dobri veri do zaposlenih in pričakujejo točno to tudi od zaposlenih.

“Menim, da je zaupanje zelo pomembno za korekten odnos. V tem času je dejansko možnost, da so delavci zboleli in ne dobijo bolniškega lista zaradi stavke. Sicer pa so se tudi že prej pojavljali primeri, da delavci niso dobili bolniških zaradi neodzivnosti nekaterih zdravnikov, verjetno zaradi velike količine dela,” pojasnjuje Skok.

Sam predlaga dve možnosti. Obračun navadne bolniške in morebitni poznejši poračun v redni dopust, če se izkaže, da je bilo upoštevanih preveč dni bolniške ali da ta sploh ni bila upravičena, oziroma sprememba v obratni smeri.

Druga možnost pa je obračun rednega dela oziroma letnega dopusta (z dovoljenjem delavca) in nato, ko dobijo bolniške liste, poračun in sprememba v bolniško.

Skok dodaja, da v zadnjem obdobju niso dobili veliko vprašanj, povezanih z obračunom bolniških, tistim, ki pa so se obrnili nanje, svetujejo, “da se obračuna navadna bolniška (strošek podjetja) za obdobje, ko delavec sporoči, da je v bolniškem staležu”.

Pravnica: Zaradi stavke odločitev ne sme škodovati delavcu

Tudi pravnica Nina Scortegagna Kavčnik v trenutnih okoliščinah izpostavlja razum in poudarja, da obračun ne sme iti v škodo delavca, če ta zaradi zdravniške stavke ni dobil bolniškega lista.

Delavci, ki so zaradi bolezni odsotni z dela, to lahko dokazujejo le z bolniškim listom, ki ga izda zdravnik. Pravnica podjetjem svetuje, da delavcem, ki so jim javili, da so upravičeno odsotni (na bolniški, negi in podobno), obračunajo nadomestilo plače, kot velja za posamezno odsotnost.

“Če bi se pa po izdaji bolniškega lista izkazalo, da je bil delavec upravičen na primer do druge vrste bolniške odsotnosti, zaradi česar mu pripada tudi drugačen odstotek nadomestila plače, pa bo delodajalec moral narediti poračun,” pojasnjuje.

Poračuni

Podobno kot Skok podjetjem predlaga tudi davčna svetovalka Božena Macarol.

“Podjetja bodo predpostavljala, da je delavec legalno in legitimno na bolniški. Ko bodo dobila bolniški list, pa bodo lahko tudi popravljala za nazaj,” je pretekli teden za Forbes Slovenije dejala Macarol in dodala, da bodo imela zaradi tega več dela računovodstva.

Zapleti bi lahko po besedah Macarol nastali, ko bi se razlikovali podatki zdravnika in delavca.

Klic, pisarna
Ministrstvo in Fides si nista enotna, ali je izdajanje bolniških obvezna storitev ali ne (Foto: PROFIMEDIA)

Težave so lahko tudi pri delodajalcih

V neugodnem položaju se lahko znajdejo tudi delodajalci, zaradi odgovornosti, ki jo prevzamejo v primeru, ko delavec nima uradno zaključene bolniške.

Macarol navaja primer avtoprevoznika, ki svojemu zaposlenemu ni pustil delati, dokler ni imel potrdila, da je zdrav. “Delodajalec je odgovoren za to, da delavec dela v dobri psihofizični kondiciji. Še posebej če je voznik.”

A težava se lahko pojavi tudi pri delavcu. “To je zoprna dilema, saj se delavec lahko vpraša, ali se počuti zdravega ali ne. Si upam ostati na bolniški ali ne? Zdravnik mu lahko pozneje reče, da ne bi smel biti na bolniški do konca meseca in bi moral iti delat že nekaj dni prej. Kaj bo potem? Spreminjal načrte, podaril dopust,” je nekaj aktualnih vprašanj, ki se lahko pojavijo.