Sezona rezultatov: tehnološki velikani lani do ogromnih dobičkov

Posel Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 09.59
featured image

Borzna podjetja razkrivajo, kako so poslovala konec lanskega leta. Rezultate so objavili tudi nekateri tehnološki velikani, ki pa niso prepričali vlagateljev.

31. januarja, 2024 09.59

Microsoftovi četrtletni rezultati so v torek presegli pričakovanja, saj je povpraševanje po storitvah umetne inteligence povečalo prihodke tehnološkega velikana. Prihodki so v zadnjem četrtletju lani v primerjavi z istim obdobjem 2022 narasli za 18 odstotkov na 62 milijard dolarjev, čisti dobiček je znašal 21,9 milijarde dolarjev, piše STA.

Prihodki od Microsoftovih storitev v oblaku Azure so v tem obdobju poskočili za 30 odstotkov, kar je posledica večjih računalniških potreb, ki se pojavljajo ob uvajanju umetne inteligence.

Na splošno se je prodaja Microsoftovih storitev v oblaku povečala za 24 odstotkov, so sporočili iz ameriškega podjetja.

Revolucija na Microsoftu

“Z uporabo umetne inteligence na vseh ravneh našega tehnološkega sklada pridobivamo nove stranke in pomagamo ustvarjati nove prednosti in povečati produktivnost v vseh sektorjih,” je dejal glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

Tehnološko podjetje Microsoft
Prihodki Microsofta so v zadnjem četrtletju lani v primerjavi z istim obdobjem 2022 narasli za 18 odstotkov na 62 milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi revolucije umetne inteligence je Microsoft prehitel Apple in postal največje podjetje na svetu po tržni kapitalizaciji z vrednostjo več kot 3.000 milijard dolarjev.

“Od govorjenja o umetni inteligenci smo prešli k uporabi umetne inteligence v velikem obsegu,” je dejal Nadella.

Krhko zaupanje

Wall Street naj bi bil prepričan, da bo imel Microsoft koristi od velikega napredka na področju umetne inteligence, vendar torkove objave rezultatov ni pospremil z zaupanjem.

Delnice Microsofta so se namreč v podaljšanem borznem trgovanju v torek po objavi poslovnih rezultatov pocenile za 0,23 odstotka na 407,64 dolarja.

Microsoft je s 13 milijard dolarjev vrednim partnerstvom s proizvajalcem storitev ChatGPT OpenAI razširil zmogljivosti generativne umetne inteligence v svojo linijo izdelkov.

V zadnjem četrtletju lani je Microsoft dokončal prevzem podjetja Activision Blizzard – proizvajalca igre Call of Duty – s čimer je postal tretji največji proizvajalec računalniških iger na svetu.

Googlovi oglasi ostajajo glavni vir prihodka Alphabeta

Googlova matična družba Alphabet je po pisanju STA v zadnjem četrtletju lani v primerjavi z istim obdobjem leto prej povečala čisti dobiček za 52 odstotkov na 20,7 milijarde dolarjev. Prihodki pa so narasli za 13 odstotkov na 86,3 milijarde dolarjev. Tudi pri njih naj bi k rasti dobička pripomogla umetna inteligenca.

“Vsaka od teh enot že ima koristi od naših naložb in inovacij na področju umetne inteligence,” je v sporočilu o poslovnem izidu dejal glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

Glavni izvršni direktor podjetja Alphabet, Sundar Pichai, je izrazil zadovoljstvo nad finančnimi rezultati in razvojem izdelkov v tretjem četrtletju
Glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai izpostavlja koristi, ki jih imajo od naložb in inovacij na področju umetne inteligence (Foto: PROFIMEDIA)

Googlovi oglasi so v četrtletju navrgli 65,5 milijarde dolarjev prihodkov, medtem ko so v istem obdobju lani 59 milijard dolarjev. Oglasi, prikazani na YouTubu, so ustvarili 9,2 milijarde dolarjev prihodkov, medtem ko so v zadnjih treh mesecih leta 2022 osem milijard dolarjev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki Googlove enote za računalništvo v oblaku so narasli s 7,3 milijarde na 9,2 milijarde dolarjev.

Odpuščanja ob vlaganjih v umetno inteligenco

Kljub dobrim rezultatom pa se pri Alphabetu obetajo nova odpuščanja. Glavna finančna direktorica Ruth Porat je sporočila, da podjetje ostaja zavezano prizadevanjem za trajno preoblikovanje stroškovne baze.

Pichai je v začetku tega meseca zaposlene opozoril, da obetajo odpuščanja v času, ko se podjetje posveča vlaganjem v umetno inteligenco. Google je lani v tem času zaradi inflacije in naraščajočih obrestnih mer odpustil približno 12.000 ljudi, kar je bilo približno šest odstotkov vseh zaposlenih.

Podjetje je ta mesec potrdilo, da ukinja nekaj sto delovnih mest v svoji globalni oglaševalski ekipi.

Delnice Alphabeta so se po objavi poslovnih rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za 5,72 odstotka na 144,30 dolarja.

Proizvajalec čipov presegel pričakovanja

Ameriški proizvajalec čipov AMD je v zadnjem četrtletju lani izpolnil pričakovanja analitikov Wall Streeta glede dobička in jih presegel s prihodki, vendar pa so se delnice pocenile, ker ni izpolnil pričakovanj v napovedi o poslovanju v tekočem prvem četrtletju letos, je poročala televizija CNBC.

Delnice AMD so se v torek po objavi poslovnih rezultatov v podaljšanem trgovanju pocenile za 6,49 odstotka na 160,90 dolarja, navaja STA.

Proizvajalec čipov AMD
Prihodki AMD so krepko presegli napovedi podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

AMD je v zadnjem četrtletju lani čisti dobiček glede na isto obdobje predlani povečal z 21 milijonov na 667 milijonov dolarjev, prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov pa je nanesel 77 centov na delnico, kar je bilo v skladu s pričakovanji.

Prihodki so s 6,17 milijarde dolarjev presegli pričakovanja, vendar pa so analitiki pričakovali, da bo AMD za tekoče četrtletje napovedal 5,73 milijarde dolarjev prihodkov. Napovedal je 5,4 milijarde dolarjev.

AMD želi s svojimi čipi za umetno inteligenco konkurirati podjetju Nvidia in letos s prodajo tovrstnih čipov pričakujejo 3,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prodaja čipov za podatkovne centre, ki vključuje tudi čipe za umetno inteligenco, je v zadnjem četrtletju lani narasla za 38 odstotkov na 2,28 milijarde dolarjev.

Prodaja čipov za osebne računalnike je narasla za 62 odstotkov na 1,46 milijarde dolarjev, prodaja čipov za igralne konzole, kot je Microsoftov Xbox, pa je padla za 17 odstotkov, je sporočilo podjetje.

Manjši dobiček je medtem vknjižil Samsung

O slabših rezultatih pa poroča južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics, ki je po ocenah v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril za 6.340 milijard vonov (4,3 milijarde evrov) čistega dobička, medtem ko je leto prej ta znašal 23.840 milijard vonov (16,5 milijarde evrov).

Dobiček iz poslovanja je znašal 2.820 milijard vonov (1,9 milijarde evrov). To je za 34 odstotkov manj kot leto prej, ko je dobiček znašal 4.310 milijard vonov (2,9 milijarde evrov)

Tehnološko podjetje Samsung
Samsung je slabše poslovne rezultate pripisal šibkemu povpraševanju (Foto: PROFIMEDIA)

Samsung Electronics je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 67.780 milijard vonov (46,9 milijarde evrov) prihodkov, kar je nekoliko manj kot leto prej. V zadnjem predlanskem četrtletju je podjetje ustvarilo za 70.460 milijard vonov prihodkov.

V Koreji ostajajo optimistični

Podjetje, ki je eden največjih svetovnih proizvajalcev pametnih telefonov, je slabše poslovne rezultate pripisalo šibkemu povpraševanju, vendar je ponudilo optimistične napovedi za leto 2024. Letos se bo po napovedih podjetja namreč postopoma okrepilo povpraševanje po pametnih telefonih in osebnih računalnikih.

Obstajajo sicer različne potencialne ovire, vključno s politiko obrestnih mer in geopolitičnimi tveganji, ki bi lahko ogrozile rast v letu 2024, vendar so v podjetju kljub temu optimistični.

Podjetje je vodilna hčerinska družba znotraj skupine Samsung, ki je ključnega pomena za četrto največje azijsko gospodarstvo.