Bo čez pet let bolj dragocen Microsoft ali Apple – in kdo lahko zmeša štrene

Posel Forbes Slovenija 29. januarja, 2024 18.04
featured image

Pred objavo Microsoftovih četrtletnih rezultatov ta teden vlagatelji menijo, da je Microsoft v boljšem položaju za rast kot njegov glavni rival.

29. januarja, 2024 18.04

Ameriški tehnološki velikan Microsoft si je zagotovil najboljši štartni položaj na področju umetne inteligence. Na krilih tega segmenta se delnici podjetja obeta, da bo v prihodnjih petih letih odločno prehitela Applovo, se je soglasno strinjalo 13 institucionalnih vlagateljev, s katerimi je govoril Reuters.

Delnice Microsofta so od začetka leta 2024 zrasle za seem odstotkov, medtem ko so Applove delnice od začetka leta bolj ali manj nespremenjene. Pred kratkim je tržna vrednost podjetja presegla 3.000 milijard dolarjev in s tem tekmeca Apple kot najvrednejše podjetje na svetu. V petek je bila tržna kapitalizacija izdelovalca programske opreme iz Redmonda v ameriški zvezni državi Washington za nekaj milijard dolarjev višja od Applove.

Na vprašanje, katero podjetje bo čez pet let bolj dragoceno, je vseh 13 upravljavcev premoženja v Reutersovi poizvedbi odgovorilo, da bo po njihovih pričakovanjih Microsoft prehitel Apple.

Cene delnic in vrednotenja bi se lahko spremenili ta teden, ko bo Microsoft v torek objavil četrtletne rezultate. Apple bo sledil v četrtek.

Microsoft Copilot
Microsoft v svojo ponudbo že vključuje tehnologijo generativne umetne inteligence, ki jo je razvil partner OpenAI (Foto: PROFIMEDIA)

Še en tekmec?

Tekma med Applom in Microsoftom bi se sicer lahko spremenila v tekmo za drugo mesto. Nekateri vlagatelji namreč opozarjajo na velike nedavne pridobitve Nvidie, katere čipi poganjajo revolucijo umetne inteligence.

Nvidia je po lanski potrojitvi tržne vrednosti prav tako kandidatka za najvrednejše podjetje na svetu v naslednjih nekaj letih, je dejal Wayne Kaufman, glavni tržni analitik pri Phoenix Financial Services iz New Yorka.

Microsoft je zgodaj vlagal v izdelovalca klepetalnega robota ChatGPT, podjetje OpenAI. V svoje poslovanje že vključuje generativno umetno inteligenco. Ta bo verjetno koristila Microsoftovi ponudbi računalništva v oblaku, kjer tekmuje z Amazonom in Alphabetom.

V svojih aplikacijah Outlook zdaj Microsoft uporabnikom ponuja pomoč umetne inteligence pri sestavljanju e-poštnih sporočil.

Nvidia
Nvidia je na krilih zmogljivih čipov, ki se uporabljajo za poganjanje modelov umetne inteligence, lani potrojila svojo vrednost (Foto: PROFIMEDIA)

Zaostanek Appla

Apple tiho vključuje umetno inteligenco v funkcije svojih izdelkov, kot je fotografiranje boljših fotografij na telefonih iPhone. Toda vlagatelji bodo želeli slišati več načrtov za novo tehnologijo, ko bo podjetje poročalo o svojih decembrskih četrtletnih rezultatih.

Pozorni bodo tudi na Kitajsko, kjer je povpraševanje po iPhonih upadlo zaradi počasnega gospodarskega okrevanja po pandemiji covid-19. Obenem kitajski rival Huawei z novim telefonom odžira tržni delež velikanu iz Kalifornije.

Apple v petek v ZDA začne s prodajo svojih očal za mešano resničnost Vision Pro, kar je njegova najdražja stava v več kot desetletju.

Logotip podjetja Apple
Apple je v začetku leta že izgubil krono najvrednejšega podjetja na svetu (Foto: Mike Segar/REUTERS)

Analitiki bolj naklonjeni Microsoftu

“To so kakovostno rastoča podjetja. A da bi upravičila ta vrednotenja, morajo še naprej rasti z agresivnim tempom. Potrebovali bodo povečanje produktivnosti in mislim, da je Microsoft za to bolje pripravljen kot Apple,” je za Reuters dejal Mike Dickson, vodja raziskav pri Horizon Investments.

Petdeset analitikov na Wall Streetu priporoča nakup Microsoftovih delnic, medtem ko imajo štirje analitiki nevtralne ocene. Nihče ne priporoča prodaje, kažejo podatki LSEG.

Apple ima 26 pozitivnih ocen analitikov in 12 nevtralnih ocen. Dva analitika priporočata prodajo.