Amazon opustil prevzem izdelovalca robotskih sesalnikov po nasprotovanju EU

Posel Forbes Slovenija 29. januarja, 2024 16.04
featured image

Ameriški velikan spletne prodaje Amazon je odstopil od 1,4 milijarde dolarjev vrednega prevzema podjetja iRobot, ki izdeluje sesalce Roomba.

29. januarja, 2024 16.04

Amazonov prevzem podjetja iRobot, lastnika robotskega sesalnika Roomba, je padel v vodo zaradi nasprotovanja Evropske komisije. Evropske regulatorje je skrbelo, da bi Amazon v svoji spletni trgovini dajal prednost iRobotu na škodo njegovih tekmecev.

Po besedah Amazona 1,4 milijarde dolarjev vreden prevzem ni imel možnosti za odobritev s strani evropskih regulatorjev. Po novici je odstopil izvršni direktor iRobot Colin Angle, podjetje pa je napovedalo, da bodo odpustili 31 odstotkov delovne sile oziroma 350 služb, piše Bloomberg.

Za prekinitev posla bo moral Amazon iRobotu plačati 94 milijonov dolarjev visoko odškodnino.

Jeff Bezos, Amazon
Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je z 9,5 odstotnim deležem še vedno največji delničar podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

Slabo poslovanje

Prodaja iRobota je upadla, ko se je po izteku pandemije upočasnila potrošnja za domačo elektroniko. Podjetje, ki je bilo vse od prve javne ponudbe delnic leta 2005 dosledno dobičkonosno, je od drugega četrtletja 2021 nabralo približno 500 milijonov dolarjev čiste izgube.

V finančni posodobitvi v ponedeljek je podjetje navedlo, da ima letu 2023 prilagojeno izgubo iz poslovanja v višini približno 200 milijonov dolarjev.

Amazon in iRobot sta sicer že večletna partnerja. Amazon je bil dolgo časa eden največjih kupcev sesalnikov Roomba, iRobot pa uporablja oblačne storitve Amazon Web Services (AWS).

Amazon Web Services
Segment oblačnih storitev Amazon Web Services (AWS) je eden najbolj rastočih virov prihodkov za ameriškega velikana (Foto: PROFIMEDIA)

Krepitev tržnega deleža

Amazon je prevzem oznanil avgusta 2022. Z novo pridobitvijo bi razširil svoj tržni delež v rastočem segmentu pametnih naprav za dom.

Amazon ima že v lasti glasovno asistentko Alexo, ki je lahko kompatibilna z več pametnimi napravami. Podjetje je razvilo tudi lastnega robota za dom Astra, 1.600 dolarjev vrednega domačega varnostnega robota, ki ga tržijo kot varnostnika za podjetja.

Poleg Evropske komisije se je na veto prevzemu pripravljala tudi ameriška zvezna agencija za trgovino (FTC). Ameriške regulatorje je skrbelo, da bi prevzem Amazonu dal prevelik vpliv na trgu pametnih naprav za dom. Potencialno bi Amazon lahko kršil pravico do zasebnosti uporabnikom, saj bi podjetje imelo dostop do njihovih domov, še piše Bloomberg.

Delnice iRobota so v trgovanju pred odprtjem borze v New Yorku padle za okrog 15 odstotkov, poroča Reuters.