Spotify in največji podkaster na svetu z novo pogodbo – kaj bo drugače

Posel Forbes Slovenija 4. februarja, 2024 20.39
featured image

Priljubljeni ameriški podkaster Joe Rogan naj bi v okviru večletne pogodbe dobil okrog 250 milijonov dolarjev, podkast pa bo dostopen tudi na drugih platformah.

4. februarja, 2024 20.39

Švedska pretočna platforma Spotify je v petek sklenila novo pogodbo z najbolj priljubljenim podkasterjem na svetu, Joejem Roganom. Od začetka sodelovanja leta 2020 je bil “The Joe Rogan Experience” ekskluzivno dostopen le na Spotifyju, zdaj pa bo na voljo tudi na drugih platformah.

Vrednost nove večletne pogodbe naj bi po navedbah Wall Street Journal (WSJ) znašala okrog 250 milijonov dolarjev, a je Spotify za Reuters sporočil, da ta številka ni točna. Pogodba sicer vključuje zagotovljeno minimalno izplačilo in dogovor o deljenih dobičkih iz naslova oglaševalskih prihodkov.

Z dosedanjo pogodbo, ki se izteče letos, naj bi Rogan zaslužil med 180 in 220 milijoni dolarjev, še poroča WSJ. Zaslužek je delno vezan na število poslušalcev, ki jih privabijo njegovi pogovori. Na svojem podkastu je sicer gostil mnoga zveneča imena, kot so poslovnež Elon Musk, fizik Neil deGrasse Tyson, oporečnik Edward Snowden, ter vrsta estradnikov iz sveta filma in glasbe.

Elon Musk
Eden najbogatejših Zemljanov Elon Musk se je pri Joeju Roganu oglasil že trikrat (Foto: PROFIMEDIA)

Prihodki iz oglasov

Oglasi bodo igrali ključno vlogo, saj je ena ključnih sprememb pri novi pogodbi širša dostopnost podkasta. Spotify bo prodajal in distribuiral oglase za “The Joe Rogan Experience” na več platformah, vključno z največjo video platformo na svetu YouTube, je podjetje sporočilo v petek.

Medtem Spotify stremi k zmanjšanju zagotovljenih minimumov. S tem poleg oglaševalskih dobičkov z ustvarjalci deli tudi tveganje, če se podkast ne izkaže za priljubljenega.

V primeru Rogana sicer ni večjih skrbi, da podkast ne bi bil priljubljen. Ima namreč daleč največ poslušalcev v Spotifyjevi ponudbi. Roganova priljubljenost poleg tega privablja poslušalce na druge podkaste, ki jih ima v lasti Spotify.

“Odkar je bil podkast ekskluziven za Spotify, se je skupna poraba podkastov na platformi povečala za 232 odstotkov,” so sporočili iz podjetja. Njihov prihodek se je lani povečal za 80 odstotkov v primerjavi z letom 2021, so še dodali.

Spotify
Spotify je največja platforma za pretakanje glasbe, toda podkasti postajajo vse večji del poslovanja. Na sliki pevka Coco Jones. (Foto: PROFIMEDIA)

Stava na podkaste

Spotify, ki je največja platforma za pretakanje glasbe, je prvič vstopil v svet podkastov leta 2015. Večjo stavo v ta segment so naredili leta 2019 z nakupom več podkastov, leto kasneje so v svoje vrste privabili tudi Rogana. Rogan svoj podkast ustvarja že od leta 2009, v tem času pa je naredil več kot 2.200 epizod.

Na podkastu včasih gosti tudi kontroverzne osebnosti. Tak je bil na primer zloglasni teoretik zarote Alex Jones. Leta 2022 je glasbenik Neil Young protestno umaknil svojo glasbo s Spotifyja, kot razlog pa navedel dezinformacije, ki jih na svoji platformi širi Rogan in njegovi gostje.

Izvršni direktor Spotify Daniel Ek
Izvršni direktor Spotify Daniel Ek je stopil v bran Joeju Roganu, ko je bil ta tarča obtožb o širjenju neresnic (Foto: PROFIMEDIA)

Izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek je takrat stopil v bran Roganu in dejal, da mora podjetje sprejeti različna mnenja na svoji poti, da postane “največja avdio platforma na svetu.”

“Kul pogovori so nekakšna mentalna hrana,” je Rogan dejal v objavi na Spotifyjevem blogu ob oznanitvi nove pogodbe. Poslušanje razprav na podkastu “spodbuja ljudi k podobnim pogovorom s prijatelji in na splošno naredi življenje bolj zanimivo.”

Spotifyjeva delnica je v petek po novici pridobila okrog dva odstotka. Za delnico je potrebno odšteti 222 dolarjev.