Oglas, ki je nasmejal Nemce: na vlakih očitno še vedno uporabljajo Windowse iz 90. let

Novice Forbes Slovenija 4. februarja, 2024 11.58
featured image

V Nemčiji je uporabnike družbenih omrežij nasmejal oglas za delo proizvajalca vlakov Siemens Mobility, ki išče za mnoge že pozabljeno veščino.

4. februarja, 2024 11.58

Pri nemškem podjetju Siemens Mobility, ki izdeluje vlake, so nedavno objavili ponudbo za delovno mesto. Iskali so strokovnjaka za področje informacijske tehnologije (IT), ki je vešč uporabe operacijskega sistema Windows 3.11. Ta je izšel davnega leta 1993, poroča nemški časnik Bild.

Siemens Mobility med drugim izdeluje mednarodne (ICE) in regionalne vlake za državno železniško družbo Deutsche Bahn.

“Ker imajo vlaki in železniška infrastruktura življenjsko dobo 30 let ali več, naše stranke še naprej varno uporabljajo preizkušene starejše sisteme, ki so standardni v industriji. Zagotavljamo jim sistemsko podporo in vzdrževanje v celotnem življenjskem ciklu,” je za Bild pojasnil tiskovni predstavnik Siemensa.

Po množičnem posmehu na spletu so oglas izbrisali. Ne Siemens Mobility ne Deutsche Bahn nista odgovorila, zakaj je bil razpis izbrisan.

Vlak Deutsche Bahn
Uporabniki nemških železnic se vse bolj pritožujejo zaradi zamud vlakov (Foto: PROFIMEDIA)

Zamude

Nemške železnice so sicer v zadnjih letih tarča vse pogostejšega negodovanja uporabnikov zaradi zamud vlakov. Lani je po navedbah Bilda vsak tretji vlak na dolge razdalje zamujal. Natančneje, 36 odstotkov vseh postankov je bilo doseženih z zamudo, večjo od šest minut.

Stopnja točnosti v medkrajevnem prometu je v letu 2023 znašala 64 odstotkov, malce manj kot 65,2 odstotka leto prej.