Kateri so največ vredni športni imperiji na svetu

Lestvice Forbes 5. februarja, 2024 05.30
featured image

Harris Blitzer Sports & Entertainment se je z lanskim šestmilijardnim nakupom ekipe Washington Commanders uvrstila na lestvico najbolj donosnih portfeljev športnih ekip, a ni zasedla prvega mesta.

5. februarja, 2024 05.30

Imeti v lasti športno ekipo je že dolgo cilj izjemno bogatih ljudi. A če želite ustvariti bogastvo, ki bo trajalo več generacij, je zmagovalna strategija razširitev v imperij z več ekipami v različnih ligah. Portfelj ekip lastniku omogoča prodajo navzkrižnih sponzorstev, nabor nepremičnin v mešani rabi in veliko lažjo širitev na nove distribucijske kanale.

Športni imperij lahko tudi razbremeni pritisk na posamezno ekipo, ki jo ima lastnik, in deluje kot varovalka za obdobje njene prenove. To se skoraj vedno izplača.

Letos 25 največ vrednih športnih imperijev na svetu beleži skupno vrednost 216 milijard dolarjev ali povprečno 8,6 milijarde dolarjev na portfelj. To pomeni 24-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej.

In glavni razlog? Vrednosti ekip so se močno povečale. V povprečju se je vrednost 124 ekip v ameriških športnih ligah MLB, NBA, NFL in NHL leta 2023 v primerjavi s prejšnjim letom povečala za 21 odstotkov. Zaradi tega je tudi težje priti na to lestvico. Spodnja vrednost za uvrstitev je letos 4,95 milijarde dolarjev, kar je 38 odstotkov več kot pred letom dni.

Kapetan New York Yankees Aaron Judge
Bejzbolsko moštvo New York Yankees je ena največjih športnih franšiz na svetu. Na sliki kapetan ekipe Aaron Judge (Foto: PROFIMEDIA)

Največji preskok

Na letošnjem seznamu imperijev je največ pridobil Harris Blitzer Sports & Entertainment. Vrednost njihovega portfelja se je povečala za 155 odstotkov, na 11,9 milijarde dolarjev. To je predvsem zato, ker je Josh Harris julija lani za rekordne 6,05 milijarde dolarjev kupil nogometni klub Washington Commanders.

Družba HBSE zdaj upravlja skupino ekip iz številnih najbolj priljubljenih športov na svetu: NFL (Commanders), NBA (Philadelphia 76ers), NHL (New Jersey Devils), angleška premier liga (Crystal Palace), Nascar (Joe Gibbs Racing) in mladinski šport (Ripken Baseball).

Prvouvrščeni lastnik Formule 1

Še en pameten način monetizacije športnih imperijev je, da jih naredite čim večje in jih nato zmanjšate. Dober primer tega je Liberty Media, katere najdragocenejša športna lastnina je serija avtomobilskih dirk Formule 1.

Skupna vrednost lastniških deležev družbe Liberty v njenih športnih sredstvih se je zmanjšala za 12 odstotkov, na 18,2 milijarde dolarjev, vendar je še vedno na prvem mestu našega seznama. Vrednost Libertyja se je lani zmanjšala, ker je julija izločila bejzbolski klub Atlanta Braves (trenutna vrednost: 2,6 milijarde dolarjev).

Staviti na dolgoletnega predsednika družbe Liberty Johna Malona bi bila pametna poteza. Če bi vlagatelj kupil delnice Atlanta Braves, ki so jih leta 2016 ponudili kot posebno vrsto delnice matične družbe (tracking stock), bi se mu vrednost povečala za 131 odstotkov. Za primerjavo, indeks S&P 500 se je v istem obdobju povečal za 118 odstotkov.

John Malone, Liberty Media
Predsednik uprave Liberty Media John Malone upravlja z 18 milijard dolarjev težkim portfeljem športnih ekip (Foto: PROFIMEDIA)

Prodaje in nakupi

Novembra lani je pokojninski sklad občinskih uslužbencev Ontaria z nakupom 20-odstotnega deleža podjetja Kilmer Sports od Larryja Tanenbauma po ceni 8,4 milijarde dolarjev pridobil petodstotni delež v Maple Leaf Sports and Entertainment (MLSE), matičnem podjetju klubov NHL Toronto Maple Leafs, NBA Toronto Raptors in MLS Toronto FC.

Monumental Sports & Entertainment, ki ima v lasti ekipe Washington Capitals iz lige NHL, Washington Wizards iz lige NBA, Washington Mystics iz lige WNBA in kontrolni delež v franšizi za e-športe Team Liquid, je junija lani prodal 5,52-odstotni delež družbi Qatar Investment Authority. Vrednost podjetja (z upoštevanjem manjšinskih deležev podrejenih družb, ki niso v lasti matične družbe) je bila ocenjena na 4,05 milijarde dolarjev.

Leto prej je lastnik Monumentala, milijarder Ted Leonsis, dosegel podobno oceno, ko je od drugega milijarderja Jeffa Skolla prejel naložbo v višini 300 milijonov dolarjev. Jeseni leta 2022 je družba MSE vstopila na področje televizije, saj je prevzela televizijsko mrežo NBC Sports Washington (NBCSW) in jo preimenovala v Monumental Sports Network. Leonsis pa je tik pred tem, da dobi novo areno za svoja moštva.

Ted Leonsis
Glavni izvršni direktor Monumental Sports & Entertainment Ted Leonsis je tik pred tem, da dobi novo areno za svoja moštva (Foto: PROFIMEDIA)

Novouvrščeni

Dva nova člana letošnjega seznama športnih imperijev – družina Jacobs in družba AEG – sta pri gradnji svojih kraljestev močno odvisna od prizorišč in povezanih storitev. Družina Jacobs, ki jo vodi milijarder Jeremy Jacobs starejši, ima v lasti hokejsko moštvo Boston Bruins. Sodeluje tudi z več kot 50 velikimi športnimi ekipami v svojih arenah in stadionih po ZDA. Med temi so TD Garden v Bostonu, UBS Arena v New Yorku in Highmark Stadium v Buffalu.

Ekipa ameriškega nogometa Buffalo Bills naj bi svoj novi stadion odprla leta 2026. Jacobsova družba Delaware North, ki skrbi za prehrano ekipe, se bo verjetno selila skupaj s franšizo.

Družba AEG ima poleg hokejskega kluba Los Angeles Kings v lasti tudi arene po vsem svetu. V Crypto.com Arena na primer domujejo losangeleški Lakersi in Clippersi ter Kings iz Sacramenta. V njej vsako sezono skupaj odigrajo več kot 125 tekem.

Arena O2 v Londonu je prav tako v popolni lasti AEG in je eno najbolj vročih prizorišč na svetu za koncerte in športne prireditve. V njej redno potekajo dogodki prvenstva UFC. Rokoborska liga WWE je tam leta 2023 organizirala športno ligo Money in the Bank – najbolj donosno izdajo plačljivega predvajanja (pay-per-view) v zgodovini podjetja.

V nadaljevanju so kratki opisi 15 največjih športnih imperijev na svetu.

1. Liberty Media

Vrednost: 18,22 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: -12 odstotkov
Sredstva: Formula 1, Overtime Sports, F1 Arcade, Drone Racing League, Kroenke Arena Co., Meyer Shank Racing
Ključni ljudje: Gregory Maffei (predsednik in glavni izvršni direktor), John Malone (predsednik upravnega odbora)

2. Kroenke Sports & Entertainment

Vrednost: 15,59 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 22 odstotkov
Sredstva: Los Angeles Rams, Denver Nuggets, Arsenal FC, Colorado Avalanche, Colorado Rapids, Altitude Sports & Entertainment, Colorado Mammoth
Ključni ljudje: E. Stanley Kroenke (lastnik)

3. Fenway Sports Group

Vrednost: 12,95 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 25 odstotkov
Sredstva: Liverpool FC, Boston Red Sox, Pittsburgh Penguins, NESN, nepremičnine, Roush Fenway Keselowski Racing, Fenway Sports Management
Ključni ljudje: John Henry (soustanovitelj in glavni lastnik), Thomas Werner (soustanovitelj in predsednik)

4. Jerry Jones

Vrednost: 12,8 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 13 odstotkov
Sredstva: Dallas Cowboys, The Star, Legends, GameSquare Esports
Ključni ljudje: Jerry Jones (lastnik, predsednik in generalni direktor Cowboys)

5. Harris Blitzer Sports & Entertainment

Vrednost: 11,86 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 155 odstotkov
Sredstva: Philadelphia 76ers, Washington Commanders, New Jersey Devils, Joe Gibbs Racing, Youth Sports, HBSE Ventures, Utica Comets, Crystal Palace, Elevate Sports Ventures, New Meta Entertainment
Ključni ljudje: Josh Harris (soustanovitelj in generalni direktor), David Blitzer (soustanovitelj in generalni partner)

6. Madison Square Garden Sports

Vrednost: 10,25 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 12 odstotkov
Sredstva: New York Knicks, New York Rangers, Hartford Wolf Pack, NRG
Ključni ljudje: James Dolan (glavni izvršni predsednik), David Hopkinson (predsednik in glavni izvršni direktor)

7. The Kraft Group

Vrednost: 9,13 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 15 odstotkov
Sredstva: New England Patriots, New England Revolution, Patriot Place, Kraft Analytics Group, TKO Holdings, DraftKings, Oxygen Esports
Ključni ljudje: Robert Kraft (ustanovitelj, predsednik in glavni izvršni direktor)

8. Yankee Global Enterprises

Vrednost: 9,07 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 19 odstotkov
Sredstva: New York Yankees, Yankee Stadium Events, YES Network, Legends, New York City FC, AC Milan, A1 Padel, Staten Island FerryHawks
Ključni ljudje: Hal Steinbrenner (predsednik)

9. Paul G. Allen Trust

Vrednost: 9,06 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 22 odstotkov
Sredstva: Seattle Seahawks, Portland Trail Blazers, Seattle Sounders
Ključni ljudje: Jody Allen (predsednica)

10. Maple Leaf Sports & Entertainment

Vrednost: 8,47 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 32 odstotkov
Sredstva: Toronto Raptors, Toronto Maple Leafs, Toronto FC, Toronto Argonauts, Toronto Marlies
Ključne osebe: Cynthia Devine (predsednica in glavna izvršna direktorica)

11. Shad Khan

Vrednost: 8,25 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 39 odstotkov
Sredstva: Jacksonville Jaguars, All Elite Wrestling, Fulham FC
Ključni ljudje: Shad Khan (lastnik Jaguarjev), Tony Khan (glavni izvršni direktor in generalni direktor AEW)

12. Družina Glazer

Vrednost: 8,02 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 7 odstotkov
Sredstva: Tampa Bay Buccaneers, Manchester United
Ključni ljudje: Bryan Glazer (lastnik in sopredsednik – Buccaneers, direktor – Manchester United), Edward Glazer (lastnik in sopredsednik – Buccaneers, direktor – Manchester United), Joel Glazer (lastnik in sopredsednik – Buccaneers, sopredsednik in direktor – Manchester United)

13. Družina Benson

Vrednost: 7,29 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 28 odstotkov
Sredstva: New Orleans Saints, New Orleans Pelicans
Ključne osebe: Gayle Benson (lastnica Saints and Pelicans)

14. 49ers Enterprises

Vrednost: 7,21 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: 21 odstotkov
Sredstva: San Francisco 49ers, Leeds United, Aurum Partners, Elevate Sports Ventures
Ključni ljudje: Denise DeBartolo York (lastnica in sopredsednica 49ers), John York (lastnik in sopredsednik 49ers), Jed York (glavni izvršni direktor 49ers)

15. AEG

Vrednost: 7,2 milijarde dolarjev
Enoletna sprememba: ni uvrščen na seznam za 2023
Sredstva: Los Angeles Kings, Crypto.com Arena, LA Galaxy, Eisbaren Berlin, O2 Arena, AXS, Ontario Reign, AEG Rugby, ASM Global, Hammerby IF, Mercedes-Benz Arena (Šanghaj), Sapphire Sports, Immortals, Cincinnati Cyclones, Djurgarden
Ključni ljudje: Philip Anschutz (lastnik)

Avtorja članka sta Mike Ozanian in Justin Teitelbaum.