Novomeški proizvajalec avtodomov in mobilnih hišic sklenil rekordno leto

Posel Forbes Slovenija 2. februarja, 2024 13.48 > 2. februarja, 2024 13.49
featured image

Adria Mobil, ki proizvaja vozila za prosti čas, je leto 2023 sklenil z rekordnimi prihodki. To jim je uspelo, čeprav so prodali štiri odstotke manj enot.

2. februarja, 2024 13.48 > 2. februarja, 2024 13.49

Adria Mobil, ki je del francoske skupine Trigano, je v poslovnem letu 2022/2023 ustvaril rekordnih 572 milijonov evrov prihodkov iz prodaje. Po pisanju STA so sicer prodali štiri odstotke manj enot, 15.000. A v podjetju, ki je eden vodilnih proizvajalcev prikolic, avtodomov in mobilnih hišic v Evropi, so prepričani, da je rezultat odličen, čeprav se evropski trg karavaninga umirja in vrača v predpandemske okvire.

“Dinamika evropskega trga karavaninga se postopoma umirja in vrača v predpandemske okvire, kljub temu pa razveseljuje dejstvo, da se je v zadnjih letih karavaning ponovno uveljavil kot ena najbolj zaželenih oblik potovanj, pri čemer blagovna znamka Adria ohranja visok ugled na trgu in sodi med najbolj zaželene blagovne znamke v Evropi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Dobička v dolenjskem podjetju niso razkrili.

Leto zaznamovali izzivi z dobavo in inflacija

Poslovno leto, ki je trajalo od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023, je bilo kljub zahtevnim pogojem delovanja najuspešnejše v zgodovini Adrie Mobil, pravijo v družbi, ki jo vodi Sonja Gole.

Izzive na področju dobavnih verig so obvladovali z agilnostjo in prožnostjo pri organizaciji, vlagali so v povečanje proizvodnih zmogljivosti, nove tehnologije in razvoj produktov.

Adria Mobil, ki jo vodi Sonja Gole, je imela v zadnjem poslovnem letu rekordne rezultate
Vodja Adrie Mobil je pod taktirko Sonje Gole lani vknjižila rekordne rezultate (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Poslovno leto so zaznamovala tudi inflacijska gibanja ter visoke cene energentov in surovin, ki vplivajo na obseg potrošnje in jih bo, kot pravijo, treba tudi v prihodnjem obdobju budno spremljati in obvladovati.

Iz Adrie Mobil glede nadaljnjega razvoja in dinamike evropskega trga vseeno ostajajo “realni optimisti”.

Ustvarili 12 odstotkov več prihodkov kot leto prej

Skupina Adria Mobil, v kateri so poleg krovne družbe še družbe v Sloveniji Adria Plus, Podgorje in Adria Dom ter družbe na Hrvaškem, Danskem, Nizozemskem, v Španiji, Veliki Britaniji in Švici, je ustvarila 660 milijonov evrov prihodkov, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. Tudi skupina, ki sicer zaposluje 2.100 ljudi, je tako ustvarila rekordne rezultate.

Kot še piše STA je Adria Mobil na evropskem trgu med drugim predstavila tri produktne novosti – vozilo Twin Max na podvozju MAN, minivan Mode in počitniško prikolico Aviva Lite. V družbi med drugim izpostavljajo več nagrad za produkte tekoče sezone 2023/24 tako v prikoliškem kot v avtodomskem programu na zahtevnem nemškem trgu.

Adria Mobil je v prejšnjem poslovnem letu med drugim postavila še drugo sončno elektrarno, tako da z obema sončnima elektrarnama in deležem električne energije, ki jo pridobiva iz obnovljivih virov javnega omrežja, sedaj okoli 30 odstotkov elektrike pridobivajo iz obnovljivih virov.