Tehnološki velikani poročajo o izjemnih dobičkih, ki so presenetili analitike

Posel Forbes Slovenija 2. februarja, 2024 10.28
featured image

Poslovanje v zadnjem lanskem četrtletju so po Microsoftu in Alphabetu razkrili še Apple, Amazon in Meta, nekdanji Facebook. Rezultati so boljši od pričakovanj, ponekod celo rekordni.

2. februarja, 2024 10.28

Ameriški tehnološki velikan Meta je v četrtem četrtletju lanskega leta s 14 milijardami dolarjev dobička presegel pričakovanja analitikov na Wall Streetu, piše STA. Prihodki podjetja so porasli na 40,1 milijarde dolarjev. Tečaj delnic Mete je v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov poskočil za 15,22 odstotka na 454,85 dolarja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je število mesečnih naročnikov na storitve družbenih medijev Facebook in Instagram povzpelo na 3,1 milijarde.

“Imeli smo dobro četrtletje, saj naša skupnost in poslovanje še naprej rasteta,” je objavo poslovnega poročila pospremil glavni izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg.

Plaz očitkov tehnološkim velikanom

Dobri rezultati so pomirili vlagatelje, potem ko se je moral Zuckerberg ta teden v ameriškem kongresu javno opravičiti za vse zlo, ki so ga družbeni mediji povzročili ameriškim otrokom.

Na senatnem zaslišanju na temo varnosti otrok na internetu se je namreč Zuckerbeg opravičil družinam prizadetih otrok. “Žal mi je za vse, kar ste dali skozi. Nihče ne bi smel preživeti tega, kar so doživele vaše družine,” je dejal.

Eden najbogatejših Zemljanov Mark Zuckerberg
Dobri rezultati Mete so pomirili vlagatelje, potem ko se je moral Zuckerberg ta teden javno opravičiti za vse zlo, ki so ga družbeni mediji povzročili ameriškim otrokom (Foto: PROFIMEDIA)

Tehnološki velikani se soočajo s plazom očitkov, da niso storili dovolj, da bi otroke zaščitili pred spletnimi nevarnostmi, posledice so tudi samomori otrok.

Facebook je konec leta 2021 svoje matično podjetje zaradi Zuckerbergove vizije o prehodu v virtualni svet metaverse preimenoval v Meta. Zuckerbeg je v četrtek dejal, da so pri sledenju tej viziji precej napredovali.

Apple naj bi postal največji ponudnik pametnih telefonov

O dobrem četrtletju poroča tudi Apple. Kalifornijski izdelovalec pametnih naprav je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležil skoraj 34 milijard dolarjev čistega dobička, kar je 13 odstotkov več kot v enakem predlanskem obdobju. Prihodki so narasli za dva odstotka na 119,6 milijarde dolarjev, poroča tiskovna agencija AFP. Rast dobička in prihodkov je posledica dobre prodaje iPhonov.

Prodaja Applovih pametnih telefonov se je na letni ravni povečala za približno šest odstotkov. Prodali so jih za 69,7 milijarde dolarjev, kar je preseglo pričakovanja analitikov Wall Streeta. Ti so napovedovali, da se bodo prihodki iz naslova prodaje iPhonov ustavili pri 68,55 milijarde dolarjev.

STA navaja tudi ocene analitikov, ki trdijo, da je Apple lani prvič postal največji svetovni ponudnik pametnih telefonov in prehitel dolgoletnega vodilnega konkurenta Samsung. Novi model iPhone 15 je šel v prodajo septembra lani. Apple pa ni izpolnil tržnih pričakovanj na področju storitev, računalnikov Mac in iPadov.

“Z veseljem sporočamo, da je naša baza nameščenih aktivnih naprav presegla 2,2 milijarde, s čimer smo dosegli rekord v vseh izdelkih in geografskih segmentih,” je sporočil glavni izvršni direktor Appla Tim Cook.

Predstavitev novih Applovih naprav v Cupertinu
Apple je po oceni analitikov lani prvič postal največji svetovni ponudnik pametnih telefonov (Foto: PROFIMEDIA)

Slaba prodaja na Kitajskem

Apple je rast beležil povsod po svetu razen na Kitajskem, kjer so prihodki padli za 13 odstotkov. Slaba prodaja v enem največjih svetovnih gospodarstev je prisotna že dalj časa, v tretjem lanskem četrtletju pa botrovala tudi k četrtemu zaporednemu padcu četrtletnih prihodkov.

Kljub dobrim četrtletnim rezultatom so se delnice Appla v podaljšanem borznem trgovanju v četrtek po objavi poslovnih rezultatov pocenile za 2,92 odstotka na 181,40 dolarja.

Praznični rekordi Amazona

Objave rezultatov tehnoloških velikanov je sklenila spletna trgovina Amazon, ki je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležila rekordnih 170 milijard dolarjev prihodkov. Po navedbah STA je s tem presegla pričakovanja analitikov z Wall Streeta. Čisti dobiček je bil z 10,6 milijarde dolarjev prav tako višji od pričakovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To četrtletje je bilo z rekordno praznično nakupovalno sezono rekordno,” je sporočil glavni izvršni direktor Andy Jassy.

Amazonove delnice so se v zadnjih 12 mesecih podražile za 50 odstotkov, s čimer so vlagatelji pozdravili agresivno zmanjševanje stroškov v začetku lanskega leta in povečanje prodaje. Amazon je lani sicer ukinil približno 27.000 delovnih mest.

V podaljšanem trgovanju po objavi poslovnih rezultatov so se delnice Amazona v četrtek podražile za 7,11 odstotka na 170,60 dolarja.

Širitve na področje umetne inteligence

Podjetje je sporočilo, da je bilo med prazničnimi nakupovalnimi dogodki, kot sta črni petek in kibernetski ponedeljek, po vsem svetu prodanih več kot milijardo izdelkov.

Prihodki od poslovanja z oblakom AWS so v zadnjem četrtletju lani narasli za 13 odstotkov, prihodki od oglasov pa so narasli za 26 odstotkov.

Podjetje, ki ga je ustanovil Jeff Bezos, se širi tudi na področje umetne inteligence in je že v torek sporočilo, da testira klepetalnega robota z imenom Rufus, ki bo strankam mobilnih aplikacij v ZDA dajal nasvete za nakupovanje.

Sezono četrtletnih rezultatov so nekatera borzna podjetja odprla že pred dnevi. Med temi je bil tudi Microsoftovi, ki je z objavo v torek presegel pričakovanja, saj je povpraševanje po storitvah umetne inteligence povečalo prihodke tehnološkega velikana.