Nvidia na Kitajskem še bolj stiska tekmeca Huawei

Tehnologija Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 18.18 > 1. februarja, 2024 18.20
featured image

Ameriški razvijalec čipov je začel sprejemati nova naročila za kitajski trg. Ceno čipov, ki so narejeni po meri tehnologije umetne inteligence, so zdaj izenačili s konkurentom Huaweiem.

1. februarja, 2024 18.18 > 1. februarja, 2024 18.20

Nvidia že dominira na kitajskem trgu, z zadnjo potezo pa so še dodatno izzvali svojega glavnega tekmeca, ki ponuja podobne produkte.

Spomnimo, da so morali pri Nvidii produkte prilagoditi izvoznim omejitvam, s katerimi ameriška vlada skuša preprečiti dostop Kitajske do najnaprednejših čipov. Na ta način poskušajo onkraj Atlantika ovirati kitajski razvoj umetne inteligence in naprednih računalnikov za vojsko.

Med tremi karticami, ki jih je Nvidia razvila za kitajski trg, je zdaj najzmogljivejša grafična kartica H20. Ta ima manjšo računalniško moč kot njihova paradna konja na področju umetne inteligence, H100 in H800. Tudi sledna je bila namenjena prodaji azijski velesili, a so izvoz oktobra prepovedali.

Ameriški razvijalec čipov je po poročanju Reutersa na Kitajskem zdaj začel sprejemati naročila za H20, v cenovnem razponu od 12 do 15 tisoč dolarjev na kartico (dobrih 11 do 13,9 tisoč evrov).

Tesen boj med konkurenti

Agencija se pri svojem poročanju sklicuje na neimenovane vire, ki navajajo tudi specifikacije kartice H20. Produkt naj bi bil na nekaterih pomembnih področjih celo manj zmogljiv od Huaweieve Ascend 910B, ki je splošno sprejet kot najkonkurenčnejša alternativa, ki je na voljo na Kitajskem.

To je opazno pri zmogljivosti FP32 (single-precision floating-point format). Gre za osrednji kazalnik, ki kaže, kako hitro čip opravi osnovne naloge. Nvidijin H20 naj bi dosegal polovico tega, kar dosega njegov neposredni tekmec.

Med tremi karticami, ki jih je Nvidia razvila za kitajski trg, je najzmogljivejša grafična kartica H20 (Foto: PROFIMEDIA)

A vendar Reuters poudarja, da ima H20 prednost pred 910B pri hitrosti povezav (interconnect speed). S tem merijo, kako hiter je prenos podatkov med čipi.

Slednje pomeni, da H20 ostaja konkurenčen pri aplikacijah, ki zahtevajo povezovanja večjega števila čipov, ki nato delujejo kot sistem.

Na voljo tudi strežniki

Nekateri distributerji Nvidijin čip oglašujejo tudi s precejšnjim pribitkom cene. Cene se tako ponekod začnejo pri 110.000 juanih oziroma 14.200 evrih. Za primerjavo, Huaweiev 910B se prodaja za približno 120.000 juanov oziroma 15.500 evrov.

Pri Nvidii navedb o cenah in prodaji niso komentirali.

Reuters navaja tudi ponudbo strežnikov H20, ki jih distributerji predhodno konfigurirajo z osmimi čipi umetne inteligence. Cena teh je 1,4 milijona juanov oziroma 181 tisoč evrov. Strežniki, ki so uporabljali osem čipov H800, so se pred letom dni prodajali za dva milijona juanov (259 tisoč evrov).

Distributerji dobavo kartic H20 v manjšem obsegu napovedujejo v prvem letošnjem četrtletju. Večje količine naj bi na Kitajsko prispele v drugem četrtletju.

Nvidia je pred ameriško omejitvijo izvoza obvladovala več kot 90 odstotkov kitajskega trga. Vse večji tekmeci postajajo domači proizvajalci, med katerimi izstopa ravno Huawei.

Njihov 910B zaradi skrbi kupcev glede morebitnih dodatnih omejitev Nvidijinih produktov postaja tudi vse bolj priljubljen.