Farmacevtski velikan bo tudi letos iskal nove delavce v Sloveniji

Posel Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 11.51
featured image

Iz Novartisa sporočajo, da so leto 2023 sklenili z desetodstotnim tržnim deležem med ponudniki zdravil v Sloveniji. Hkrati so lani v rast in razvoj slovenskih lokacij vložili 245 milijonov evrov, s čimer naj bi krepili svojo vlogo v globalni mreži.

1. februarja, 2024 11.51

Švicarski farmacevtski velikan je leto, ki ga je zaznamovala ločitev od proizvajalca generičnih in podobnih bioloških zdravil Sandoz – pod slednjim deluje tudi Lek, sklenil z več kot 3.600 zaposlenimi v Sloveniji.

Tako pišejo v sporočilu za javnost, v katerem navajajo tudi, da v naši državi držijo desetodstoten tržni delež med ponudniki zdravil, kar je po njihovih besedah tudi vodilni položaj na trgu.

“Za nami je prelomno leto, saj smo uspešno zaključili zapleten postopek oddelitve, ki nam omogoča nadaljevanje naše poti z osredotočenostjo na inovativna zdravila,” sporoča generalna direktorica družbe Novartis Petra Štefanič Anderluh.

“Novartis ostaja močno prisoten v Sloveniji, kar potrjujejo tudi nadaljnje naložbe. Te nam bodo omogočile izkoristiti razvojne priložnosti, ki jih ponuja osredotočenost na inovativna zdravila.”

Lani je Novartis v rast in razvoj lokacij v Sloveniji vložil 245 milijonov evrov. Med ključne naložbe pri nas uvrščajo obrat za proizvodnjo aseptičnih izdelkov, BioCampus za tehnični razvoj bioloških zdravil, obrat za proizvodnjo virusnih vektorjev in večnamenski obrat za proizvodnjo farmacevtskih učinkovin.

Novartis in Sandoz sta se dokončno ločila v začetku oktobra lani, ko je Sandoz začel samostojno kotirati na züriški borzi. Že prej, julija, je bil ločitev Novartisa in Sandoza zaključena v Sloveniji. Položaj Leka, naj bi se znotraj skupine Sandoz še okrepil, so takrat sporočili iz vodstva.

Švicarski velikan v Sloveniji v drugi polovici lanskega leta na novo zaposlil 357 ljudi. Potrebe po novih zaposlenih pa naj bi imeli tudi letos.

Novartisovi zaposleni v Sloveniji po navedbi družbe podpirajo več kot polovico njihovih prednostnih inovativnih zdravil v različnih fazah razvoja, proizvodnje ali storitev.