IBM z ultimatom za menedžerje: vrnite se v pisarno ali pa odidite

Posel Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 16.00
featured image

Marsikatero podjetje v ZDA je tudi po pandemiji koronavirusa ohranilo delo na daljavo, od katerega pa se zdaj oddaljujejo. Tehnološki gigant IBM je pred odločitev zdaj postavil menedžerje.

31. januarja, 2024 16.00

Vodstvo tehnološkega podjetja IBM je menedžerjem in drugim vodstvenim kadrom postavilo jasen ultimat: ali se boste vrnili v pisarno, ali pa boste morali podjetje zapustiti. IBM s tem končuje prakso dela od doma, ki je v marsikaterem ameriškem podjetju ostala tudi po koncu pandemije.

Kot piše CNN, je ukinitev dela na daljavo pred tedni v internem sporočilu napovedal višji podpredsednik tehnološkega giganta John Granger.

Po pisanju omenjenega medija bodo morali biti menedžerji po novem v pisarnah prisotni vsaj tri dni na teden. Tisti, ki stanujejo več kot 80 kilometrov stran od pisarn, se bodo morali do avgusta preseliti bližje. Izjeme bodo veljale le za ljudi z zdravstvenimi težavami in za zaposlene v vojski. Prisotnost v pisarnah naj bi zagotavljali s “štempljanjem”.

Izvršni direktor IBM Arvind Krishna
Izvršni direktor IBM Arvind Krishna pravi, da bodo delavci v pisarni bolj verjetno prejeli napredovanja kot tisti, ki delajo od doma (Foto: PROFIMEDIA)

Vračanje v pisarne bo po poročanju CNN težavno. Pri IBM so v zadnjih letih zaprli več pisarn, poleg tega pa bodo morali marsikateri zaposleni seliti svoje domove.

Vodstvo IBM se sicer po pandemiji vse bolj odmika od dela na daljavo. Nekateri zaposleni so se tako že morali vrniti v pisarne. Glavni izvršni direktor podjetja Arvind Krishna pa je jasno nakazal, da daje prednost delu v pisarni. V majskem intervjuju za Bloomberg je šef IBM dejal, da zaposlenih k povratku v pisarne ne bo silil, bodo pa napredovanja za delavce, ki delajo na daljavo, manj verjetna.