Referendum o JEK2 kot “nedvoumna zelena luč” za milijonske analize

Zeleni prehod Andreja Lončar 30. januarja, 2024 17.14 > 30. januarja, 2024 17.16

Dejstvo je, da se na referendum o drugem bloku krške nuklearke podajamo brez podatkov o ekonomiki projekta. Zakaj predsednik vlade Robert Golob meni, da je kljub temu smiseln in potreben?

30. januarja, 2024 17.14 > 30. januarja, 2024 17.16

Vprašanje za posvetovalni referendum o JEK2 bodo prvaki političnih strank oblikovali skupaj, je v torek povedal premier Robert Golob. Vsebovalo bo besedo JEK2, torej ne bo puščalo prostora za morebitne druge jedrske tehnologije.

Temelj za oblikovanje vprašanja bo po besedah Goloba resolucija o miroljubni rabi jedrske energije, ki jo bo vlada sprejela prihodnji teden. V tej je, kot smo pisali, med drugim navedeno, da državni zbor podpira gradnjo nove jedrske elektrarne kot projekt državnega pomena.

“Verjamem, da bodo vse politične stranke podprle referendumsko vprašanje in nato zastopale pozitivno stališče do jedrske energije v kampanji,” je še dejal Golob in dodal, da se nagibajo v smeri, da bi referendum izpeljali v drugi polovici leta.

Kaj bi vprašali

Premier ni izdal, ali že imajo kakšno osnovno različico referendumskega vprašanja.

Poslanska skupina SDS je v zdaj umaknjenem predlogu za razpis posvetovalnega referenduma predlagala vprašanje: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

Prvak NSi Matej Tonin je dejal, da so oni predlagali kratko in jasno vprašanje: Ali ste za JEK2?

“Gre za tako pomemben projekt, ne le z vidika višine naložbe, tudi z vidika prihodnosti Slovenije, da je nujen politični konsenz. Iskali bomo skupne rešitve – tako pri vprašanju prostorske zakonodaje, ki najbolj zavlačuje podobne projekte, kot pri vprašanju izrekanja ljudstva.”

Robert Golob, predsednik vlade
JEK2, drugi blok jedrske elektrarne Krško
Drugi blok nuklearke bi stal blizu obstoječega v Krškem, za zdaj pa ni izključena možnost, da bomo gradili dva (Foto: Gen energija)

Veliko neznank

Dejstvo je, da je okrog projekta kljub letom analiz, v katere je Gen energija vložila vsaj 30 milijonov evrov, še veliko neznank.

Gen energija je danes politiki predstavila sveže podatke analize zmogljivosti električnega omrežja, ki po besedah Goloba kažejo, da lahko priklopimo elektrarno moči do 2.400 megavatov (MW). To nam omogoča priklop ene elektrarne moči 2.400 MW, dveh moči 1.100 ali 1.200 MW, elektrarne moči 1.600 MW – raznolikega nabora reaktorjev, ki jih imajo v ponudbi trije potencialni dobavitelji; ameriški Westinghouse, francoski EDF in korejski KHNP. Tak rezultat analize zmogljivosti omrežja je torej dobra novica, saj nam odpira več možnosti v pogajanjih z dobavitelji.

Morebitna odločitev za dve elektrarni, ki bi jih lahko zgradili z dvema tujima državama (v energetskih krogih se omenjata Hrvaška, ki je tudi polovična lastnica prvega bloka, in Italija), zmanjšujeta potrebo po sistemskih rezervah, ki jih moramo imeti za čas morebitnih prekinitev delovanja posamezne jedrske elektrarne.

Vse omenjeno pa seveda močno vpliva na ekonomiko projekta. Torej na finančno konstrukcijo, investicijsko ceno in končno stroškovno ceno elektrike iz JEK2, ki je po besedah šefa Elesa Aleksandra Mervarja ključno tveganje projekta.

“Odločitev o naložbi bo sprejeta leta 2028, pa vendar je referendum zelo jasen signal investitorju, da lahko nadaljuje s polno paro.”

Robert Golob, predsednik vlade

‘Nedvoumna’ zelena luč za milijonske analize

Golob je v torek dejal, da bo vse omenjeno res znano šele leta 2028, da pa je temu navkljub izvedba referenduma v tem letu smiselna, ker bo omogočila “pospešitev določenih postopkov umeščanja v prostor”.

Drugi razlog pa je, da s tem damo Gen energiji “nedvoumno zeleno luč”, da vloži več kot 100 milijonov evrov v postopke umeščanja in ostale pripravljalne aktivnosti, potrebne do sprejema končne investicijske odločitve; ta naj bi se zgodila leta 2028. “Da ne bi pozneje kdo interpretiral, da smo zdaj že predaleč, da bi se lahko odločali,” je dejal.

Prav zato je ključno, je dejal, da bo v vprašanju naveden konkretno projekt JEK2. “Sicer investitor ne pridobi legitimnosti, da investira znatne količine denarja, da pridemo do ustreznih podatkov za študijo izvedljivosti ter izpeljavo postopkov izbora dobavitelja ter umeščanja v prostor.”

Čeških 30 tisoč strani podlag za odločanje

Vse podatke bo Gen energija imela do leta 2028, takrat pa bo že imela tudi zavezujočo ponudbo ponudnika tehnologije. “Vedeli bomo, koliko nas bo stalo, kako hitro bo zgrajeno in kolikšna bo cena električne energije iz tega objekta. Takrat šele lahko investitor sprejme končno odločitev. Danes je bilo ilustrativno povedano, da so na Češkem, ki je par korakov pred nami, da je eden od dobaviteljev leto dni pripravljal ponudbo in pri tem sodeloval z 200 domačimi strokovnjaki. Ponudba pa zdaj obsega 30 tisoč strani,” je danes dejal Golob.