Evrsko gospodarstvo v zadnjem četrtletju brez sprememb

Novice Forbes Slovenija 30. januarja, 2024 11.26
featured image

Najnovejši podatki Eurostata za zadnje četrtletje lažejo, da je bruto domači proizvod (BDP) v območju evra stagniral.

30. januarja, 2024 11.26

BDP območja z evrom in EU je po sezonsko prilagojenih podatkih v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni stagniral, potem ko je v tretjem četrtletju v obeh območjih upadel za 0,1 odstotka. Letna gospodarska rast tako območja z evrom in EU v letu 2023 je znašala 0,5 odstotka, kaže prva ocena Eurostata.

Gre za predhodne ocene gibanja bruto domačega proizvoda (BDP), ki temeljijo na nepopolnih podatkih in so lahko še revidirane, je opozorili evropski statistiki.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2022 se je BDP območja z evrom povečal za 0,1 odstotka, BDP celotne unije pa za 0,2 odstotka, povzema STA. V tretjem četrtletju je BDP obeh območij v medletni primerjavi stagniral.

Največja rast na Portugalskem in v Španiji

Glede na zadnje četrtletje 2022 se je v zadnjem lanskem trimesečju BDP povečal v šestih članicah in zmanjšal v petih. Največjo rast sta imeli Portugalska (+2,2 odstotka) in Španija (+2,0 odstotka), največji padec Irska (-4,8 odstotka) in Avstrija (-1,3 odstotka).

Nemški BDP se je v zadnjem četrtletju na četrtletni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka, v medletni primerjavi pa za 0,2 odstotka, povzema STA.

V Franciji je BDP na četrtletni ravni stagniral, glede na enako obdobje leto prej pa porasel za 0,7 odstotka. Italija je v zadnjem trimesečju na četrtletni ravni beležila 0,2-odstotno, medletno pa 0,5-odstotno gospodarsko rast.

Podatkov za Slovenijo še ni. Statistični urad RS bo podatke za zadnje lansko četrtletje in prvo oceno za celotno 2023 objavil sredi februarja.