Kljub težavam Toyota z rekordno prodajo

Novice Forbes Slovenija 30. januarja, 2024 09.57
featured image

Kljub številnim težavam, s katerimi se v zadnjem času sooča Toyota, je japonski avtomobilski velikan že četrto leto zapored najbolje prodajan proizvajalec avtomobilov na svetu.

30. januarja, 2024 09.57

Japonska Toyota je odpoklicala 50.000 starejših vozil v Združenih državah Amerike (ZDA). Razlog tiči v varnosti, saj lahko zračne blazine propadlega proizvajalca Takata eksplodirajo in voznike huje poškodujejo, piše BBC

Odpoklic zajema vozila, ki so bila izdelana med letoma 2003 in 2005. Gre za modele Corolla 2003–2004, Corolla Matrix 2003–2004 in RAV4 2004–2005. Razlog za odpoklic naj bi bili kovinski delci ohišja sistema, ki ob sprožitvi varnostne zračne blazine lahko priletijo v obraz voznika oziroma sopotnika in so lahko smrtno nevarni. Po pisanju BBC je od leta 2009 umrlo več kot 30 ljudi zaradi zračnih blazin, ki jih je proizvedla zdaj že propadla družba Takata. 

Spomnimo, da je bila družba Takata zaradi spornih blazin pred leti prisiljena umakniti več kot 53 milijonov novih vozil iz prometa, šlo je za največji odpoklic v zgodovini avtomobilske industrije. Japonskega proizvajalca so pestile tudi številne kazenske ovadbe, zato je leta 2017 razglasil stečaj. Del Takate je v sklopu restrukturiranja za 1,58 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov) prevzel ameriški proizvajalec avtomobilskih delov in sistemov Key Safety Systems, danes Joyson Safety Systems. 

Rekordna prodaja avtomobilov

Po pisanju BBC pa to ni edina težava, s katero se Toyota spopada v zadnjih mesecih. Ta teden je japonski avtomobilski velikan ustavil dobavo desetih avtomobilskih modelov, potem ko je notranja preiskava razkrila, da je eden od njegovih dobaviteljev, Toyota Industries Corporation, manipuliral z rezultati testov varnosti pri dizelskih motorjih. Ti so vgrajeni v vozila, ki se prodajajo po vsem svetu, vključno s kombijem Hiace in športnim terenskim vozilom Land Cruiser, so sporočili iz Toyote.

Toyota je tudi leta 2023 prodala največ avtomobilov na svetu. (Foto: PROFIMEDIA)

V avtomobilskem koncernu iščejo tudi rešitev za domačega proizvajalca avtomobilov Daihatsu. Podjetje v Toyotini lasti je decembra za dober mesec ustavilo vso proizvodnjo na domačih tleh, prav tako zaradi prirejanja varnostnih testov. 

V Daihatsuju naj bi varnostne teste prirejali vsaj od leta 1989, kar je vključevalo 64 modelov vozil, vključno nekatere, ki se prodajajo pod blagovno znamko Toyota in katerih proizvodnja je bila prav tako zaustavljena. Aprila lani so po navedbah francoske tiskovne agencije agencije AFP iz Daihatsuja sporočili, da so ponarejali rezultate simulacij trkov za štiri modele vozil. Skupno je bilo neskladnih 88.000 vozil, izdelanih na Tajskem in v Maleziji v letih 2022 in 2023. Maja so v družbi zaradi podobnih “nepravilnosti” na Japonskem zaustavili proizvodnjo dveh modelov hibridnih vozil, vključno s športnim terenskim vozilom Toyota Raize, ki ga izdelujejo v imenu matične družbe.

Podjetje Daihatsu s sedežem v Osaki je bilo ustanovljeno leta 1907 za proizvodnjo motorjev z notranjim zgorevanjem. Svoje prvo trikolesno vozilo je trgu predstavilo leta 1931, Toyota pa ga je prevzela leta 1967.

Kljub škandalom je Toyota lani prodala več avtomobilov kot katerikoli drugi avtomobilski proizvajalec, prehitela je tudi najbližjega tekmeca – nemškega Volkswagna. Z rekordno prodajo 11,2 milijona vozil je Toyota že četrto leto zapored utrdila svoj položaj najbolje prodajanega proizvajalca avtomobilov na svetu. Nemški Volkswagen je lani prodal 9,2 milijona vozil.