Boljši obeti za svetovno gospodarsko rast, za inflacijo nespremenjeni

Novice Forbes Slovenija 30. januarja, 2024 15.19
featured image

Mednarodni denarni sklad je napoved za svetovno gospodarsko rast zvišal na 3,1 odstotka, za inflacijo pa oktobrske ocene ni popravljal.

30. januarja, 2024 15.19

Mednarodni denarni sklad (MDS) je izboljšal napoved rasti svetovnega gospodarstva z oktobrskih 2,9 odstotka na 3,1 odstotka. Bolj optimistično napoved je utemeljil z nepričakovano odpornostjo razvitih in hitro rastočih držav po svetu.

Kot je v odzivu na januarsko poročilo o svetovnih gospodarskih obetih (WEO) izpostavil glavni ekonomist pri MDS Pierre-Olivier Gourinchas, se je inflacija marsikje znižala, rast BDP pa presegla pričakovanja, je poročala STA.

“Ne gre le za zgodbo ZDA. Kot odporne so se lani izkazale mnoge, mnoge države po svetu, ta trend je razviden tudi letos,” je dejal. Gourinchas je med temi državami posebej izpostavil Kitajsko, Rusijo, Brazilijo in Indijo.

Rast še vedno pod zgodovinskim povprečjem

Čeprav je MDS izboljšal svetovne gospodarske obete, pa napoved ostaja pod zgodovinskim povprečjem, ki je na ravni 3,8-odstotne rasti svetovnega BDP. Letos in prihodnje leto namreč strokovnjaki pričakujejo nadaljnje negativne vplive visokih obresti, umika stimulativnih ukrepov, povezanih s pandemijo covida-19, in vztrajno nizke produktivnosti, je poročala STA.

Strokovnjaki ZDA v letu 2024 zdaj napovedujejo 2,1-gospodarsko rast, medtem ko naj bi lansko leto sklenile z 2,5-odstotno rastjo BDP.

Kitajsko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 4,6 odstotka, potem ko naj bi se lani za 5,2 odstotka.

Evropske države pa čaka neizrazita rast. Nemško gospodarstvo naj bi letos poraslo le za 0,5 odstotka, potem ko naj bi se v letu 2023 skrčilo za 0,3 odstotka. Velika Britanija, Francija in Italija naj bi imele letos enoodstotno ali nižjo rast BDP, Španija pa naj bi zabeležila 1,5-odstotno povečanje BDP, je poročala STA.

Ocena inflacije nespremenjena

MDS pa v tokratni napovedi ni popravil napovedi gibanja letošnje inflacije na svetovni ravni, ki tako ostaja pri 5,8 odstotka.

Razvita gospodarstva naj bi letos beležila 2,6-odstotno rast cen življenjskih potrebščin, kar je 0,4 odstotne točke manj od oktobrske napovedi, hitro rastoča in razvijajoča se gospodarstva pa naj bi imela 8,1-odstotno inflacijo, kar je 0,3 odstotne točke več od predhodne napovedi.

V Mednarodnem denarnem skladu so poslabšanje inflacijske napovedi za drugo skupino držav pripisali predvsem nadaljnjim gospodarskim težavam v Argentini, kjer so cene življenjskih potrebščin lani poskočile za več kot 200 odstotkov.