Januarja padec inflacije v dveh največjih evropskih gospodarstvih

Novice Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 16.58
featured image

Januarja so se cene življenjskih potrebščin v Nemčiji dvignile za 3,1 odstotka, v Franciji pa za 3,4 odstotke na letni ravni.

31. januarja, 2024 16.58

Podatki o januarski inflaciji v dveh največjih evropskih gospodarstvih – v Nemčiji in Franciji – nudijo Evropski centralni banki nove razloge, da začne razmišljati o zniževanju obrestnih mer.

V Nemčiji so se cene življenjskih potrebščin v januarju dvignile za 3,1 odstotka v primerjavi z lanskim januarjem. To je manj od 3,2 odstotka, ki so jih pričakovali analitiki, in manj od decembrskih 3,8 odstotka. Februarja naj bi se inflacija še dodatno upočasnila na 2,8 odstotka, kaže anketa Bloomberga.

Še večji upad je zabeležila Francija. Tam je inflacija znašala 3,4 odstotka, kar je sicer 0,1 odstotka več od pričakovanj analitikov, a precejšen padec v primerjavi z decembrom. Pretekli mesec je namreč letna inflacija znašala 4,1 odstotka.

Na mesečni ravni so cene tako v Nemčiji kot v Franciji upadle za 0,2 odstotka.

V četrtek bodo znani podatki o inflaciji za evroobmočje. Po poročanju Bloomberga se pričakuje upočasnitev rasti cen z 2,9 na 2,7 odstotka. V decembru je inflacija v evrskem območju znašala 2,9 odstotka.

Evropska centralna banka v Frankfurtu
Evropska centralna banka se proti visoki inflaciji bori z visokimi obrestnimi merami (Foto: PROFIMEDIA)

Signal za ECB

Odločevalci pri ECB, ki krojijo monetarno politiko evrskega območja, vztrajajo, da je še prezgodaj za razglasitev zmage nad inflacijo. V zadnjem letu in pol so se proti visokim cenam borili z dvigi obrestnih mer, ki pa upočasnjujejo gospodarsko aktivnost in tvegajo recesijo.

A bančniki zahtevajo dodatna zagotovila, da se rast cen premika proti ciljni ravni dveh odstotkov, preden pričnejo z nižanjem obrestnih mer, piše Bloomberg.

Guverner portugalske centralne banke Mario Centeno meni, da bo dovolj informacij za odločitev do aprila. Vlagatelji v veliki meri pričakujejo, da bo ECB že na takratnem zasedanju začela zniževati obrestne mere. Predsednica ECB Christine Lagarde pa trdi, da je poteza bolj verjetna junija, ko bodo znani rezultati pogajanj o plačah v prvem četrtletju.

Vodja ECB Christine Lagarde
Predsednica ECB Christine Lagarde meni, da bi bilo nižanje obrestnih mer možno na junijskem zasedanju (Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS)

Inflacija se “vsekakor premika v pravo smer,” je v torek zvečer dejal predsednik nemške centralne banke (Bundesbank) Joachim Nagel. Ob tem je poudaril, da jedrna infnlacija, ki ne vključuje cen energije in hrane, ostaja previsoka. Opozoril je tudi na nihajne stroške energije in negotovost glede prihodnje rasti plač.

Ponovil je uradno politiko ECB, da je trenutna razprava o znižanju obrestnih mer preuranjena.