Danes se začenja vpis ljudskih obveznic: kje jih lahko kupite, kaj morate vedeti

Novice Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 05.07
featured image

V bankah in drugod je stekel vpis ljudskih obveznic, ki jih naša država izdaja prvič. Komu so namenjene? Kje vse poteka vpis? Na kaj morate biti pozorni, če vas nakup zanima?

1. februarja, 2024 05.07

Slovenija izdaja prve ljudske obveznice, kar je finančni minister Klemen Boštjančič označil za “testno” izdajo. Vpis obveznic Republike Slovenije za državljane (RS94) bo potekal od 1. do 16. februarja 2024. Namenjene so malim vlagateljem, ki so pripravljeni vložiti od enega do sto tisočakov.

Z izdajo ljudskih obveznic želi država med drugim prispevati k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji in večji finančni pismenosti prebivalcev ter aktivirati del vlog gospodinjstev na bankah. Teh je po zadnjih podatkih Banke Slovenije okoli 29 milijard evrov.

Obseg izdaje ljudskih obveznic bo znašal 250 milijonov evrov. Ročnost pa bo tri leta.

Obrestna mera je postavljena pri 3,4 odstotka. Minimalni vpis znaša tisoč evrov, maksimalni pa 100.000 evrih.

Če se odločate za nakup, smo na Forbes Slovenija zbrali odgovore na ključna vprašanja. Preberete jih lahko v članu Vroče ljudske obveznice: izračunali smo, koliko lahko zaslužite.

Na voljo je 249 vpisnih mest petih distributerjev, to so NLB, NKBM, BKS, SKB in Ilirika.

Vpis lahko opravijo polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Pozneje, ko bodo obveznice uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli.

Obresti, skupaj z obrestmi iz denarnih depozitov, ne bodo obdavčene do višine 1.000 evrov. Obresti na obveznice in bančne depozite se bodo torej seštevale.

Na Forbes Slovenija smo preverili tudi razpoloženje med politiki, poslovneži in nekdanjimi ministri. Vprašali smo jih, ali bodo kupili ljudsko obveznico.

Odgovore premierja Roberta Goloba, poslovneža Iva Boscarola, nekdanjega finančnega ministra Dušana Mramorja in številnih drugih, lahko najdete v članku Boste kupili ljudsko obveznico? Vprašali smo poslance, podjetnike, ministre.