Po prekinjenem sodelovanju bo Adidas superge Yeezy vrnil na police s popustom

Posel Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 10.24
featured image

Adidas bo po prekinjenem partnerstvu s Kanyejem Westom prodal preostale zaloge superg Yeezy, in to po nižji ceni.

1. februarja, 2024 10.24

Sodelovanje podjetja Yeezy z nemškim velikanom na področju športnih oblačil in obutve Adidas se je končalo leta 2022, ko je Kanye West na družbenih omrežjih objavil več antisemitskih komentarjev. Takrat se je Adidas odločil, da iz ponudbe umakne priljubljene modele športnih copatov.

A trg odločitve ni podprl, še danes je povpraševanje po supergah veliko.

V nemškem podjetju so se zdaj odločili, da bodo izpraznili skladišča in umaknjene superge znova postavili na trgovske police. A le do razprodaje zalog in po nižji ceni kot sicer. Razmišljali naj bi celo, da jih bodo kupcem ponudili po nabavni ceni, poroča BBC.

Zakaj v prodajo

Na odločitev o prodaji športnih copat bi lahko vplivale lanske čiste izgube Adidasa zaradi nihanja vrednosti valut, ki so podjetje stale okoli milijardo evrov. Dodatne izgube v višini več sto milijonov evrov je podjetje pridelalo z ukinitvijo sodelovanja s podjetjem Yeezy in nižanje cen na debelo za trgovce, s čimer so poskušali pri Adidasu zmanjšati zaloge blaga, piše BBC.

Podjetje je konec lanskega leta prav tako močno prizadela devalvacija argentinskega pesa. Novi argentinski predsednik Javier Milei je namreč valuti odvzel več kot 50 odstotkov vrednosti, sem pa začel tako imenovano ekonomsko šok terapijo države.

Iz poslovanja pa dobiček

Kljub vsem težavam je Adidas lansko leto končal z dobičkom iz poslovanja višini 268 milijonov evrov (leto prej 669 milijonov evrov), čeprav so načrtovali sto milijonov izgube iz poslovanja. K preobratu je prispevala boljša prodaja v zadnjem lanskem četrtletju in odločitev podjetja, da ne gre v odpis za okoli 300 milijonov evrov zalog Yeezyjevih superg, temveč da jih proda s popustom.

Letošnje številke pa bodo po ocenah izvršnega direktorja Adidasa Bjørna Guldna še višje, trenutno cilja na okoli 500 milijonov evrov dobička iz poslovanja.