FED po pričakovanjih ni spremenil obrestne mere

Novice Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 20.48 > 31. januarja, 2024 21.20
featured image

FED na prvem letošnjem zasedanju ni spreminjal denarne politike in je že četrtič zapored obrestno mero pustil nespremenjeno.

31. januarja, 2024 20.48 > 31. januarja, 2024 21.20

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) po napovedih ni spreminjal obrestne mere in jo je že četrtič zapored ohranila na ravni od 5,25 do 5,50 odstotka, ki predstavlja 23-letni vrh.

FED v izjavi tudi ni nakazal, da bi obrestno mero zelo kmalu začeli zniževati. Ostaja na stališču, da ne pričakujejo zmanjšanja razpona obrestnih mer, dokler ne bo z večjo gotovostjo kazalo, da se inflacija vzdržno približuje dvema odstotkoma, kar je dolgoročni cilj Feda, poroča Reuters.

Kot so dejali, se je inflacija v zadnjih letih sicer nekoliko umirila, vendar še vedno ostaja povišana, zaradi česar ostajajo pozorni na inflacijska tveganja.

Fed je opozoril tudi na zaskrbljenost glede zaposlovanja in dopustil možnost znižanja obrestne mere, če se bo inflacija v prihodnjih mesecih po pričakovanjih še naprej zniževala. Verjamejo, da se tako zaposlitveni kot inflacijski cilji počasi uravnotežujejo. Naloga Feda je namreč je namreč bdeti tako nad stopnjo inflacije kot nad stopnjo brezposelnosti.

Fed sicer najbolj skrbno spremlja gibanje osnovne inflacije, vezane na potrošniško porabo, ki ne upošteva cen energije in hrane. Ta je v ZDA decembra na letni ravni znašala 2,9 odstotka, kar je najmanj v zadnjih treh letih. Ameriški bruto domači proizvod naj bi medtem lani napredoval za 2,5 odstotka, brezposelnost pa je blizu rekordno nizki ravni, piše STA.

Kljub vsemu je sporočilo Feda po poročanju Reutersa manjši udarec za investitorje, ki so pričakovali, da bi se lahko obrestne mere začele zniževati že marca.

Kdaj znižanje obrestne mere?

Ameriške finančne trge zdaj najbolj zanima, kdaj bo začel Fed nižati ključno obrestno mero. “To bo v neki točki letos primerno,” je na novinarski konferenci po zasedanju FOMC dejal predsednik centralne banke Jerome Powell, vendar ni podal časovnice.

Nekateri analitiki ugibajo, da bi lahko do prvega znižanja ključne obrestne mere prišlo že na naslednjem zasedanju FOMC marca, vendar jih večina meni, da bo do tega prišlo kasneje, piše STA.

Kot je dejal Powell, želijo videti nadaljnje dokaze, da se inflacija res bliža ciljni vrednosti dveh odstotkov letno, trenutno pa je še vedno previsoka. Je pa potrdil, da je politika višanja obrestnih mer zaključena.

“Verjamemo, da bo letos ustrezno lajšanje politike, če se bo gospodarstvo razvijalo naprej v skladu s pričakovanji. Gospodarstvo je analitike od konca pandemije koronavirusa večkrat presenetilo in napredek k ciljni vrednosti inflacije ni zagotovljen,” je dejal.

“Gospodarski obeti so nezanesljivi in obrestno mero smo pripravljeni ohraniti na sedanji ravni, če bo to potrebno,” je dejal Powell. Američanom je zagotovil, da je centralna banka zavezana vrnitvi inflacije na dva odstotka.