Napadi okrnili tovorni promet v Rdečem morju za tretjino

Posel Forbes Slovenija 31. januarja, 2024 16.24
featured image

Kontejnerski promet v Rdečem morju je ob napadih jemenskih hutijevcev na ladje upadel za približno tretjino, ocenjujejo v Mednarodnem denarnem skladu (IMF).

31. januarja, 2024 16.24

Od 19. novembra so hutijevci po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva izvedli več kot 30 napadov, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Kontejnerski promet je upadel za skoraj 30 odstotkov. Pospešeno je začel padati v začetku letošnjega leta,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor IMF za Bližnji vzhod in osrednjo Azijo Jihad Azour.

Hutijevci trdijo, da z napadi izražajo solidarnost s Palestinci oz. nasprotovanje vojni med Izraelom in skrajnim gibanjem Hamas. Vojna v Gazi traja od oktobra.

Podatki IMF kažejo, da se je ladijski promet, ne zgolj kontejnerski, skozi Sueški prekop v prvih 16 dneh letošnjega leta glede na enako lansko obdobje zmanjšal za 37 odstotkov. Kanal Rdeče morje povezuje s Sredozemskim morjem in je izjemno pomemben predvsem za evropsko trgovino, še piše STA.

Zaradi napadov so nekateri ladjarji svoje poti že preusmerili okoli Afrike. “Stopnja negotovosti je izjemno visoka. Razvoj dogodkov bo pokazal, kako dolgoročne bodo spremembe v trgovinskih poteh po morju,” je dejal Azour.