Zamrznjena ruska sredstva ustvarjajo milijarde, ki bi jih Bruselj poslal v Ukrajino

Novice Forbes Slovenija 2. februarja, 2024 13.07
featured image

Zamrznjeno rusko premoženje, ki sedi na evropskih računih, knjiži milijarde dolarjev obresti. EU je naredila prvi korak, da bi ta denar uporabili za obnovo ukrajinskega gospodarstva, ki ga je prizadela vojna, piše CNN.

2. februarja, 2024 13.07

Po ruskem napadu na Ukrajino februarja 2022 so zahodne države zamrznile skoraj polovico moskovskih deviznih rezerv, ki znašajo približno 300 milijard evrov. Približno 200 milijard sedi v državah Evropske unije (EU), večina v belgijski finančni instituciji, ki skrbi za varnost sredstev za banke, borze in vlagatelje Euroclear.

Voditelji EU so se v četrtek dogovorili o ključni, 50-milijardni makrofinančni pomoči Ukrajini, ob tem pa so se približali tudi načrtu za koriščenje dobičkov, ki se kopičijo v omenjeni instituciji, poroča CNN.

Z obrestmi zaslužili 5,2 milijarde evrov

V izjavi, ki so jo evropski voditelji objavili ob koncu vrha, so navedli, da bi lahko potencialno ustvarili prihodke iz naslova izrednih prilivov zasebnih subjektov, ki izhajajo neposredno iz zaseženih sredstev ruske centralne banke.

Pogled na moskovski Kremelj ob zamrznjeni reki
Po ruskem napadu na Ukrajino so zahodne države zamrznile skoraj polovico moskovskih deviznih rezerv, ki znašajo približno 300 milijard evrov (Foto: Maxim Shemetov/REUTERS)

Euroclear je v četrtek razkril, da so s sankcioniranimi ruskimi sredstvi zaslužili 5,2 milijarde evrov obresti, odkar so jih države EU in skupina drugih sedmih držav zamrznile leta 2022.

“Število sankcij in protisankcij, ki so bile uvedene od februarja 2022, je brez primere in še naprej pomembno vpliva na vsakodnevno delovanje Euroclera,” je skupina navedla v izjavi.

Dajatev za obnovo Ukrajine

EU je po navedbah CNN skupaj s svojimi zaveznicami odločena, da bodo Rusiji naložili plačilo velikanskega računa za obnovo Ukrajine. Svetovna banka je tega pred letom dni ocenila na 411 milijard dolarjev (377,3 milijarde evrov) za naslednje desetletje.

Eden od predlogov Evropske komisije pa predvideva posebno dajatev za zbiranje nepričakovanih prihodkov od obresti, ki bi se nato vplačali v proračun EU za obnovo Ukrajine.

A načrt je bil odložen zaradi pravnih in finančnih pomislekov. Nekatere države članice in Evropsko centralno bank (ECB) namreč skrbi, da bi tudi skrbno usmerjeni ukrepi lahko ogrozili zaupanje v evro, ki je druga največja rezervna valuta na svetu, in kršili mednarodno pravo.

EU bi prav tako težko obtoževala Rusijo nezakonite invazije, če sama ne bi spoštovala vladavine prava.

Članice sedemindvajseterice so se za zdaj načelno dogovorile, da bodo izkoristile prihodek od obresti, podrobnosti, kako bodo to izvedle v praksi, pa morajo še uskladiti, piše CNN, ki se sklicuje na neimenovanega diplomata EU.

Besedilo sporazuma zdaj pripravljajo pravniki, ki ga bodo nato vrnili državam članicam v dokončno potrditev.

Euroclear bo še naprej zadrževal dobičke

Euroclear, ki ureja čezmejne posle in varuje več kot 40 bilijonov dolarjev sredstev, je v svojem finančnem poročilu zapisal, da se osredotoča na “zmanjšanje morebitnih pravnih in operativnih tveganj,” do katerih bi lahko vodili predlogi uradnikov EU, da se denar izroči Ukrajini.

Zapisali so tudi, da so jih dodatni upravni stroški, povezani s sankcijami, lani stali 62 milijonov evrov, “pri čemer se temi v večji meri posvečata višje vodstvo in upravni odbor.”

Bilanca Eurocleara razkriva tudi, da se je denarna postavka na letni ravni povečala za 38 milijard evrov in zdaj znaša 162 milijard evrov. Povečanje je, kot pojasnjujejo, posledica plačil, ki so povezana z zamrznjenim ruskim premoženjem, vključno z obveznicami.

Ta plačila bi bila običajno nakazana na ruske bančne račune, ki pa so zaradi sankcij blokirani, a še naprej ustvarjajo velike obrestne prihodke – ti so še toliko večji zaradi nedavnega zvišanja obrestnih mer.

Euroclear je zaradi sankcij vpleten v več sodnih postopkov; skoraj izključno na ruskih sodiščih. Tožniki si prizadevajo za dostop do blokiranih sredstev. Iz družbe sporočajo, da še naprej zadržujejo dobičke, ki so povezani s temi sredstvi, “vse dokler ne bodo znana nadaljnja navodila glede razdelitve ali upravljanja teh dobičkov.”