Ljudske obveznice: premier Golob prelomil obljubo

Posel Forbes Slovenija 19. februarja, 2024 12.56
featured image

Predsednik vlade Robert Golob je napovedal nakup ljudskih obveznic, a jih na koncu ni kupil. Tudi prvak opozicije ne. Prvi ni imel časa, drugemu pa se ni izšla računica.

19. februarja, 2024 12.56

Ko je pred enim mesecem minister za finance Klemen Boštjančič razkril še zadnje podrobnosti o ljudskih obveznicah in najavil 250-milijonsko izdajo, smo gospodarstvenike, politike in nekdanje ministre spraševali, ali jo bodo kupili.

Vprašali smo tudi predsednika vlade Roberta Goloba. Iz njegovega kabineta so nam takrat sporočili, da premier ocenjuje, da so ljudske obveznice “dobra in varna naložba” in da jih bo kupil tudi sam.

A po petkovem zaprtju vpisnih točk so nam v premierjevem kabinetu potrdili, da premier obveznic na koncu ni kupil. “Predsedniku vlade zaradi časovne stiske ni uspelo opraviti nakupa obveznic,” so nam sporočili.

Janša: Nimam toliko denarja

Tudi prvak opozicije Janez Janša obveznic, kot je povedal v intervjuju za N1, ni kupil.

“Nimam toliko denarja, da bi se mi računica izšla,” je dejal in pojasnil, da stroški odprtja trgovalnega računa in ostali stroški tistemu, ki je kupil za nekaj tisoč evrov obveznic, poberejo praktično ves donos. “Pravijo, da se izplača, če jih kupiš za več kot 30 tisoč, saj gre za varno naložbo, za katero jamči država. Kdor ima ta denar …”

Boštjančič obljubil in nato tudi vplačal

Je pa prejšnji teden obveznice vpisal finančni minister Klemen Boštjančič, ki je to prav tako napovedal pred začetkom izdaje. “Verjamem v to, da delaš tisto, kar govoriš,” je dejal in poudaril, da je vlaganje v obveznice ugodnejša alternativa varčevanju v banki ter da bo po njegovem prepričanju prispevala k razvoju kapitalskega trga v Sloveniji.

Boštjančič je predstavil tudi rezultate vpisa prvih obveznic za državljane. Podrobnosti lahko preberete v članku Veliko zanimanje za ljudske obveznice, obseg izdaje bo večji.