To so najbogatejše družine v ZDA

Lestvice Forbes 18. februarja, 2024 19.05
featured image

Milijarda dolarjev ni več tisto, kar je bila in prav zato je Forbes prvič sklenil sestaviti seznam ameriških družin, katerih bogastvo znaša najmanj 10 milijard.

18. februarja, 2024 19.05

Prvi ameriški milijarder je bil naftni mogotec John D. Rockefeller. Pojavil se je na prvem seznamu najbogatejših, ki ga je leta 1918 sestavil sam B. C. Forbes. V tistem času je Rockefellerjevo bogastvo znašalo 1,2 milijarde dolarjev, kar bi bilo danes približno 25 milijard.

Do svoje smrti leta 1937 je Rockefeller v različne namene podaril približno današnjih 11 milijard, drugo pa je zapustil svojim naslednikom. Danes jih je že več kot 200 in nadaljujejo tradicijo doniranja prek 5,3 milijarde dolarjev vrednega sklada Rockefeller Foundation. Njihovo skupno bogastvo znaša približno 10,3 milijarde dolarjev.

Največ ultrabogataških družin v New Yorku

To je dovolj za 42. mesto na Forbesovem prvem seznamu dinastij, ki imajo več kot deset milijard in na katerem je 45 družin, ki jih sestavlja več generacij. Njihovo skupno bogastvo znaša 1,3 bilijona dolarjev. Ko je Forbes nazadnje popisal najbogatejše družine v Ameriki, je imelo bogastvo nad deset milijard samo 36 družin.

Največ ‘dekamilijarderskih’ družin živi v New Yorku in sicer sedem. Med drugimi tam živijo potomci slavne Estee Lauder, založniške legende Williama Rabdolpha Hearsta, kot tudi družina Rockefeller. Na drugem mestu je Chicago, kjer živijo štiri družine, sledi Atlanta s tremi.

Nekatere od stari znanih družin, kot so Getty, Vanderbilt in Morgan, niso dovolj bogate za ta seznam, druge, na primer Cargill, Du Pont ali Mellon, so.

Kraljevanje na vrhu seznama

Kaj se ni spremenilo? Nasledniki ustanovitelja Walmarta Sama Waltona so še vedno najbogatejša ameriška družina. Njihovo bogastvo znaša 267 milijard dolarjev, natančno 150 milijard več od drugo uvrščene družine Mars. Vendar pa se je bogastvo Waltonovih povečalo manj kot bogastva drugih družin. Od leta 2020 le za osem odstotkov.

Družina Mars ima 117 milijard dolarjev, skoraj dvakrat toliko kot pred desetimi leti, ko je Forbes začel spremljati družinska bogastva.

Vendar niso bile vse družine tako uspešne. Štiri, katerih bogastva so leta 2020 presegala 10 milijard, niso več na seznamu. Med njimi je družina Sackler, ki je danes vredna 5,2 milijarde dolarjev, kot tudi nasledniki newyorških nepremičninskih mogotcev Sola Goodmana in njegovega brata Irvinga. Njihovo premoženje znaša okoli 5,5 milijarde dolarjev.

Celoten seznam lahko vidite tukaj, spodaj pa je navedenih 11 najbogatejših družin v ZDA.

Člani družine Walton na srečanju delničarjev družbe Walmart. Od leve proti desni Jim Walton, Alice Walton, Jimova žena Lynne McNabb Walton, žena Roba Waltona Melani Lowman Walton in Rob Walton.
Člani družine Walton na srečanju delničarjev družbe Walmart leta 2018. Od leve proti desni Jim Walton, Alice Walton, Jimova žena Lynne McNabb Walton, žena Roba Waltona Melani Lowman Walton in Rob Walton. (Foto: PROFIMEDIA)

1. Walton: 267 milijard dolarjev

Izvor: Walmart
Število članov družine: Najmanj 39

Čeprav so v zadnjih desetih letih prodali za okoli 22 milijard dolarjev Walmartovih delnic in donirali 11 milijard, ima sedem naslednikov soustanoviteljev Walmarta Sama in Buda Waltona še vedno okoli 45 odstotkov delnic maloprodajnega velikana. Samov najstarejši sin Rob je v upravi Walmarta, kakor tudi Robov nečak Stewart in zet Greg Penner. Bogastvo družine se je povečalo zaradi lastništva sedmih športnih klubov. Med njimi je tudi britanski Arsenal, katerega lastnik je Stan Kroenke, soprog Budove hčerke Ann Walton Kroenke.

2. Mars

Bogastvo: 117 milijard dolarjev
Izvor: Sladkarije, hrana za hišne ljubljenčke
Število članov družine: Najmanj 37

Jacqueline Mars in njen brat John sta skupaj s štirimi hčerkami njunega brata Forresta ml. lastnika družbe Mars, ki ima več deset znanih blagovnih znamk, kot so M&Ms, Snickers in hrana za pse Pedigree. Leta 2022 je podjetje ustvarilo 47 milijard dolarjev prihodkov. Frank Mars, ki je umrl leta 1934, je sladkarije, narejene v njegovi kuhinji, začel prodajati leta 1911. Danes 88-letni John je zadnji član družine, ki je opravljal dolžnosti predsednika uprave podjetja. S te funkcije je odstopil leta 2001. Jacquelinin sin Stephen Badger in hči Forresta ml. Victoria pa sta člana uprave.

Čokoladna tablica Mars
Ustanovitelj podjetja Mars je prve sladkarije, ki jih je naredil v svoji kuhinji, začel prodajati že leta 1911 (Foto: PROFIMEDIA)

3. Koch

Bogastvo: 116 milijard dolarjev
Izvor: Koch Industries
Število članov družine: Najmanj 37

Charles Koch je prišel na čelo konglomerata Koch Industries, ki je danes vreden 125 milijard dolarjev, ko je leta 1967 umrl njegov oče Fred. Koch je dejaven v različnih industrijskih panogah, od predelave nafte do izdelave papirnih brisač. Charles ima danes 88 let, skupaj z vdovo svojega brata Davida, Victorio, ima 42-odsotni delež glasovalnih pravic. Charles in David sta leta 1983 odkupila deleža bratov Billa in Fredericka, kar je sprožilo 20 let tožb zaradi izplačila domnevnih 800 milijonov dolarjev.

4. Cargill-MacMillan

Bogastvo: 60,6 milijarde dolarjev
Izvor: Cargill Inc.
Število članov družine: Najmanj 100

Razširjena družina, v kateri je 21 posameznih milijarderjev, je lastnica okoli 88 odstotkov Cargilla, največjega zasebnega podjetja po prihodkih v ZDA. Leta 1865 ga je ustanovil W. W. Cargill in je danes veliki igralec, med drugim v žitni industriji ter proizvodnji koruznega sirupa in živalske krme. Whitney MacMillan, ki je umrl leta 2020, je bil zadnji član družine na položaju predsednika uprave, in sicer od leta 1976 do leta 1995.

5. Johnson

Bogastvo: 44,8 milijarde dolarjev
Izvor: Fidelity
Število članov družine: Najmanj 12

Abigail Johnson, vnukinja ustanovitelja Fidelity Investments Edwarda C. Johnsona II., je leta 2014 postala glavna izvršna direktorica podjetja, dve leti pozneje pa predsednica. Razširila je obseg trajnostnih investicijskih skladov in sprejela poslovanje z bitcoinom. Abigailin brat Edward IV. vodi investicijsko družbo Pembroke Real Estate, ki je v lasti Fidelityja. Njen oče Edward Ned Johnson III. je podjetje vodil štiri desetletja in umrl leta 2022.

Izvršna direktorica Fidelity Investments Abigail Johnson
Vnukinja ustanovitelja Fidelity Investments Abigail Johnson je leta 2014 postala glavna izvršna direktorica podjetja (Foto: PROFIMEDIA)

6. Pritzker

Bogastvo: 41,6 milijarde dolarjev
Izvor: Hoteli, naložbe
Število članov družine: Najmanj 82

Tretja generacija dinastije, ki stoji za hotelsko verigo Hyatt, ima kar deset milijarderjev. Med njimi so nekdanja ameriška ministrica za trgovino Penny Pritzker, najbogatejši izvoljeni predstavnik v državi, guverner Illinoisa J. B. Pritzker, filmska ustvarjalka Gigi Pritzker in Tom Pritzker, trenutni predsednik družbe Hyatt. Družina je začela bogateti leta 1957, ko so kupili motel v Los Angelesu. Pritzkerjevi so v začetku tega stoletja več let preživeli v medsebojnih tožbah glede skladov, leta 2005 pa so se sporazumeli glede razdelitve bogastva.

7. Johnson

Bogastvo: 38,5 milijarde dolarjev
Izvor: S. C. Johnson
Število članov družine: Najmanj 70

Samuel Curtis Johnson je leta 1886 kupil podjetje za izdelavo parketa, dve leti pozneje pa je razvil vosek za parket. Danes je družba S. C. Johnson lastnica blagovnih znamk, kot so Windex, Shout, Ziploc in Raid. Družina še vedno v celoti nadzoruje podjetje. Herbert Fisk Johnson III., praprapravnuk ustanovitelja, je predsednik in glavni izvršni direktor, njegova sestra Helen Johnson-Leipold pa je glavna izvršna direktorica družbe Johnson Outdors, ki prodaja šotore in potapljaško opremo.

Herbert Fisk Johnson III. je praprapravnuk ustanovitelja in predsednik ter glavni izvršni direktor družbe S. C. Johnson.
Herbert Fisk Johnson III. je praprapravnuk ustanovitelja in predsednik ter glavni izvršni direktor družbe S. C. Johnson. Ta je lastnica blagovnih znamk, kot so Windex, Shout, Ziploc in Raid. (Foto: PROFIMEDIA)

8. Cathy

Bogastvo: 33,6 milijarde dolarjev
Izvor: Chick-fil-A
Število članov družine: Najmanj 47

Ta družina se je prebila med najbogatejše, odkar je S. Truett Cathy leta 1967 v nekem nakupovalnem centru v Atlanti odprl prvo restavracijo Chick-fil-A. Veriga ima danes 3.000 lokalov, vodi pa jo njegov vnuk Andrew, ki je na položaju glavnega izvršnega direktorja leta 2021 nasledil svojega očeta Dana. Restavracije so leta 2022 ustvarile 6,4 milijarde dolarjev prodaje, Chick-fil-A pa za prihodnje leto načrtuje odprtje svojega prvega lokala v tujini, v Veliki Britaniji.

9. Duncan

Bogastvo: 30 milijard dolarjev
Izvor: Naftovodi in plinovodi
Število članov družine: Najmanj 13

Dan Duncan je družbo za naftovode in plinovode Enterprise Product Partners z 10.000 dolarji in nekaj partnerji ustanovil leta 1968. Zrasla je v imperij s približno 80.000 kilometri naftovodov in plinovodov, letno pa ustvari več kot 58 milijard prihodkov. Parterji so že zdavnaj izginili, Duncanovo bogastvo, ki ga je zapustil otrokom, pa se je od njegove smrti leta 2010 potrojilo po zaslugi odličnih dividend in rasti cene delnic. Njegova najstarejša hči Randa Duncan Williams je od leta 2013 predsednica upravnega odbora in edina članica družine, ki je še vedno aktivna pri delovanju podjetja.

10. Cox

Bogastvo: 26,8 milijarde dolarjev
Izvor: Mediji
Število članov družine: Najmanj 37

Medijski velikan Cox Enterprises vključuje Cox Communications, Cox Automotive (Autotrader, Kelley Blue Book in Manheim) in več časopisov. Predsednik uprave, 49-letni Alex Taylor, je četrta generacija družine na čelu podjetja. Julija lani je njegov sorodnik in samooklicani komunist James “Fergie” Chambers na družbenih omrežjih objavil, da je svoje delnice prodal nazaj podjetju iz protesta, ker to financira organizacijo Atlanta Public Safety Training Center, ki usposablja policijo in gasilce.

Anne Beau Cox Chambers je bila ena od večjih delničarjev Cox Enterprises.
Anne Beau Cox Chambers je s svojo sestro Barbaro 33 let vodila Cox Enterprise. Umrla je leta 2020, Forbes pa je njeno premoženje septembra 2014 ocenil na 16.1 milijard dolarjev. (Foto: PROFIMEDIA)

11. Lauder

Bogastvo: 25,9 milijarde dolarjev
Izvor: Estee Lauder
Število članov družine: Najmanj 20

Člani družine Lauder so v zadnjih dvanajstih mesecih zaradi padca cene delnic njihovega lepotnega konglomerata za kar 50 odstotkov izgubili 16,5 milijarde dolarjev. Vrednost delnic je padla na najnižjo raven v zadnjih šestih letih. To se je zgodilo, ko je podjetje novembra lani objavilo rezultate poslovanja, ki so bili slabši od pričakovanih in predvsem posledica slabše prodaje v Aziji. Podjetje trenutno vodi Fabrizio Freda, ki ni povezan z družino, vendar je najmanj šest otrok in vnukov Estee Lauder, ki je posel začela leta 1946, še vedno vključenih v delo družbe. Pet jih sedi v upravnem odboru.

Lestvico sta uredila Matt Durot in Andrea Murphy, ob sodelovanju ostalega osebja na Forbes.