Zakaj se vila za več milijonov v središču Ljubljane ne prodaja več

Nepremičnine Marko Rabuza 10. februarja, 2024 20.14
featured image

Lovska zveza Slovenije se je po menjavi predsednika odločila, da vile v središču Ljubljane ne bo več oglaševala.

10. februarja, 2024 20.14

Kar nekaj časa je bila najdražje oglaševana hiša na največjem spletnem portalu za nepremičnine vila Zlatorog v središču Ljubljane. Stoji na križišču Župančičeve in Puharjeve ulice in je v lasti Lovske zveze Slovenije, ki jo je prodajala za štiri milijone evrov.

Oglas že nekaj časa ni več aktiven, vseeno pa vila ni zamenjala lastnika. “Prodajamo in ne prodajamo,” odgovarja predsednik Lovske zveze Slovenije Alojz Kovšca, sicer nekdanji predsednik državnega sveta.

Kovšca je bil konec lanskega decembra izvoljen za novega predsednika lovske zveze, mandat pa je nastopil 15. januarja letos. Prav z zamenjavo na vrhu zveze je povezano dejstvo, da hiše nasproti Osnovne šole Prežihovega Voranca ni več na nepremičninskem portalu.

Novi predsednik lovcev pojasnjuje, da se bodo z novim vodstvom najprej dogovorili, kako in kaj naprej.

Težava, da vila ni povsem prazna

Ni skrivnost, da je bila največja težava pri prodaji vile zasedenost enega od stanovanj, kjer ima žena pokojnega prejšnjega imetnika stanovanjske pravice prijavljeno stalno prebivališče in plačuje neprofitno najemnino. Ta je enaka, kot je bila določena z najemno pogodbo za nedoločen čas s pokojnim imetnikom stanovanjske pravice. Nov kupec bi moral namreč prevzeti vse pravice in obveznosti iz opisanega razmerja, kar je verjetno ohladilo kupce.

“Če bomo ta problem obstoječe stanovanjske pravice v stavbi razrešili, potem bo cena lahko realna. Ostajamo pri oglaševani ceni štiri milijone evrov. Verjamem pa, da bo ta cena s časom lahko tudi višja,” je prepričan Kovšca, ki ob tem dodaja, da so dobili več konkretnih ponudb, ki pa so bile primerne temu, da stavba ni povsem prazna.

“Vrednost te stavbe ni samo v njeni arhitekturi, ampak tudi v njeni lokaciji v centru Ljubljane in njeni zgodovinski vrednosti – za nas ima sentimentalni pomen. Če bomo našli kupca, ki bo prepoznal njen pomen, jo bomo prodali, pod ceno komurkoli pa ni nobene potrebe, ker nismo v krizni situaciji in bi nujno potrebovali denar,” meni Kovšca.

Vila Zlatorog
Vila Zlatorog stoji na križišču Župančičeve in Puharjeve ulice in je v lasti Lovske zveze (Foto: Javni informacijski sistem prostorskih podatkov Mestne občine Ljubljana)

Dve dražbi neuspešni

Lovci sicer že tretjič spreminjajo prodajno taktiko. Najprej so novembra 2022 izvedli dražbo s postavljeno ceno pri štirih milijonih evrov, vendar dražba ni bila uspešna. Nato so lanskega marca zbirali ponudbe brez izklicne cene, vendar kupca niso našli, vmes pa so vilo ponujali tudi prek spleta.

Za prodajo vile, kjer ima Lovska zveza Slovenija še vedno uradno sedež, se je odločilo prejšnje vodstvo, ko je lovce vodil Lado Bradač. Takrat so načrtovali, da bodo izkupiček namenili za gradnjo novega nacionalnega lovskega centra v Lukovici, za katerega so leta 2022 pridobili tudi gradbeno dovoljenje. Bradač je za Finance leta 2022 projekt v Lukovici ocenil med tremi in 3,5 milijona evrov. Po nacionalnem centru načrtujejo še izgradnjo muzeja.

Lanskega avgusta so tudi objavili povabilo gradbincem k oddaji pobude za izdelavo gradbenih, obrtnih in inštalacijskih del.

Iz Stupica se je preimenovala v vilo Zlatorog

Vilo Zlatorog je leta 1924 zgradil gradbenik in arhitekt Viljem Treo za veletrgovca z železnino Frana Stupico in njegovo ženo Irmo. Najprej se je imenovala vila Stupica in je bila eden od Treovih zadnjih projektov.

Od leta 1959 pa je pod imenom vila Zlatorog gostila slovenske lovce. Tloris znaša 333 kvadratnih metrov, sestavljajo jo štiri etaže in ima pet delov, od tega stanovanjski del meri 78 kvadratnih metrov, ostali štirje so poslovni, velikosti od 107,9 do 246,9 kvadratnega metra.

Skupno je naprodaj 940 kvadratnih metrov zemljišč. Na teh stoji spomeniško zaščitena vila s pripadajočim dvoriščem in parkiriščem. Ni še vpisana v kataster nepremičnin in na njej ni oblikovana etažna lastnina, je bilo zapisano v razpisu dražbe.

Prodaja bi bila ena najdražjih v zadnjih letih

Če bi lovcem uspelo prodati vilo za štiri milijone evrov, bi bila to ena najdražjih prodaj vil v prestolnici v zadnjih letih. Pred dobrima dvema letoma je Hrvaška kupila vilo na Gruberjevem nabrežju za svoje veleposlaništvo. Za nekaj več kot 900 kvadratnih metrov veliko vilo v neposredni bližini Špici so plačali 2,95 milijona evrov.