Za ta luksuz ni krize: cene izdelkov bodo še zvišali

Posel Jan Artiček 9. februarja, 2024 10.49
featured image

Francoski Hermes, poznan po ženski torbici Birkin, je lani povečal prihodke in dobiček, kar se bo poznalo pri dividendah in plačah zaposlenih.

9. februarja, 2024 10.49

Francoski luksuzni imperij Hermes s svojim poslovnim modelom, ki temelji na ekskluzivnosti in visokih cenah, še naprej kljubuje padcu povpraševanja po luksuznih izdelkih po post-pandemskem bumu. Medtem ko luksuzni sektor od druge polovice lanskega leta tone, je Hermes lani skozi vsa četrtletja beležil rast prodaje in krepil dobičkonosnost.

Izdelovalec torbic Birkin, poimenovanih po igralki Jane Birkin, je v zadnjem četrtletju lanskega leta ustvaril 3,36 milijarde evrov prihodkov, kar je 17,5 odstotka več kot leto prej. To je preseglo pričakovanja analitikov, ki so pričakovali 14-odstotno rast. Prihodki so rasli v vseh poslovnih segmentih in vseh poslovnih regijah, je razvidno iz letnega poročila.

V celotnem letu 2023 je družba ustvarila 13,4 milijarde evrov prihodkov oziroma dobro petino več kot v 2022. Od tega so tri milijarde ustvarili s prodajo v Evropi in okrog 7,5 milijarde evrov s prodajo v Aziji, ki je njihov največji trg.

Hermesova torbica Birkin
Hermesove torbice Birkin se prodajajo tudi po več deset tisoč dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Nagrade za delničarje in delavce

Hermes je v 2023 ustvaril 4,3 milijarde evrov čistega dobička. To je slaba tretjina letnih prihodkov. Dobiček iz poslovanja je znašal 5,7 milijarde evrov, kar je prav tako več od napovedi analitikov.

Podjetje bo z dobički nagradilo delavce in delničarje.

Hermès bo v začetku leta izplačal bonus v višini 4.000 evrov vsem svojim zaposlenim po svetu za leto 2023. Lani so pri pariški modni hiši zaposlili 2.400 novih delavcev, ob koncu leta pa so zaposlovali dobrih 22 tisoč ljudi, od tega več kot polovico v Franciji. Julija lani je luksuzni velikan objavil tudi načrt za dodelitev delnic vsem zaposlenim.

Delničarji se lahko veselijo dividend za lansko leto. Na skupščini delničarjev aprila letos bo predlagana dividenda 15 evrov na delnico. Od tega zneska bo odšteta vmesna dividenda v višini 3,5 evra na delnico, ki bo izplačana februarja. Poleg tega podjetje predlaga še izplačilo izredne dividende v višini 10 evrov na delnico, o kateri bodo delničarji glasovali aprila.

Predsednik modne hiše Hermes Axel Dumas
Predsednik modne hiše Hermes Axel Dumas je napovedal novo zvišanje cen v 2024 (Foto: PROFIMEDIA)

Višje cene

Hermes bo v letu 2024 zvišal cene svojih izdelkov za 8-9 odstotkov, je v klicu vlagateljem ob objavi rezultatov dejal predsednik podjetja Axel Dumas. To sledi lanski podražitvi za okrog sedem odstotkov na globalni ravni. Torbica Birkin, ki je paradni konj podjetja, se prodaja tudi po več desettisoč dolarjev, odvisno od modela.

Delnica podjetja raste še hitreje kot cene izdelkov in dosega rekordno vrednost pri 2.173 evrov na delnico. V zadnjem letu je poskočila za 28 odstotkov, od začetka 2024 pa za dobrih 14 odstotkov.

Hermes kljub prevzemnim poskusom s strani rivala LVMH ostaja v lasti družine ustanovitelja. Ta družina je zaradi dobrega poslovanja podjetja najpremožnejša v Evropi in tretja najpremožnejša na svetu, poroča Bloomberg.