Arriva dvignila plače voznikom avtobusov. Koliko bodo zaslužili?

Novice Marko Rabuza 6. februarja, 2024 12.00
featured image

Z letošnjim letom bo izhodiščna plača voznikov višja od 1.500 bruto, so sporočili iz Arrive.

6. februarja, 2024 12.00

S 1. januarjem so v skupini Arriva, ki se med drugim ukvarja z avtobusnimi in železniškimi prevozi, dvignili plače voznikom avtobusov. Po novem bo njihova izhodiščna plača višja od 1.500 evro bruto, ob tem pa so za deset odstotkov zvišali tudi plače ostalega nevoznega osebja.

“Skrb za zaposlene je izjemno pomembna, tega se pri nas dobro zavedamo. Z bistvenim zvišanjem osnovnih plač smo poskrbeli za finančni vidik zadovoljstva. Procesa teh pomembnih sprememb smo se lotili z veliko predanostjo in ponosen sem, da smo spremembe dosegli tudi ob podpori sindikatov,” je dejal direktor skupine Arriva Slovenije Bo Karlsson.

Iz podjetja so še sporočili, da so spremembe plačnega sistema oblikovali v dogovoru s sindikati zaposlenih.

Vozniki lani zagrozili s stavko

Spomnimo, konec lanskega leta so vozniki avtobusov napovedali, da bodo, če sindikati delavcev prometa, ministrstvo za infrastrukturo in ponudniki avtobusnih prevozov ne bodo zbližali stališč, stopnjevali protestne shode.

Na prvem so se zbrali pred stavbo Nomaga, ki je največji delodajalec v javnem cestnem potniškem prometu. Takrat so opozorili na nizke plače in veliko pomanjkanje delovne sile, s protestnim shodom pa se je Slovenija pridružila skupini držav, kjer potekajo protesti voznikov avtobusov in strojevodij. Konec januarja so stavko začeli nemški strojevodje.

Arriva je še sporočila, da bodo imeli vozniki od letos še 100-odstotno plačan čas razpoložljivosti, spremenili pa so tudi dodatke za sobotno in nedeljsko delo – dodatki zdaj znašajo 50 oziroma 100 odstotkov. Povračilo stroškov prevoza na delo zdaj znaša 0,21 evra na kilometer.