Nove težave za Boeing: na 50 letalih napačno izvrtali luknje

Novice Marko Rabuza 5. februarja, 2024 16.16
featured image

Boeing se spopada z novimi težavami, ki bi lahko vplivale na zamude pri dobavah novih letal.

5. februarja, 2024 16.16

Ameriški letalski velikan Boeing ima nove zaplete z modelom 737 Max. Kot poročata Reuters in Wall Street Journal, naj bi na 50 letalih ugotovili, da so luknje napačno izvrtane. Napaka naj bi zahtevala dodatne predelave, kar pomeni, da bodo dobave zamujale.

Trupe letal, na katerih so opazili napako, je dobavilo podjetje Spirit AeroSystems, največji Boeingov dobavitelj delov. Omenjeni dobavitelj je bil v središču nesreče, ko je letalu 737 Max 9 kmalu po vzletu odtrgalo panel, ki je služil kot nadomestek za vrata.

Letalo je z luknjo v trupu brez žrtev in poškodb varno pristalo, saj na bližnjih sedežih ni nihče sedel, zaradi varnosti pa so prizemlji več kot 170 Boeingovih letal.

Napaka ne predstavlja neposredne težave za varnost letenja

Novo odkrita napaka naj bi po Boeingovih besedah vplivala le na letala, ki jih še niso dobavili, medtem ko lahko obstoječa letala 737 še naprej letijo.

“Čeprav to morebitno stanje ne predstavlja neposrednega problema za varnost letenja in lahko vsa letala 737 še naprej varno obratujejo, trenutno menimo, da bomo morali na približno 50 nedobavljenih letalih opraviti predelave,” je v pismu zaposlenim zapisal izvršni direktor družbe Boeing Stan Deal.

“Ta četrtek nas je dobavitelj obvestil o neskladnosti pri nekaterih trupih letal 737. Rad bi se zahvalil zaposlenemu pri dobavitelju, ki je svojega vodjo opozoril, da dve luknji morda nista bili izvrtani točno po naših zahtevah,” je še zapisal Deal.

Boeing je dejal, da dokončno pripravlja navodila za predelavo in pričakuje, da bo v prihodnjih dneh vedel, koliko časa jim bo popravilo vzelo.