Šef Amazona Jeff Bezos načrtuje veliko prodajo delnic

Posel Forbes Slovenija 3. februarja, 2024 11.15
featured image

Ustanovitelj Amazona bo v naslednjem letu prodal do 50 milijonov delnic v velikanu spletne prodaje, kar pri trenutni ceni delnic pomeni več kot osem milijard dolarjev.

3. februarja, 2024 11.15

Tretji najbogatejši Zemljan Jeff Bezos bo v naslednjem letu prodal do 50 milijonov delnic v velikanu spletne prodaje Amazon, ki ga je ustanovil leta 1994. Pri trenutni ceni delnic okrog 172 dolarjev bi to pomenilo prodajo 8,6 milijard dolarjev premoženja, poroča Reuters.

Načrt prodaje je bil sprejet 8. novembra lani in naj bi bil zaključen do 31. januarja prihodnje leto, sodeč po letnem poročilu podjetja.

Vrednost Amazonovih delnic je v petek narasla za skoraj osem odstotkov. Podjetje je namreč objavilo poročilo o poslovanju v zadnjem četrtletju lanskega leta. To je pokazalo večjo prodajo od pričakovane, pri poslovanju v oblaku pa se že kažejo prve pridobitve zaradi uvajanja funkcij umetne inteligence.

Lani so Amazonove delnice zrasle za več kot 80 odstotkov ob širšem vzponu tehnoloških delnic, še piše Reuters.

Škatle in paketi podjetja Amazon
Amazon ima za sabo dobro praznično četrtletje (Foto: Mike Segar/REUTERS)

Tekma z Muskom

Milijarder, ki je odstopil z mesta izvršnega direktorja Amazona in leta 2021 prevzel mesto izvršnega predsednika, se po premoženju bliža drugemu najbogatejšemu Elonu Musku. Delnice Amazona namreč pridobivajo na račun rasti tehnološkega sektorja, medtem ko se delnice proizvajalca električnih vozil Tesla gibljejo v nasprotno smer, Musk pa je zaradi sodne odločitve ostal še brez 55-milijardne nagrade v obliki delniških opcij.

Bezos ima v lasti okrog 9,5 odstotka Amazonovih delnic in ostaja največji delničar podjetja.

Eden najbogatejših ljudi na svetu Jeff Bezos
Bezos lovi Elona Muska na lestvici najbogatejših (Foto: PROFIMEDIA)

Kje so nižji davki

Milijarder je nedavno oznanil, da se seli iz Seattla, kjer je registriran Amazon, v Miami na Floridi. To pomeni, da bi zvezna država Washington lahko izgubila davčne prilive od morebitne prodaje delnic. Washington je nedavno uvedel davek na kapitalske dobičke, Florida pa ga nima, poroča Bloomberg.

Forbes Bezosa uvršča na tretje mesto lestvice najbogatejših, s premoženjem, ocenjenim na 193,8 milijarde dolarjev. Musk na drugem mestu ima 198,4 milijarde dolarjev. Pred obema je na prvem mestu lastnik evropskega luksuznega konglomerata LVMH Bernard Arnault z 212 milijardami dolarjev.