Cenejši zemeljski plin oklestil dobiček ameriškega naftnega velikana

Posel Forbes Slovenija 2. februarja, 2024 16.02
featured image

Exxonmobil je v zadnjem četrtletju leta 2023 zabeležil znatno nižji dobiček.

2. februarja, 2024 16.02

Ameriški Exxonmobil je v zadnjem četrtletju lani dobiček medletno znižal za 40 odstotkov na 7,6 milijarde dolarjev, prihodke pa za 11,6 odstotka na 84,3 milijarde dolarjev. Dobiček so zmanjšale nižje cene zemeljskega plina, poroča STA.

Naftni velikan je lani dosegel povečanje proizvodnje v Gvajani in Permskem bazenu v ZDA, kar je pomagalo izravnati nekatere druge odsvojitve.

Na poslovanje je negativno vplivala tudi oslabitev v višini dveh milijard dolarjev, povezana z mirujočim projektom v Kaliforniji, ki ga družba ni mogla ponovno zagnati zaradi “nenehnih izzivov v državnem regulatornem okolju”.

Izvršni direktor družbe Darren Woods je ocenil, da je podjetje dobro pozicionirano. “Naša dosledna strategija in odličnost izvedbe v celotnem poslovanju sta nam omogočila vodilni dobiček v panogi in nam omogočila, da bomo delničarjem leta 2023 vrnili več denarja kot naši konkurenti,” je dejal ob objavi poslovnih rezultatov.

Družba Exxonmobil je po pisanju STA lani za dividende in nakupe delnic namenila 32,4 milijarde dolarjev, kar je skoraj devet odstotkov več kot leto prej.

V družbi obenem pričakujejo, da se bo približno 60 milijard dolarjev vreden prevzem družbe Pioneer Natural Resources, ki proizvaja naftne derivate iz skrilavca, zaključil v drugem četrtletju. Protimonopolni organi v ZDA so sicer zahtevali več informacij o prevzemu, vendar so v družbi izrazili prepričanje, da bo posel sklenjen.