Lastnik Facebooka z največjim skokom vrednosti v zgodovini Wall Streeta

Posel Forbes Slovenija 3. februarja, 2024 09.15
featured image

Delnica podjetja Meta, ki ima v lasti Facebook in Instagram, je v petek poskočila za 20 odstotkov in družbi dodala rekordnih 197 milijard dolarjev tržne vrednosti.

3. februarja, 2024 09.15

Meta Platforms, lastnik družbenih omrežij Facebook in Instagram, je na krilih močnih četrtletnih rezultatov in prvega dividendnega izplačila podrl zavidljiv borzni rekord. V enem trgovalnem dnevu je namreč z 20,3-odstotno rastjo delnice dodal 197 milijard dolarjev (182 milijard evrov) svoji tržni vrednosti. To je največji skok v zgodovini Wall Streeta.

S tem skokom je Meta prehitela prejšnji rekord Amazona, ki je 4. februarja 2022 v enem trgovalnem dnevu dosegel 190-milijardno povečanje vrednosti, poroča Reuters. Tudi v Amazonovem primeru so bili razlog presenetljivo dobri četrtletni rezultati. Le dan pred tem uspehom pa je Facebook po slabi napovedi takrat zabeležil največji padec vrednosti v zgodovini, saj je izgubil 200 milijard dolarjev tržne vrednosti.

Delnica je trgovalni dan zaključila pri 475 dolarjih (439 evrov). Od začetka leta je Metina delnica pridobila 35 odstotkov. Po včerajšnji rasti tržna vrednost tehnološkega velikana znaša okrog 1.220 milijard dolarjev (1.129 milijard evrov).

Družbena omrežja
Meta je največje podjetje na področju družbenih omrežij, saj ima v lasti Facebook in Instagram, pa tudi sporočilno aplikacijo Whatsapp (Foto: PROFIMEDIA)

Prva dividenda

Meta, ki se približuje 20. obletnici obstoja, je v četrtek zvečer napovedala za 50 milijard dolarjev (46 milijard evrov) odkupov delnic in prvo izplačilo dividende v višini 50 centov na delnico. Dividendni načrt pomeni zajetno izplačilo za izvršnega direktorja Marca Zuckerberga, ki ima v lasti približno 350 milijonov dolarjev (324 milijonov evrov) v delnicah podjetja. Soustanovitelj Facebooka bi lahko vsako četrtletje dobil približno 175 milijonov dolarjev (162 milijonov evrov) v dividendah.

Medtem ko so dividende Mete majhne v primerjavi z nekaterimi primerljivimi podjetji, bi lahko njene delnice zaradi četrtletnih izplačil postale privlačnejše za širši krog vlagateljev. To vključuje tudi indeksne sklade (ETF), ki so osredotočeni na delnice, ki izplačujejo dividende.

Dividendni donos Mete je po petkovi rasti delnic približno 0,4 odstotka. Za primerjavo, Applov dividendni donos je približno 0,5 odstotka, Microsoftov 0,7 odstotka in Nvidijin manj kot 0,1 odstotka, izhaja iz podatkov analitične družbe LSEG.

Izvršni direktor Mete Marc Zuckerberg
Izvršni direktor Mete Marc Zuckerberg si obeta precejšnje dividendno izplačilo (Foto: PROFIMEDIA)

Leto učinkovitosti

Leto učinkovitosti, ki ga je lani napovedal Zuckerberg, se je očitno obrestovalo.

Največje podjetje za družbena omrežja na svetu je med svojimi rezultati v četrtem četrtletju prikazalo močno prodajo oglasov in ponovno rast števila uporabnikov. Zaradi tega so se prihodki podjetja povečali za 25 odstotkov. Napoved prihodkov v tekočem četrtletju je prav tako presegla ocene analitikov, piše Reuters.

Medtem ko prihodki rastejo, se stroški znižujejo. Po ukinitvi več kot 21 tisoč delovnih mest od konca leta 2022 so se znižali za osem odstotkov. To je omogočilo Meti, da je potrojila svoj čisti dobiček na 14 milijard dolarjev (13 milijard evrov).

Medtem ko Meta znižuje stroške, še naprej agresivno vlaga v napredek na področju umetne inteligence. V ospredju je predvsem generativna umetna inteligenca, na kateri temeljijo klepetalni roboti, kot je ChatGPT. Vlaga tudi v tehnologije, ki v ozadju poganjajo njena družbena omrežja, vključno s krepitvijo ciljanih oglasov, poroča Bloomberg.