Hrvatica, ki je pri triindvajsetih postala chefinja

Ljudje Forbes 8. februarja, 2024 10.05
featured image

Strast do gastronomije jo je postavila visoko, nič manj kot do Neba. Gabriela Filca je postala chefinja restavracije Nebo v hotelu Hilton Costabella na Reki. Nasledila je svojega mentorja Denija Srdoča, ki je dvakrat dobil Michelinovo zvezdico.

8. februarja, 2024 10.05

V najvišjem nadstropju reškega hotela Hilton Costabella so spet odprli restavracijo Nebo, ki poleg razkošnega pogleda na modrino Kvarnerskega zaliva ponuja tudi prvovrstno gastronomijo. V kuhinji restavracije, ki je pod vodstvom chefa Denija Srdoča dobila Michelinovo zvezdico, in štiri kape, ki jih podeljuje Gault&Millau, je prišlo do velike spremembe.

Chefinja restavracije je postala Gabriela Filca, ki bo kmalu dopolnila 24 let. Mlada, perspektivna naslednica je s kulinaričnim mojstrom Srdočem delala v obeh restavracijah, ki sta dobili prestižni Michelinovi zvezdici. Nov naslov je zmagoslavje njene delavnosti ter povezanosti z naravo in pridelavo hrane.

Ključni učitelji in mentorji

Filca se je rodila v Romuniji, kot dveletna deklica pa se je staršema preselila na Hrvaško. Njen oče je odločil, da se preselijo v majhno mesto Prokike v Liki. Ker se tam ukvarjajo s pridelavo sadja in zelenjave, se je to izkazalo za idealno okolico za njeno družino, njo pa usmerilo na področje kulinarike. “Ljubezen do hrane negujem od malega, navdušila me je mamina strast do kuhanja. Toplina družinskih srečanj okrog mize je name naredila zelo globok vtis. Med odraščanjem sem razvijala čedalje močnejšo strast do kulinarike, ki jo je spodbujala ne zgolj priprava jedi, pač pa tudi delo na vrtu,” pravi vrhunska kuharica, ki je končala smer kuharstva v gostinski šoli v Opatiji.

“Med šolanjem sem pridno razvijala svoje kulinarične veščine,” pripoveduje Filca in poudarja, da je vedno skušala doseči najboljše rezultate. Podpora in vodstvo učiteljev in mentorjev pa so bili ključni na njeni poti.

Delavnost in trma

Njen prvi mentor v svetu vrhunske gastronomije je bil Deni Srdoč, chef restavracije Draga di Lovrana. Filca pravi, da jo je opazil med prakso in jo povabil v ekipo. “Po dveh letih in pol sem z ekipo prišla v restavracijo Nebo. Že tri mesece po odprtju smo dosegli velik uspeh z osvojitvijo Michelinove zvezdice, s čimer smo pritegnili pozornost ne samo hrvaške, ampak tudi širše gastronomske scene,” dodaja Filca.

Ko smo jo vprašali, kaj jo je razlikovalo od drugih in ji omogočilo, da so se ji odprla ta vrata, mlada kuharica pokaže skromnost in se še enkrat vrne k čvrsti povezavi, ki jo je vzpostavila z naravo.

“Menim, da še posebej izstopam po svoji delovni naravi in trmi, po tem, da ne odneham, dokler dela ne končam ali ne uresničim svojih ciljev, kot mi pogosto pravijo kolegi. Edinstveno razumevanje kuhanja pa mi je omogočila tudi globoka povezanost s postopkom pridelave hrane, zelenjave, inovativen pristop do kuhinje in sposobnost spajanja tradicije s sodobno tehnologijo – mislim, da so me drugi opazili zaradi vsega tega.”

Napake kot dragocene lekcije

Filco čakajo dinamični delovni dnevi. Pravi, da se bo od administrativnih nalog posvetila vodenju kuhinje in se nenehno trudila za napredovanje ekipe. Pri tem bo ključno sodelovanje s Srdočem, ki bo svetovalec ekipi v Nebu. Filca poudarja, da je njihov cilj ohranitev slovesa restavracije.

Pogumno bom korakala skozi vsakodnevne izzive, ne da bi se bala napak, te so najbolj dragocene lekcije.

Gabriela Filca, chefinja

“Čeprav se zavedam odgovornosti, te priložnosti ne doživljam kot zelo stresne, pač pa kot izziv. Veselim se novih izkušenj in rasti v svetu kulinarike. Pričakovanja so visoka, zaupam pa svojim sposobnostim in predanosti. Rada bi doprinesla k Michelinovi zvezdici, ki jo ima restavracija. Zavedam se svoje mladosti, ampak pogumno bom korakala skozi vsakodnevne izzive, ne da bi se bala napak, saj verjamem, da so sestavni del poti do uspeha. Napake so najbolj dragocene lekcije, tako v poslovnem kot v zasebnem življenju,” je odločna mlada chefinja.

V kuhinji jo najbolj veseli filiranje rib, saj ji to, kot pravi, daje mir. Na drugi strani pa je najbolj vznemirjena, kadar pripravlja jedi, ki jih je pripravljala njena mama, saj ti okusi v njej “prebujajo posebna čustva. Moji domači najbolj uživajo, ko jim doma pripravim nekaj, česar še niso pokusili,” pravi Filca in dodaja, da osebno uživa v pripravi jedi z zelenjavo.

Vse več žensk v vrhunski kulinariki

V vrhunski kuhinji so vrsto let dominirali moški. “Verjamem, da se trendi spreminjajo in da prihaja čas tudi za chefinje na Hrvaškem. Pomembno je imeti svoj slog, se posvečati stroki in pustiti oseben pečat, pravzaprav svojo zgodbo, ki jo želiš deliti z drugimi. Zame je edini način, kako se prebiti, delo, iskrenost in posvečenost stroki,” pravi Filca in priznava, da je doslej vedno bila edina ženska v kuhinji, ampak zgodba njene ekipe je zdaj povsem drugačna.

“Pri nas so trenutno v kuhinji same ženske, imamo samo enega moškega kolega. Čeprav moje dosedanje izkušnje pravijo, da – če si dober delavec – sploh ni pomembno, katerega spola si,” dodaja Filca, ki je tudi članica zadruge Mediterranean Women Chefs (MWC), ki je nastala prek pobude festivala Taste The Mediterranean (TTM). Članica je postala po tem, ko je leta 2022 zmagala na tekmovanju za mlade chefe v okviru festivala TTM v Splitu.

Nedavno je sodelovala pri pripravi jedi za donatorsko večerjo v čast prihoda Leonor Espinosa, najboljše chefinje leta 2022 po izboru World’s 50 Best Restaurants. Filca je bila v zelo močni ženski kuharski ekipi, v kateri so bile chefinja restavracije v hotelu Esplanade Ana Grgić Tomić, chefinja Tača Vesna Miletić, solastnica in chefinja splitske restavracije Zora bila Sandra Tahirović in Esplanadina slaščičarka Mirjana Špoljar.

“Trenutno živim svoje sanje in se počutim zelo srečno, ker uresničujem svoje cilje. Ne govorim preveč rada o sebi in o svojih uspehih, saj verjamem, da zame najbolje govori moje delo,” sklene Filca.

Avtorica članka je Nikolina Oršulić, Forbes Hrvaška.