Najstarejša banka na svetu od roba propada do rekordnega dobička – kako

Posel Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 18.17
featured image

Banka Monte dei Paschi iz Siene je po uspešnem prestrukturiranju lani ustvarila rekordne dobičke, s katerimi bo nagradila delničarje.

7. februarja, 2024 18.17

Sienska banka Monte dei Paschi, ki je najstarejša še obratujoča banka na svetu, bo po 13-letnem premoru znova izplačala dividendo, poroča Bloomberg. Za izplačila bo namenila 315 milijonov evrov, so sporočili iz banke, ki je lani izšla iz več kot desetletje trajajoče krize.

Nagrado delničarjem omogočajo lanski rekordni dobički. Čisti letni dobiček banke je namreč poskočil na dobri dve milijardi evrov. Od tega je 1,1 milijarde evrov banka ustvarila v zadnjem četrtletju, ko so se sprostila sredstva, predvidena za sodne stroške v tožbah, ki so se na koncu izšle v njihovo korist.

Za banko je več kot desetletje prestrukturiranja, ki se je začelo s prvo državno intervencijo leta 2009. Takrat so Monte dei Paschi na rob propada privedla slaba posojila in posli z izvedenimi finančnimi instrumenti. Banka je leta 2011 ustavila izplačila vlagateljem. Od takrat ima težave z zagotavljanjem stalnih dobičkov, deloma zaradi omejitev EU, ko je ta leta 2017 odobrila nacionalizacijo banke.

Izvršni direktor banke Monte dei Paschi Luigi Lovaglio
Glavni izvršni direktor banke Monte dei Paschi Luigi Lovaglio potegnil banko iz krize (Foto: PROFIMEDIA)

Dober konec leta

Načrt okrevanja glavnega izvršnega direktorja Luigija Lovaglia se je obrestoval predvsem proti koncu lanskega leta. V zadnjem četrtletju so namreč prihodki poskočili za 18 odstotkov, stroški poslovanja pa so se znižali.

Zaradi uspešnega poslovanja je novembra država prodala približno četrtinski delež v banki. To je državno lastništvo znižalo na okrog 39 odstotkov.

Po nizu ugodnih sodnih odločitev v zvezi s trgovanjem z izvedenimi finančnimi instrumenti v obdobju 2008-2015 je v zadnjem četrtletju banka sprostila 466 milijonov evrov. Ti so bili predvideni za poravnave in odškodnine v teh tožbah.

Banka Monte dei Paschi neprekinjeno obratuje od davnega leta 1472. Do leta 2002 je bila najstarejša obratujoča banka neapeljska Banco di Napoli, ki je začela delovati leta 1463. A je v letu 2002 postala del Intese Sanpaolo.