Kaj je dobro vedeti pri poslovnih kosilih

Dobro življenje Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 05.30
featured image

Pri Jezeršek gostinstvu in hotelu Bled Rose pojasnjujejo, kakšno naj bo službeno kosilo.

7. februarja, 2024 05.30

Poslovno oziroma delovno kosilo je praviloma poslovni sestanek, ki vključuje pogovor o službeni temi med kosilom. Ne glede na to, kje in v kakšni obliki poteka, je pomembno veliko več kot le naročanje prave jedi, udeleženci se morajo držati določenih pravil ter ustrezno združiti produktivnost s sproščenim vzdušjem. Gre namreč za podaljšek poslovnih pogovorov, če so vodena pravilno, pa se lahko poslovne vezi med partnerji še dodatno utrdijo.

“Pomembno je upoštevati časovne omejitve”

“Pri poslovnih kosilih je ključno upoštevati poslovni bonton, ki velja tako za goste kot strežno osebje,” nam je pojasnil Aljaž Toplak, direktor poslovnih enot Jezeršek gostinstva. Pri tem je poudaril, da se morajo gostje obleči poslovnemu okolju primerno. “Če ni posebnih navodil, je varno staviti na bolj formalno obleko. Urejeno in primerno oblečeno pa mora biti tudi strežno osebje, da ustvari profesionalen vtis,” je dodal ter pri tem pojasnil, da k primerni strežni opravi med drugim sodijo bela srajca, elegantne črne hlače in čevlji, pa tudi kravata in predpasnik.

Strežno osebje mora med drugim znati oceniti, kako podrobno naj glede na tip sestanka in vrsto gostov predstavi meni. “Pri bolj formalnih srečanjih se lahko predstavitev jedi skrajša, medtem ko pri bolj sproščenih okoljih in manj formalnih srečanjih lahko strežno osebje poda več informacij,” je dejal Toplak, a pri tem poudaril, da mora biti komunikacija vselej jasna, učinkovita in brez pretirane vsiljivosti.

“Pomembno je upoštevati časovne omejitve. Poslovna kosila običajno ne bi smela trajati predolgo, zato je pomembno, da se strežno osebje prilagodi ritmu srečanja in hrano dostavi v primernem časovnem okviru.”

Kot je še pojasnil sogovornik, je ključnega pomena tudi pripravljenost prilagoditi jedi glede na prehranske omejitve oziroma druge morebitne posebne zahteve gostov. Strežno osebje pa mora med poslovnim kosilom vzdrževati diskretnost in spoštovati zasebnost pogovorov. “Izogibati se je treba nepotrebnim vprašanjem ali komentarjem, ki bi lahko vplivali na zasebno naravo pogovora,” je pojasnil Toplak.

Ne le gostje, tudi strežno osebje mora biti oblečeno okolju primerno
Ne le gostje, tudi strežno osebje mora biti oblečeno okolju primerno (Foto: PROFIMEDIA)

Izogibajte se skupnemu naročanju jedi

Poudaril je tudi, da po posvetovanju z naročnikom pripravijo predlog menija, ki bi bil glede na priložnost in preference gostov najustreznejši. “Plačnik, ki opravi rezervacijo kosila, prevzame tudi odgovornost za plačilo. V Sloveniji je pogosta praksa, da se plačilo izvede kar z naročilnico, kar omogoča naročniku, da se po končanem kosilu ne ukvarja s plačilom, ampak se v celoti posveti poslovnemu partnerju.”

Kot so izpostavili pri Jezeršku, med ponudbo, ki jo pripravijo za poslovno stranko, in tisto, ki jo pripravijo za zasebno stranko, so določene razlike. Bistveno je predvsem upoštevanje časovne komponente, saj imajo poslovni gostje v večini primerov na voljo manj časa. “Pri poslovnih kosilih se izogibamo skupnemu naročanju jedi s postrežbo na sredini mize. Namesto tega pripravimo jedi za vsakega gosta posebej, kar omogoča bolj individualizirano izkušnjo,” je še pojasnil Toplak in dodal, da je slednje v skladu z zahtevami poslovnega okolja, kjer je pomembno ohranjati profesionalen pristop.

Če gre za poslovno kosilo, pri katerem bo sodelovalo večje število gostov, pri Jezeršku primerno postavijo prostor, da lahko komunikacija med gosti poteka nemoteno. Gostje namreč pogosto potrebujejo bolj odmaknjeno okolje za diskretna srečanja ali sestanke, medtem ko je pri zasebnih strankah vzdušje bolj sproščeno, sedežni red pa manj formalen.

Pri izjemno pomembnih sestankih, zlasti z menedžmentom, je izjemno pomembno, tako Toplak, da poslovno kosilo poteka skladno z dogovorom in brez nepotrebnih dodatnih vprašanj ali zastojev. “Takšni gostje pogosto cenijo mirno in diskretno okolje, kjer morajo biti motnje minimalne, da se omogoči nemoten potek pogovorov. Predstavitve jedi in vin so po navadi krajše, postrežba pa je hitra in učinkovita,” je še dejal direktor poslovnih enot Jezeršek gostinstva, kjer se cene za poslovna kosila običajno gibljejo med 34 in 50 evri. Trenutno so v ospredju poslovna kosila s tremi oziroma štirimi hodi, časovni okvir pa je med 1,5 in 2 urama.

Upoštevanje prehranskih ali drugih posebnosti gostov postaja vedno bolj pomembno. Predhodno pridobivanje informacij o morebitnih omejitvah tako omogoča boljšo pripravo, kar posledično prispeva k boljši izkušnji gostov, opozarjajo pri Jezeršku
Predhodno pridobivanje informacij o morebitnih prehranskih omejitvah omogoča boljšo pripravo, kar prispeva k boljši izkušnji gostov, opozarjajo pri Jezeršku (Foto: PROFIMEDIA)

Izogibajte se obilni, pekoči ali eksotični hrani

Tudi v hotelu Bled Rose in Vili Podvin za poslovna kosila pripravijo posebno ponudbo. Ob tem priporočajo, da naročnik izbere jedi, ki niso preveč obilne, pekoče ali eksotične, saj bi za nekatere poslovne partnerje lahko pomenile neprijetno izbiro.

“Z vidika našega hotela je pomembno, da je hrana postrežena hitro in profesionalno, saj poslovni gostje običajno nimajo veliko časa, pomembno pa je tudi, da z našo pomočjo naredijo dober vtis na svoje poslovne partnerje in povabljene,” nam je pojasnila generalna direktorica hotela Bled Rose Natalija Kovač. Ob tem je še dodala, da je pomembno, da pri naročanju upoštevate morebitne prehranske omejitve poslovnih partnerjev, najsi bodo te zdravstvene, verske ali osebne. “Če gre za posebne goste, ki prihajajo iz tujine, pa je možen tudi predhoden dogovor pri pripravi posebnih jedi v skladu z njihovimi pričakovanji in željami,” je še pojasnila Kovač.

Tudi v hotelu Bled Rose opažajo, da so poslovni gosti velikokrat časovno omejeni, pri poslovnem kosilu pa da jim skladno z njihovimi željami nudijo popolno zasebnost. “V tem primeru imamo posebej za to namenjene poslovne prostore – v hotelu Bled Rose Mojstrovo sobo, v Vili Podvin pa Klubsko sobo in vrt, ki omogoča zasebne, mirne kotičke,” je še pojasnila Kovač.

V hotelu Bled Rose priporočajo, da naročnik izbere jedi, ki niso preveč obilne, pekoče ali eksotične (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je poudarila sogovornica, je med ponudbo, ki jo pripravijo za zasebno oziroma poslovno stranko, razlika le v času. “Pri poslovnih kosilih je potrebna hitra in učinkovita postrežba ter ustrezna komunikacija med kuhinjskim in strežnim osebjem.”

“Poslovni gostje so po navadi v časovni stiski in si želijo hitre in učinkovite postrežbe, hrana pa mora biti okusna, lepo prezentirana, prilagojena in sezonska. Pomembno jim je samo okolje – ambient, kakovost, ravno tako lokalna nota in sezonska ponudba,” je še dejala sogovornica in dodala, da sami opažajo čedalje bolj zahtevne goste.