Je Mr. Bean kriv za slabo prodajo električnih vozil?

Novice Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 14.17
featured image

V zgornjem domu britanskega parlamenta so se podnebni aktivisti obregnili ob kolumno o električnih vozilih, ki jo je spisal igralec Rowan Atkinson.

7. februarja, 2024 14.17

Na torkovi seji odbora za podnebno politiko v zgornjem domu britanskega parlamenta (House of Lords) je bilo med drugim slišati obtožbo, da igralec Rowan Atkinson, najbolj poznan po nerodnem liku Mr. Bean, prispeva k slabi prodaji električnih vozil v Združenem kraljestvu, piše Sky News.

Takšno stališče je izrazil think tank Green Alliance (Zeleno zavezništvo), ki je na britanske lorde naslovil pismo o izzivih pri opuščanju avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje do leta 2035. Med škodljivimi vplivi za dosego cilja so izpostavili “zavajajoče” poročanje, vključno s kolumno, ki jo je Atkinson junija lani napisal za časnik The Guardian.

Britanski igralec in komik Rowan Atkinson
Atkinson slovi kot ljubitelj avtomobilov, a čuti, da se “medeni tedni” z električnimi vozili bližajo koncu (Foto: PROFIMEDIA)

Razočaran ljubitelj avtomobilov

Njegova kolumna je nosila naslov: “Obožujem električna vozila – in bil sem med prvimi uporabniki. Toda vedno bolj se počutim ogoljufanega.” V njej je izrazil razočaranje nad električnimi vozili, ki jih je opisal kot “malce brez duše”. Kritičen je bil tudi do uporabe litij-ionskih baterij. Zaradi njih pri proizvodnji električnih vozil nastane precej več ogljičnih izpustov kot pri proizvodnji tradicionalnih avtomobilov, je dejal.

Namesto prehoda na električno vozilo je predlagal, da vozniki svoj bencinski avtomobil uporabljajo dlje časa. Potrebo po električnih vozilih bi po njegovem lahko izničila tudi večja uporaba sintetičnega goriva. “Čedalje bolj čutim, da se naši medeni tedni z električnimi avtomobili bližajo koncu, in to ni nič slabega,” je zapisal Atkinson.

Priljubljeni Atkinson, ki je javnosti poznan tudi kot ne najbolj izurjen tajni agent Johnny English, je sicer navdušenec nad avtomobili. Poleg tega je po izobrazbi inženir elektrotehnike z magisterijem na temo kontrolnih sistemov, je pojasnil v uvodu kolumne.

Pod kolumno je vidno, da je bil tekst deležen precej kasnejših popravkov nekaterih netočnih navedb.

Britanski igralec in komik Rowan Atkinson
Atkinson med ogledom dirke formule 1 na Madžarskem leta 2019. Igralec je po izobrazbi sicer inženir elektrotehnike. (Foto: PROFIMEDIA)

Napačne trditve in preverjanje dejstev

Guardian je teden dni po Atkinsonovi kolumni objavil tudi kolumno urednika podnebnega portala Climate Brief Simona Evansa. Ta je nasprotoval Atkinsonovim trditvam, na kar so se v pismu parlamentarcem sklicevali tudi podnebni aktivisti. A preverjanje dejstev po njihovem ne zadostuje.

“Na žalost preverjanje dejstev nikoli ne doseže enako širokega občinstva kot prvotna napačna trditev, kar poudarja potrebo po zagotavljanju visokih uredniških standardov glede prehoda na ničelne izpuste,” so zapisali.

V Združenem kraljestvu so januarja letos prodali milijonto električno vozilo ob 21-odstotni rasti prodaje. Toda k rasti prispeva predvsem poslovno povpraševanje, ki je poskočilo za 41 odstotkov. Povpraševanje zasebnih kupcev pa se je znižalo za četrtino.

Ta trend bo spodkopal sposobnost države, da zagotovi prehod na brezogljično družbo, so dejali pri združenju proizvajalcev in trgovcev vozil (SMMT). Državo so zato pozvali, da začasno odpravi davek na dodano vrednost pri nakupu novega električnega vozila.