Zaskrbljujoči podatki z našega največjega izvoznega trga

Novice Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 10.41
featured image

Decembra je industrijska proizvodnja v največjem evropskem gospodarstvu upadla več kot trikrat globlje, kot so pričakovali analitiki. Gre za sedmi zaporedni mesečni upad proizvodnje.

7. februarja, 2024 10.41

Industrijska proizvodnja v Nemčiji je decembra upadla za 1,6 odstotka v primerjavi z novembrom, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada Destatis. Analitiki so napovedovali, da bo ta padec znašal 0,4 odstotka. Leto 2023 je tako Nemčija, ki je dolgo veljala za motor evropske gospodarske rasti, končala s sedmim zaporednim padcem industrijske proizvodnje.

Skupna raven proizvodnje je na najnižji ravni od junija 2020. Če izključimo šok po izbruhu pandemije covida-19, je bila nemška industrija nazadnje tako šibka leta 2010.

Največji upad je beležila ena največjih industrijskih panog v državi, kemična industrija. Tam je proizvodnja decembra upadla za 7,6 odstotka na mesečni ravni. Sledilo je gradbeništvo s 3,4-odstotnim padcem. V energetsko intenzivnih podjetjih je bila proizvodnja nižja za 5,8 odstotka.

Avtomobilski sektor, ki velja za osrednjega v nemškem gospodarstvu, je kljuboval trendu. Proizvodnja v avtomobilizmu je namreč zrasla za štiri odstotke v primerjavi z novembrom.

Klavrno leto 2023

V celotnem letu 2023 je bila proizvodnja za 1,5 odstotka manjša kot v letu 2022, še ugotavlja Destatis. Največji upad je bil zabeležen v energetsko intenzivnih industrijskih panogah in v proizvodnji energije.

Proizvodnja energije je bila v letu 2023 za 15 odstotkov nižja kot leto prej. To nemški statistični urad pripisuje nižjemu povpraševanju po energiji med podjetji, ugodnim pogoej za uvoz elektrike, upadu proizvodnje elektrike s premogom in zaprtju še zadnjega obratujočega jedrskega reaktorja v državi aprila lani.

V energetsko intenzivnih panogah je bil letni padec več kot 10-odstoten. Med energetsko intezivnimi panogami je največja kemična industrija, kjer je na letni ravni proizvodnja upadla za 10,6 odstotka. Proizvodnja v sektorju je že leta 2022 močno upadla zaradi skokovite rasti cen energije.

S tem je proizvodnja v kemični industriji lani padla na najnižjo raven po letu 1995, pravijo pri Destatisu.

Na letni ravni je nemško industrijo znova reševal avtomobilski sektor, ki je tudi za slovenske izvoznike eden ključnih. Proizvodnja nemških avtomobilistov se je namreč lani povečala za 11,5 odstotka glede na leto prej.

Proizvajalec avtomobilov BMW
Nemški avtomobilisti, med njimi bavarski BMW, rešujejo nemško industrijsko proizvodnjo (Foto: PROFIMEDIA)

Bolnik Evrope

Nemčija se sooča z morebitno recesijo. V zadnjem četrtletju leta 2023 se je bruto domači proizvod znižal za 0,3 odstotka, novo leto pa se je začelo nestanovitno. Težave za gospodarstvo predstavljajo predvsem šibko svetovno povpraševanje, visoke obrestne mere in še vedno trajajoče posledice energetske krize.

V začetku tega tedna so ekonomske številke pokazale nepričakovan skok decembrskih tovarniških naročil – čeprav le po zaslugi velikih naročil – a obenem nadaljnje padce izvoza, poroča Bloomberg.

Finančni minister Christian Lindner je pred časom sicer dejal, da Nemčija ne postaja bolnik Evrope, temveč da le potrebuje dobro skodelico kave. Državi naj bi pomagale "strukturne reforme" nove vlade.